• Zveřejněno: 24.08.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda během pondělního jednání schválila nový stavební zákon. Nyní poputuje do sněmovny. Opozice přitom ráno vybídla premiéra Andreje Babiše (ANO), aby normu z jednání kabinetu stáhl. Považuje ji za nepřipravenou a nekoncepční. Podle zpravodajství České televize ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) uvedla, že ji vyjádření opozice překvapilo. Její resort je připraven opoziční připomínky vypořádat tak, že vypracuje komplexní pozměňovací návrh.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k tomu uvedl, že ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) z jeho pohledu řadu připomínek k předpisu vypořádalo. „Stálé zůstává přes tři sta rozporů, ale stavební zákon je klíčová norma a dohodli jsme se, že to nechceme déle zdržovat,“ řekl Jan Hamáček. Předpis podle něho „jde správným směrem“. „Nemá cenu trávit další měsíce akademickou debatou, pojďme to poslat dál a v případě zákonodárného procesu se ten zákon dá ještě upravit,“ dodal ministr vnitra.

Ministerstvo pro místní rozvoj je, podle Jana Hamáčka, připravené úpravy zapracovat prostřednictvím komplexního pozměňovacího návrhu. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) řekl, že se jedná o jeden z nejnáročnějších zákonů posledních let. „Určitě se na výborech a na plénu sněmovny budou ještě možná některé věci měnit, ale musí se něco vykopnout,“ řekl Karel Havlíček. Zda zákon kabinet do voleb stihne prosadit, bude, podle Karla Havlíčka, záležet na vůli parlamentu.

„My jsme se s kluby sešli, detailně jsme zákon probírali, dokonce jsme se domluvili, že pokud bude mít opozice změny k lepšímu, tak jsme připraveni na komplexní pozměňovací návrh,“ řekla k tomu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová s tím, že ji slova opozice překvapila. Stávající zákon, podle ní, nahradit potřebuje, každá z předchozích dílčích novel ho prý spíš zhoršovala. „Pojďme si sednout ke stolu. My jsme připraveni na všechny náměty, které povedou ke zkrácení stavebního řízení v České republice,“ dodala Klára Dostálová.

Podle České televize resort pro místní rozvoj si přijetím zákona slibuje u větších projektů zkrácení průměrné délky povolování z 5,4 roku na jeden rok. Hlavními principy jsou, podle Kláry Dostálové, jedno řízení před jedním stavebním úřadem, integrace dotčených orgánů do stavebních úřadů, pevně dané lhůty, opatření proti nečinnosti nebo apelační princip, kdy nadřízený úřad už nebude vracet věc zpět k novému projednání. Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje, že zákon bude platit od jara příštího roku. Účinnost by měla nabíhat postupně do poloviny roku 2023.

Politická opozice v Poslanecké sněmovně (ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN) společně vybídli vládu, aby vrátila předpis ministerstvu k přepracování. Jako celá politická opozice tedy vyzvala premiéra Andreje Babiše, aby stáhl z dnešního jednání vlády projednávání stavebního zákona. Podle opozice je zákon nepřipravený. Proto premiéra vyzvali, aby ho pustil zpět do mezirezortního řízení.

Podle České televize oslovené subjekty, kterých se zákon dotýká, se v hodnocení nové normy rozcházejí. Některé jsou přes drobné výhrady spokojeny. Jiným se naopak nelíbí například redukce stavebních úřadů či přílišný rozsah zákona, načež některé subjekty poukazují i na nedostatečnou památkovou ochranu řady objektů kvůli stavebnímu řízení.

Podle oslovených analytiků sice nový stavební zákon není ideální, řízení ale urychlí. Velký přínos je podle nich v digitalizaci, důležitá bude odbornost úředníků na stavebních úřadech i jejich dostatečná kapacita. Podle některých budou mít někteří účastníci řízení stále až příliš silné slovo.

  • Zdroj: Česká televize