• Zveřejněno: 25.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda ANO a ČSSD se vrátila na základě koaliční dohody z minulého týdne k jednání o zvýšení penzí v průměru o 900 korun. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se ale důchody nakonec v pondělí neprojednaly. Musí se totiž vyřešit zvýšení základní výměry i to, v jaké míře se bude uplatňovat princip zásluhovosti. Oproti tomu vláda schválila nová pravidla pro pracující dlužníky, kteří si budou moci vydělat více peněz.

Podle zpravodajství České televize byla tato záležitost odložena na další jednání vlády, protože je potřeba, aby se ministerstvo financí a ministerstvo práce a sociálních věcí domluvily na struktuře a na zvýšení základní výměry, jestli to bude 450 nebo 250 korun a jestli to bude ohledně zásluhovosti, nebo ne. Premiér Andrej Babiš k tomu zároveň dodal, že o této otázce by mohla vláda ČR jednat již na příštím zasedání.

Vláda naopak podpořila zvýšení tzv. nezabavitelné částky, která zůstává pracujícím dlužníkům, kteří jsou v exekuci nebo insolvenci. Podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka zatím platí, že se jim v současné době vyplatí pracovat maximálně do 16 tisíc korun čistého měsíčně a všechno, co vydělají nad tuto částku, jde v podstatě na úkor exekuce, což je demotivuje od hledání si legálních příjmů, tak nově by tato částka měla tvořit 25.715 korun čistého měsíčně. Zároveň dodal, že dlužníci by měli mít lepší přehled, kolik a komu dluží.

Ministerstvo si od toho podle Jana Kněžínka slibuje, že lidé s dluhy budou více pracovat nebo že si najdou i kvalifikovanější pozice. Tím pádem by měli i více splácet. Konstatoval, že je to pro dlužníky i výchovné a rovněž i motivací, aby se zapojily do standardního pracovního procesu. Současně uvedl, že ministerstvo nepřistoupilo ke zvýšení minimálních částek pro nepracující dlužníky, a to právě z toho důvodu, že by to šlo proti trendu, proti tomu hlavní motivu, a tím je dostat lidi do práce.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) přinese příští týden na jednání vlády návrhy na zvýšení rodičovského příspěvku. Pracuje se třemi verzemi, jak by se mohl příspěvek zvýšit, řekla novinářům před pondělním jednáním kabinetu, jednotlivé varianty ale detailně nerozebírala. Vládní ANO a ČSSD se minulý týden dohodly, že se rodičovská od ledna zvýší z 220 tisíc korun na 300 tisíc pro děti narozené v novém roce. Návrh se ale setkal s kritikou a ministryně Jana Maláčová i premiér Andrej Babiš nyní mluví o hledání možností, aby se zvýšení příspěvku dotklo více rodin.

Podle Jany Maláčové ministerstvo práce a sociálních věcí pracuje se třemi různými verzemi, které se zatím stále propočítávají s tím, že se hledá verze, která bude přijatelná i pro koaličního partnera, tj. hnutí ANO, a přitom aby tato verze nejvíce pomohla rodinám. Zároveň zmínila, že jednou z variant by bylo zvýšení příspěvku pro všechny rodiny, které budou rodičovskou pobírat k 1. lednu, upozornila ale na to, že by to mohlo některé rodiny motivovat k prodloužení doby, po kterou budou příspěvek brát.

Premiér Andrej Babiš k této záležitosti uvedl, že by za nejvhodnější považoval, aby se dávka zvedla od ledna všem rodičům s novorozeným potomkem i těm, kteří ji budou zrovna dostávat. Podle něj bude věc koalice ještě projednávat, rozhodnout by se mělo do května.