• Zveřejněno: 18.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zářijové tempo růstu cen zboží a služeb bylo v České republice téměř nejvyšší ze všech zemí evropské sedmadvacítky. Rychleji ke zdražování docházelo už jen v Polsku a Maďarsku. Naopak ve státech, které platí eurem, se cenová hladina v září meziročně snížila. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS to uvedl Eurostat, což je statistický úřad Evropské unie

Ceny v Evropské unii v září meziročně vzrostly v průměru o 0,3 procenta. Největší cenový skok zaznamenaly Polsko (3,8 procenta), Maďarsko (3,4) a Česká republika (3,3 procenta), uvedl v pátek evropský statistický úřad Eurostat. Meziměsíčně pak cenová hladina v evropské sedmadvacítce stagnovala, když inflace vykázala čistou nulu.

Naproti tomu eruzóna se už druhý měsíc v řadě ponořila do deflace. Ceny zboží a služeb klesly v září meziročně o 0,3 procenta, což je dokonce o desetinu procentního bodu hlubší propad, než jaký země platící eurem zažily v srpnu. Nejvíce výrobky a služby zlevňovaly v Řecku (o 2,3 procenta), na Kypru (1,9) a v Estonsku (1,3). Řecko je zároveň postiženo největší deflací ze všech zemí Evropské unie. Meziměsíčně ale ceny v eurozóně o 0,1 procenta vzrostly.

Největší příspěvek k růstu cenové hladiny měly nezpracované potravinářské výrobky (zdražení o 3,1 procenta), alkohol a tabákové výrobky (1,8 a 1,4 procenta), které byly následovány cenami služeb (0,5 procenta). Naopak největší zlevnění zaznamenala energie, jejíž ceny se v září meziročně propadly o více než osm procent.

Podle zprávy Eurostatu to pro Českou republiku znamená, že se prodlužuje řada měsíců, během nichž se nachází na špici žebříčku zemí Evropské unie, kde rostou ceny nejrychleji. V pátek zveřejněná data o vývoji cen v průmyslu, zemědělství a stavebnictví ale naznačují, že by česká inflace mohla v příštích měsících zpomalit. Hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek pro CNN Prima NEWS k tomu ale uvedl, že ceny v primárních okruzích potvrzují nízkoinflační prostředí, které se postupně projeví i ve spotřebitelské inflaci a jejím návratu nejprve do tolerančního pásma České národní banky. Tam by se měla dostat ještě letos. V průběhu příštího roku se pak inflace přiblíží k dvouprocentnímu cíli.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS