• Zveřejněno: 19.08.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

390 miliard korun, to je plánovaný schodek státního rozpočtu na příští rok. Na začátku června o tom rozhodla vláda. Bude to druhý největší schodek v historii Česka, hned po tom letošním ve výši 500 miliard korun. Série jednání o tom, kolik peněz si rozdělí jednotlivé resorty v roce 2022, začalo ve středu. Podle zpravodajství Českého rozhlasu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) jednali ministři zemědělství a kultury.

Resort zemědělství by mohl v roce 2022 hospodařit s 58,5 miliardy korun. S takovou částkou ministr Miroslav Toman (ČSSD) za ministryní šéfkou státní kasy přišel a na takové se také nakonec dohodli. Oba po jednání řekli, že je to k oboustranné spokojenosti a jednání shodně označili za konstruktivní.

V příštím roce by si tak mělo ministerstvo zemědělství polepšit o 3,1 miliardy korun oproti letošnímu roku. Předmětem středeční schůzky byl ale ještě rozpočet pro letošní rok. A tam se sektoru zemědělství přidávalo ve třech oblastech.

„Dohodli jsme se na odškodnění pro zemědělce a zpracovatele ve výši jedné miliardy korun v rámci letošního roku, to je to odškodnění za tornádo. Druhá věc, ministerstvo financí uvolní ještě v rámci letošního roku dvě miliardy korun na obnovu lesů, na likvidaci kůrovce,“ popsal Miroslav Toman, kam přídavky směřují.

S ministryní A. Schillerovou se také domluvili na dalších 400 milionech v letošním rozpočtu, které mají jít na podporu programu rozvoje venkova.

Druhé jednání ministryně A. Schillerové bylo s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem. Ministerstvo kultury má podle plánu příští rok dostat 14,3 miliardy korun, tedy zhruba o 1,5 miliardy korun méně. S tím ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) nebyl spokojený a za ministryní Schillerovou přišel s tím, že by chtěl rozpočet ministerstva kultury navýšit.

Podle zpravodajství Českého rozhlasu se mu to povedlo. Z jednání odešel s jednou miliardou a 600 miliony korun navíc s tím, že ze státního rozpočtu půjde 500 milionů, konkrétně na živé umění a příspěvkové organizace.

Zbytek jsou evropské peníze. Skoro půl miliardy by totiž v příštím roce měly získat kreativní průmysly z Národního plánu obnovy. Přes 600 milionů korun by pak mělo ministerstvo dostat na obnovu kulturního dědictví.

Podle ministryně Schillerové navýšení rozpočtu ministerstva kultury nebude mít vliv na plánovanou výši schodku. Tvrdí, že 390 miliard je pro ni nepřekročitelná hranice.

  • Zdroj: Český rozhlas