• Zveřejněno: 10.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Druhý pád ekonomiky si Česká republika nemůže dovolit, míní prezident ČR Miloš Zeman. Souhlasí s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO), že je třeba se v opatřeních proti šíření koronaviru zaměřit na volnočasové aktivity, které se ekonomiky netýkají. Podle zpravodajství tlevize CNN Prima NEWS to prohlásil v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD). Případný druhý lockdown, tedy uzavření země, jako na jaře v počátcích epidemie, by česká ekonomika nebyla schopna přežít, dodal prezident Miloš Zeman.

Před dalším zpřísněním opatření proti šíření nákazy varoval v pátek předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Může podle něj dojít právě i na takzvaný lockdown. Premiér vyzval lidi, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat a důrazně požádal, aby opatření dodržovali. Andrej Babiš připomněl, že sice dříve vylučoval znovuzavedení plošných opatření či lockdown, nyní to ale vyloučit nemůže.

Podle prezidenta Miloše Zemana žádný lockdown nenastane. „Dojde k osekání všech aktivit, které nemají souvislost s ekonomikou,“ řekl deníku Mladá fronta DNES. Česká ekonomika ani český rozpočet už, podle něho, nevydrží další nevratné plošné dotace.

Prezident ČR se v té souvislosti dotkl i mimořádného příspěvku pro důchodce. „Dovedu pochopit pět tisíc (korun) důchodcům, ale jenom jednou. Pak už by měla následovat normální valorizace starobních důchodů,“ řekl. O vyplacení příspěvku 5000 korun všem důchodcům rozhodla vláda, ve Sněmovně zatím návrh prošel prvním čtením. Předloha předpokládá vyplacení částky v prosinci.

Pokud jde o otázu finanční pomoci podniků v době koronavirové krize, prezident Miloš Zeman se k tomu rovněž vyjádřil. „Nechci být cynik, ale někdy natahují ruku i podniky, které by za normálních okolností zkrachovaly, i kdyby tady žádný koronavirus nebyl. Čili jsem zastáncem toho, čemu se říká COVID III. To znamená dlouhodobé, státem garantované úvěry s nízkou úrokovou sazbou a odloženou dobou splatnosti,“ prohlásil Miloš Zeman. Navíc dodal, že pokud podnikatelé nedokážou tento úvěr využít a zkrachují, bere to za pročistění trhu.

Rekordní přírůstky nakažených koronavirem v České republice v posledních týdnech přiměly vládu ke zpřísnění a rychlejšímu zavádění opatření proti šíření nákazy. V pátek začala platit tvrdší omezení, která způsobují ztráty třeba restauracím, fitness centrům nebo zoologickým zahradám, a další zpřísnění je naplánováno od pondělka. Premiér Andrej Babiš uvedl, že pomoc podnikatelům se připravuje.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS