• Zveřejněno: 14.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Přestože se během koronavirové pandemie spotřeba vody snížila, zástupci vodárenských společností, podle zpravodajství CNN Prima NWES, přiznávají, že se vodné a stočné bude zdražovat. Důvodem jsou vyšší náklady na údržbu a plánované investice. Zatímco ekonomové tuto informaci potvrzují, nepůjde však o skokové zdražení.

Čím nižší spotřeba, tím dražší voda. Tato nepřímá úměra platí prakticky po celé České republice. Nejdražší voda nyní teče lidem z kohoutků na Frýdlantsku, v Turnově a také v některých obcích jižní Moravy. Naopak nejlevnější vodu mají v Krnově.

Například v Praze letos voda zdražila o osm procent kvůli rekonstrukci Podolské vodárny a také právě kvůli nižší spotřebě. „V roce 2020 klesla v Praze spotřeba o 7,5 procenta. Důvodem bylo, že se zastavil turistický ruch, přestaly fungovat veškeré služby, studenti nebyli na kolejích a Středočeši omezili jízdy do Prahy,“ vysvětlil mluvčí vodárny Tomáš Mrázek.

Podle CNN Prima NEWS řada renomovaných ekonomů tvrdí, že se máme připravit na to, že cena vody poroste až o 10 procent. Příčinou je fakt, že vodárenské společnosti si nižší spotřebu musí nějak vykompenzovat. „Jestliže je nedostatečný odběr vody, nemají dostatečné tržby a dostatečné rezervy, aby pokryly renovace, takže musí s cenou nahoru. Je to poněkud paradoxní situace,“ říká ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR ale uklidňuje, že případné zdražení bude jenom mírné. „V souvislosti s covidem nepředpokládáme úplně výrazný nárůst ceny vody, určitě nic skokového, že by se voda dvojnásobně zdražila. To v žádném případě,“ říká zástupkyně sdružení Michaela Vojtěchovská-Šrámková.

Obrovské rozdíly v ceně mezi jednotlivými obcemi, podle Českého rozhlasu, vysvětlují vodárenské společnosti třeba rozdílnou kvalitou surové vody, kterou upravují na pitnou.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS