• Zveřejněno: 30.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

„Vláda schválila návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ uvedla po jednání vlády vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová. Platí to i pro nemovitosti převedené v prosinci 2019. Kdo již zaplatil, dostane daň zpět. Daňový odečet úroků zůstane zachován pro nemovitosti zapsané do katastru nemovitostí do konce roku 2021. Zároveň prodlouží vláda tak zvaný časový test z pěti na deset let, a to u nemovitostí nabytých od 1. ledna 2021. Až po takto dlouhé době držení nemovitosti bude při prodeji osvobozena od daně z příjmu. Časový test dva roky zůstane platný pro nemovitosti, kde má majitel trvalé bydliště. Uvedl to server Novinky.cz.

Podle zpravodajství České televize se upravují i pravidla pro nošení roušek, nově je nebudou muset za určitých podmínek mít například děti nebo umělci.

Od pátku nebudou muset nosit roušky děti od dvou do sedmi let v mateřských školách nebo dětských skupinách. Povinnost se nově nebude vztahovat také na moderátory a redaktory vystupující ve studiu bez hostů a za určitých podmínek i na umělce, kteří například točí film. Vyplývá to z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které ve čtvrtek schválila vláda.

Umělci a moderátoři ale budou muset mít test na koronavirus s negativním výsledkem, který není starší než čtyři dny. Pokud provádění díla trvá déle, budou muset umělci být testováni alespoň jednou za dva týdny. Na umělce se ale budou vztahovat i další pravidla. Mezi účinkujícími a dalšími osobami musí být dodržen dvoumetrový odstup. Místo provádění či natáčení díla nebo pořadu musí být pravidelně dezinfikováno, v případě uzavřených prostorů také větráno. Pokud někdo z umělců či spolupracovníků má teplotu 37 stupňů Celsia a vyšší nebo jiné příznaky nemoci COVID-19, nesmí se provádění díla zúčastnit.

Podle zpravodajství České televize vláda zmírnila také podmínky pro pendlery. Ti budou muset test na koronavirus na hranicích předložit jednou za měsíc místo dosavadních dvoutýdenních intervalů. Kabinet věc ve čtvrtek znovu diskutoval po týdnu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nelze s testováním skončit kvůli šíření viru přes rodiny lidí, kteří jezdí každý den do práce za hranice.

Ministerstvo zdravotnictví neplánuje rušit nařízení o nošení roušek. Pomohly podle Vojtěcha ve zvládnutí pandemie a při rozvolňování opatření je zásadní, aby si lidé ústa a nos chránili. Debata o rouškách se povede v červnu, míní šéf resortu zdravotnictví.

  • Zdroj: Česká televize, Novinky.