• Zveřejněno: 17.03.2020
Vedení automobilky TPCA se v pondělí s odboráři dohodlo na růstu mezd na příští dva roky. Od začátku letošního roku vzrostou pracovníkům kolínské společnosti mzdy o 7,8 procenta, navýšení za předchozí měsíce jim firma proplatí zpětně. Od ledna příštího roku si pak zaměstnanci polepší o dalších 6,3 procenta. Informaci HN potvrdil předseda odborové organizace ASO Josef Stibůrek. Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, činila loni v TPCA zhruba 42 200 korun.

Detaily k dohodě firma zveřejní v úterý. Například odbory Kovo ale požadovaly, aby byl nárůst mezd doplacen zpětně od 1. ledna.

V letošním roce chce automobilka investovat více než 180 milionů eur (asi 4,5 miliardy korun) do nových technologií se zaměřením na rozšíření kapacity výroby. V plánu je je stavba tří nových hal určených pro skladování, logistiku a další výrobní operace. Firma kvůli tomu přijme až 1000 nových zaměstnanců.

Od 1. ledna 2021 převezme společný kolínský závod Toyota, i poté se zde budou vyrábět auta všech tří značek. Výrobu navíc doplní nový model Toyota Yaris, především kvůli tomu firma investuje do rozšíření závodu. Z linky zde budou sjíždět auta s benzinovým a hybridním pohonem.

V pátek skončilo kolektivní vyjednávání v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto. Tarifní mzdy ve Škoda Auto vzrostou od 1. dubna o 5,7 procenta, od 1. dubna 2021 se zvýší o další 2000 korun. Nová kolektivní smlouva bude ve škodovce platit také dva roky, tedy do 31. března 2021.

TPCA je společný podnik skupiny PSA a Toyoty. Malé kompaktní vozy Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1 vyrábí od roku 2005. Loni dodala svým zákazníkům přes 210 tisíc aut. Firma je jedním z největších exportérů v České republice.

 

  • Zdroj: Hospodářské noviny