• Zveřejněno: 13.07.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vysvětlení, proč je pro zdravotnické záchranáře tak důležitá možnost odejít předčasně do penze bez jejího krácení a proč již schválený zákon v praxi takovýto odchod do penze záchranářům neumožňuje, bylo hlavním tématem tiskové konference, kterou v úterý 12. července uspořádal Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. Spolu s předsedkyní OSZSP ČR Dagmar Žitníkovou a místopředsedkyní OSZSP ČR Janou Hnykovou zde o problému informovali také členové výkonné rady odborového svazu, kteří pracují na záchrance, a to Martin Vostal ze Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Pardubického kraje, Vít Přibylík ze ZZS Moravskoslezského kraje a Jan Zatloukal ze ZZS Olomouckého kraje.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková objasnila, že možnost předčasného odchodu do důchodu, která již v zákoně je a má nabýt účinnosti od 1. ledna 2023, je tam pouze formálně, nelze ji totiž prakticky využít, neboť nelze, podle ní, při předčasném odchodu do důchodu jeho výši vypočítat. OS se obrátil se žádostí o nápravu ještě na předcházející Poslaneckou sněmovnu. Tehdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) připravila opravený návrh tohoto zákona, ale už se ho, před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2021, nepodařilo ve sněmovně projednat.

V současné době, podle zdravotnických odborů, má Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR připravenou novelu, která by situaci měla vylepšit, ale ani tato novela záchranářům využívání předčasného odchodu do důchodu neumožňuje. Proto vznikl třetí návrh, který nyní předkládají poslanci z hnutí ANO, tj. konkrétně poslanci Milan Brázdil, Jiří Mašek a Jana Pastuchová. Tento návrh má opravdu umožnit, aby záchranáři, kteří už ze zdravotních důvodů nemohou na záchrance dále pracovat, mohli odejít do důchodu dříve.

Vít Přibylík doplnil, že na záchrankách v České republice pracuje cca 7000 zaměstnanců a z nich by se to nyní mohlo týkat jen několika desítek lidí, ale ti, co se fyzicky a psychicky cítí dobře, do důchodu samozřejmě nechtějí odejít. „Jedná se o to, pomoci lidem, které věk a zdravotní potíže omezily natolik, už dál toto zaměstnání vykonávat nemohou. Těm odbory chtějí zajistit důstojný odchod do důchodu.“

Martin Vostal popsal, že záchranářská práce obnáší fyzické vypětí, například snášejí těžké pacienty z vyšších pater v domech bez výtahu, ale pracují i v nepříznivých klimatických podmínkách, v mrazu, v dešti, ve vedru, ve střídání teplot. Záchranáři se v terénu setkávají se smutnými a tragickými případy, počty telefonátů na záchranářské linky jsou obrovské. „Další členové Integrovaného záchranného systému, tedy policisté a hasiči, když mají odsloužené požadované roky a už dál svoji práci nezvládají, mohou využít takzvanou výsluhu, která jim pokryje výpadek v příjmu, když jdou vykonávat hůře placenou práci. U záchranářů, kteří jsou ze zdravotních důchodů nuceni odejít, příjmový propad bývá dosti významný, protože když máte zdravotní potíže, tak se v šedesáti letech práce hledá těžko,“ konstatoval.

Jan Zatloukal dodal, že proto měli v přecházejícím roce všichni takovou radost, že Poslanecká sněmovna schválila možnost předčasného odchodu do důchodu. Ale následně se dozvěděli, že ji nelze uplatnit, tak hledali cestu, jak to napravit, aby možnost předčasného odchodu do důchodu mohla být využívána od 1. ledna příštího roku, tak jak bylo záchranářům slíbeno. Odborové organizace se proto obracely na místní i na další poslance a žádali o podporu. Minulý pátek (8. července) v Poslanecké sněmovně, když se tento bod měl projednávat, vládní koalice to nepodpořila a odložila na dnešní jednání, tj. 13. července, i když dříve možnost předčasných odchodů do důchodu pro záchranáře podpořila. „Ještě se na ně i na poslední chvíli budeme obracet, aby přehodnotili svůj názor a aby záchranářům pomohli. Slyšeli jsme od nich, jak si naší práce váží, například v době epidemie covidu, kdy to někteří kolegové odnesli zdravotně či psychicky. Slovně nás sice politici ocenili, ale nyní nevidíme to praktické poděkování v tom, že by nám umožnili předčasný odchod do důchodu v případech, že to bude nutné,“ vysvětlil názory a postoje zdravotnických záchranářů Jan Zatloukal.

Dagmar Žitníková k tomu dále uvedla, že se nyní často se hovoří o tom, že je připravena velká novela zákona o důchodovém pojištění, která tady toto bude řešit, jenže v konkrétním návrhu stojí, že by záchranáři mohli odejít do předčasného důchodu o pět let dříve po padesáti (!!!) letech práce, což je naprostý nesmysl, protože řidiči sanitek by tak nárok získali ve svých 71 letech, to je o cca šest let později, než je normální odchod do důchodu. A u ostatních záchranářských profesí by to bylo ještě později. Ministerstvo práce a sociálních věcí tedy ve své novele udělalo chybu, na niž ho odborový svaz upozornil. To se samozřejmě ještě dá napravit. Ale s touto novelou se v žádném případě nezvládne termín od 1. ledna příštího roku, tak jak byl záměr původních zákonodárců. „Moc jsme nepochopili, proč politici, kteří původně záměr podpořili a hlasovali pro možnost dřívějšího odchodu do důchodu, se teď tak vehementně brání tomu, aby napravili chybu, která znemožňuje jeho uplatnění v praxi. Odborový svaz tedy poslance vyzývá, aby ukončili politické hrátky a naplnili to, co záchranářům dlouhodobě slibují,“ uvedla Dagmar Žitníková.

  • Zdroj: OSZSP ČR