• Zveřejněno: 02.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Starobní důchodci i lidé s invalidní či pozůstalostní penzí mají v prosinci dostat příspěvek 5000 korun. Návrh zákona schválila vláda, což podle zpravodajství České televize dnes potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Aby norma začala platit, musí ji projednat parlament a podepsat prezident.

Příspěvek by mohlo v prosinci dostat 2,89 milionu lidí. Rozpočet to má stát zhruba 14,5 miliardy korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí dávku zdůvodňuje poklesem poměru průměrné penze a průměrné mzdy v posledních letech, dopady epidemie na příjmovou a sociální situaci penzistů a nejistým vývojem.

Na příspěvku se koaliční strany dohodly minulý pátek. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo návrh zákona. Podle plánu by měl platit od 1. prosince 2020. V podkladech pro vládu autoři navrhují ve Sněmovně zrychlené projednání, aby se příspěvek stačil vyřídit a vyplatit. Vláda dnes, ve středu, zasedla mimořádně jen kvůli jednorázové dávce. Jednání, které se odehrálo na dálku přes video, trvalo zhruba čtvrt hodinu.

Podle zpravodajství České televize premiér Andrej Babiš zdůvodňoval příspěvek původně stresem seniorů v době nařízených omezení proti koronaviru, vedení ČSSD zdražováním. V červenci se v Česku ceny meziročně zvedly o 3,4 procenta. Seniorům rostly víc, a to o 3,9 procenta. Někteří ekonomové poukazují na to, že rozdíl není tak velký a důchody v krizi neklesly, takže penzisté o příjem nepřišli.

Vládní politici nejdřív plánovali v příštím roce zvýšit důchody víc, než nařizuje zákon. Znamenalo by to ale růst výdajů do budoucna. Jednorázový příspěvek se ale promítne do rozpočtu jen v tomto roce.

  • Zdroj: Česká televize