„Vláda si místo zajištění potravinové bezpečnosti České republiky vybrala laciný politický marketing. Nastavením redistributivní platby na úrovni 23 procent, tedy na dvojnásobku hodnoty obvyklé jinde v Evropě, dojde u nás s největší pravděpodobností k dalšímu poklesu stavů hospodářských zvířat a útlumu v pěstování citlivých komodit, jako jsou brambory, ovoce, zelenina nebo chmel.
„Zemědělský svaz ČR od počátku roku upozorňuje, že překotná změna strategického plánu bez znalosti dopadů na zemědělství a produkci potravin v neprospěch produkčního zemědělství bude znamenat propad produkce především citlivých komodit, jako je maso, mléko, ovoce, zelenina, chmel či řepa cukrovka. I přes hodnotící zprávu EU, která vyzývá členské státy k potřebě zajištění produkce potravin, vláda pokračuje ve strategii utlumování produkce českých potravin a vyšší podpory malých zemědělských podniků bez jakýchkoli dodatečných podmínek.

Potraviny byly v Česku v minulosti brzdou inflace, která se nyní mění spíše na inflační motor. Jídlo na pultech obchodů v posledních týdnech zdražuje, ale zákazníci nejsou jediní, kdo to pociťuje

Ceny ve stravovacích zařízeních jsou, podle analýzy společnosti Data Servis, o 20 až 40 procent vyšší, než by si hosté představovali. Nejvíce se realita s přáním zákazníků rozchází u limonády. Do gastronomických podniků se po omezeních spojenými s pandemií koronaviru vrátilo 90 procent lidí, zbytek si oblíbil trávení času doma. Podle zpravodajství Českého rozhlasu to vyplývá z údajů, které Data Servis zveřejnil na svém webu.

V současné době řada českých zemědělských a potravinářských společností bojuje o přežití hlavně z důvodu neúměrného navyšování vstupních materiálů, jako jsou například pohonné hmoty, elektřina, plyn, hnojiva a obalové materiály. S rostoucí inflací v celé ČR, která v dubnu překročila 14 procent, přicházejí i zaměstnanci těchto podniků a žádají o navýšení mezd, aby jejich domácnosti mohly tuto těžkou dobu plnou nejistot ekonomicky zvládnout.