• Zveřejněno: 29.08.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vládní ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu. Zároveň zůstane sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139 tisíc korun měsíčně. Na tiskové konferenci to v pátek uvedl premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Nyní se bude vládní koalice snažit tento záměr prosadit ve sněmovně, aby začal platit od příštího roku. Zároveň se vládní koalice dohodla na jednorázovém příspěvku pro důchodce ve výši 5.000 Kč, jak oznámil předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Podle zpravodajství České televize nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta zůstane tedy fakticky zachována.

Česká televize ve svém zpravodajství k tomu dále uvedla, že například podle experta na daně a partnera poradenské společnosti PwC Tomáše Hunala znovu zavedení progresivního zdanění a dvou sazeb povede k úsporám na dani v řádu vyšších stovek až tisícikorun měsíčně pro většinu zaměstnanců. Zároveň však podle něho to povede ke zvýšení daňového zatížení u lidí, kteří kromě příjmů ze zaměstnání mají ještě další příjmy, které v součtu převýší limit pro uplatnění druhé daňové sazby 23 procent. „Tyto pasivní příjmy byly dosud zdaňovány sazbou 15 procent, nově však mohou podléhat dani 23 procent,“ dodal Tomáš Hunal.

Česká televize dále uvedla, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) začátkem srpna představila šest různých variant možného zrušení superhrubé mzdy a úpravy daně z příjmu v rozmezí od 15 do 19 procent. S premiérem se poté dohodla na tom, že zůstanou dvě sazby.

K zavedení případné třetí sazby, o které se uvažovalo, předseda ČSSD Hamáček řekl, že výnos ze střední sazby by byl jen několik stovek milionů korun ročně. „A to je částka, kvůli které se nevyplatí zavádět třetí sazbu daně z příjmu,“ uvedl.

Způsob předložení změny daní do sněmovny bude, podle premiéra Andreje Babiše, řešit ministryně Alena Schillerová. Případné zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvojí sazby totiž sníží příjmy do státního rozpočtu, podle premiéra, asi o 74 miliard ročně.

„Nacházíme se v bezprecendentní hospodářské krizi, která je srovnatelná s krizí ve třicátých letech. Ekonomický růst se podporuje dvěma faktory, jedním z nich je spotřeba, druhým jsou investice. Obojí tato vláda dělá,“ podotkla k tomu ministryně financí Alena Schillerová v Událostech ČT. „Zrušení superhrubé mzdy je investice do budoucnosti. Neřeknu, ze které kapsy to vezmu. Postupně se nám to bude vracet na příjmech rozpočtu, které získáme tím, že nezaškrtíme spotřebu,“ dodala.

Podle České televize někteří ekonomové upozorňují, že efektivnější by byla komplexnější daňová reforma. „Co tíží český daňový systém, je vysoké odvodové zatížení práce. Například rozdíl mezi tím, co firma platí za své zaměstnance, a tím, co zaměstnanec dostane na svůj účet, je v Evropské unii sedmý nejvyšší,“ říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská s tím, že česká práce je drahá práce.

  • Zdroj: Česká televize