• Zveřejněno: 08.11.2023

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová v úterý 7. listopadu 2023 na sociální síti Facebook uvedla:

„Videovýlet pana premiéra Fialy na nákup do Německa ve mně vyvolává dojem, že pan premiér chce, aby Češi jezdili častěji nakupovat do Německa a zvyšovali tak tržby tamním obchodům. Jsem velmi zklamaná. Místo toho, aby pan premiér hledal konstruktivní řešení, jak zlevnit potraviny v Česku, s odpuštěním kašle na české výrobce a raději dělá ´show´ s nákupním vozíkem. Spíše by se měl zajímat o to, proč je v Německu výrazně nižší sazba DPH na potraviny, nebo proč čeští potravináři čelí jedněm z nejvyšších cen energií v Evropě, což v důsledku zdražuje výrobu, a tím i cenu potravin. Domnívám se, že by to bylo mnohem užitečnější,“ uvedla Dana Večeřová.

Podle ní mají v Německu levnější potraviny, protože z nich odvádějí DPH ve výši jen 7 %, zatímco v české republice je to více než dvojnásobek, to je 15 %. Proto, podle ní, receptem na levnější potraviny v ČR je razantní snížení DPH.

Zároveň k reportáži, jak premiér Fiala nakupoval, konstatovala, že máslo a mléko ve videu nejsou identické výrobky s těmi českými, které jsou v reportáži uváděny. Mléko od českého značkového výrobce stojí v akci 12,90 Kč, tedy 0,50 centu. Coca-Colu lze běžně zakoupit v ceně 18,90 Kč/l (dvoulitrová láhev za 36,90 Kč, viz dnešní nákup), tedy levněji než v Německu.

A tak bychom mohli dále pokračovat, dodala závěrem svého vyjádření Dna Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

  • Zdroj: Potravinářská komora ČR