• Zveřejněno: 24.10.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Schůzka lékařů s ministrem zemědělství Vlastimilem Válkem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou a slib obou politiků, že k prvnímu lednu příštího roku vrátí limit pro přesčasy na 416 hodin ročně, zřejmě neodvrátí prosincový protest tisíců lékařů. Podle zpravodajství Českého rozhlasu předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda, po setkání s oběma ministry, řekl, že je málo pravděpodobné, že by lékaři odvolali výpovědi přesčasů.

„Na některé nemocnice to může mít velký dopad,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas předseda Asociace českých a moravských nemocnic Michal Čarvaš.

Na otázku redakce, zda čeká, že se podaří protest odvrátit, odpověděl, že si myslí, že je to stále padesát na padesát. Podle něho je stále spousta času jednat. Načež poznamenal, že ne všechny požadavky mladých lékařů jsou reálné, zejména proto, že není možné je splnit v tak krátké době tak, jak si tito mladí lékaři představují. Zároveň dodal, že v této chvíli je návrat zákoníku práce do původní podoby logická a reálná věc, která se dá stihnout. Současně upozornil, že je rovněž důležité změnit a nějakým způsobem zjednodušit systém vzdělávání. To ale, podle něho, není možné splnit během jednoho nebo dvou měsíců.

Na otázku redakce, že pokud opravdu šest tisíc lékařů přestane sloužit přesčasy, jak se veřejně vyjádřil Jan Přáda, tak nemocnice budou muset utlumit veškerá plánovaná vyšetření, úkony a pojede se pouze v akutním režimu, Michal Čarvaš odpověděl, že v některých zařízeních určitě ano. Jestli se někde připojí více nebo méně lékařů, je, podle něho, individuální. Například u něho v nemocnici v Prachaticích nemá žádnou výpověď. Ví ale, že v některých fakultních nemocnicích je výpověď u většiny lékařů na ARU, což samozřejmě dělá velké problémy hlavně s plánováním operací a akutní péče.

Načež dodal, že v okamžiku, kdy přestanou sloužit anesteziologové, musí se přeplánovat celý operační program a je nutné utlumit operativu. To potom prodlužuje čekací doby pacientů a způsobuje to potíže v rámci jejich léčby.

Podle něho to bude v každé nemocnici individuální. Bude záležet i na tom, jak se podaří managementu nemocnice domluvit s lékaři, protože si myslí, že ne všude chtějí lékaři ohrozit chod nemocnice. Konstatoval, že mnohdy mají výpovědi podobu sympatizace s požadavky mladých lékařů s tím, že tito mladí lékaři chtějí nějakou změnu.

Na otázku, zda již některé nemocnice přesouvají operace plánované na prosinec, Michal Čarvaš odpověděl, že někteří vrcholní manažeři nemocnic jsou obezřetnější. Spíše pacientům říkají něco jako: „Máte sice naplánovanou operaci na desátého prosince, ale je možné, že se něco stane, a bude se to muset přeložit.“ Podle něho se zatím komunikuje touto „opatrnostní“ cestou. Pokud vývoj půjde tak, že nebude domluva a zájem zajistit péči v běžném rozsahu, tak to na některé nemocnice může mít velký dopad, konstatova.

Načež doda, že v některých velkých fakultních pražských nemocnicích může být dopad ještě větší než v těch malých. Tam jsou totiž mladí lékaři militantnější.

  • Zdroj: Český rozhlas