• Zveřejněno: 24.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda ve čtvrtek večer přijala řadu opatření, mimo jiné zrušila omezení volného pohybu osob a umožnila vycestovat z České republiky. Rozvolňování opatření se v České republice uspíší o dva týdny oproti plánu, potvrdil to na tiskové konferenci vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Vláda se k tomuto kroku rozhodla i proto, že Velikonoce se zatím na výskytu nemoci COVID-19 negativně neprojevily. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je na základě statistických dat možné zahájit kontrolovaný návrat k běžnému životu, musí se ale restartovat zdravotnický systém.

Místo 8. června by harmonogram otevírání obchodů a provozoven měl skončit 25. května. Od příštího pondělí 27. dubna stát umožní provoz obchodů do 2500 metrů, které mají samostatný vchod a nejsou v obchodním centru. Začnou znovu fungovat autoškoly, posilovny či fitness centra.

Na 11. května počítá nový vládní plán s otevřením restaurací se zahrádkou či výdejním okénkem a kadeřnictví, muzeí, galerií či výstavních síní. V poslední fázi 25. května by mohly v běžném provozu fungovat nejen restaurace, ale také ubytovací zařízení, počítá se i s uvolněním kulturních či společenských akcí.

„Jsme na tom jako země jedna z nejlepších v Evropě, proto jsme se rozhodli to urychlit,“ shrnul vicepremiér Karel Havlíček.

  • Zdroj: Česká televize