• Zveřejněno: 24.10.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda chce přilákat na český pracovní trh každý rok o 20 tisíc zahraničních pracovníků více než nyní. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS navýšila kvůli tomu zákonné kvóty. Lidé z různých koutů světa mají zamířit do odvětví, kde dlouhodobě chybí kvalifikovaná pracovní síla, bez které by se údajně průmysl, obchod nebo služby zkrátka neobešly.

Prodavači, IT specialisté, lékaři, zedníci nebo svářeči, to jsou profese, po kterých je na trhu práce dlouhodobě sháňka. Místo dosavadních 50 tisíc by u nás mohlo ročně získat víza až 70 tisíc cizinců. „Navyšujeme kapacitu pro Filipíny o pět tisíc žádostí. V programu Kvalifikovaný zaměstnanec ve výši 11 tisíc žádostí pro pracovníky z Ukrajiny,“ sdělil k tomu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Dva a půl tisíce víz chce pak vláda vyčlenit pro pracovníky v zemědělství z Makedonie, Bosny a Hercegoviny nebo Gruzie.

Úřad práce ČR v minulém roce evidoval ze zemí Evropské unie nejvíce pracovníků ze Slovenska, a to přes 213 tisíc. Necelých 50 tisíc Poláků, obdobně Rumunů, 37 tisíc Bulharů a 23.950 Maďarů. Ze zemí mimo EU je na prvním místě Ukrajina s 269.911 pracovníky.

Podle televize CNN Prima NEWS například v České poště pracují lidé z různých koutů světa. Celkem jde o osmadvacet národností, ať již z Izraele, Venezuely nebo africké země Guinnea Bissau či jiné země. V televizní reportáži tuto skutečnost mimo jiné potvrdil i pracovník na přepážce Gomez Joaozinho, který tam pracuje již 15 let, a v kontaktu s lidmi je prakticky denně.

Opavské strojírny zachránili před omezováním provozu Indové. „Dělám to pro moji rodinu, mám ženu a dítě. Jsem tady proto, abych je zajistil,“ popsal svoji situaci svářeč Nikhila Vadakkekara Radhakrish, který si v Česku vydělá okolo 40 tisíc. Odloučení od rodiny, která žije pět a půl tisíce kilometrů daleko, prý zvládá dobře.

„S českým trhem práce to neudělá téměř nic, protože je dlouhodobě problém s nedostatkem pracovníků,“ podotkl k tomu v televizní reportáži ekonom Petr Bartoň. Jiní experti se ale obávají negativního tlaku na platy. „Tito zaměstnanci budou levní a budou stlačovat celkovou mzdovou úroveň, která se týká Čechů,“ zdůraznil ekonom Lukáš Kovanda.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS