• Zveřejněno: 26.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda začne příští týden vyhodnocovat kurzarbeitový program Antivirus s příspěvky na náhrady mezd pro firmy. Jeho pokračování nastaví pak případně v kombinaci s plánovaným odkladem sociálních odvodů. Vyplývá to z dnešního vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) v diskusním pořadu televize Prima Partie.

Podle Jany Maláčové program Antivirus musí být dlouhodobý. Tři až šest měsíců je minimum. „Přemýšlíme, jak ho nakombinovat s odvody,“ uvedla v neděli ministryně Jana Maláčová. Zároveň dodala, že odklad či odpuštění odvodů představuje drahé rozhodnutí v řádu desítek miliard.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek dnes v Partii uvedl, že kdyby vláda návrh o sociálních odvodech předložila, jeho strana ho podpoří. Vyslovil se proto, aby nejpostiženějším sektorům, jako je cestovní ruch, by se pojistné mělo odpustit, ostatním odložit. Podle Miroslava Kalouska by se měl stanovit i strop na počet zaměstnanců, u nichž by se odvody mohly odložit či nezaplatit.

„Kdyby se podařilo sociální pojištění, tj. odklad či odpuštění, je možné se bavit o postupném útlumu Antiviru. Jsou to neporovnatelné prostředky. Preferoval bych pojištění,“ dodal k tomu Miroslav Kalousek.

V rámci této diskuse Miroslav Kalousek dále uvedl, že stát by měl přispět podnikatelům, když jim zavřel provoz. Prohlásil, že „pokud se vláda skutečně chce vyhnout velkému počtu bankrotů a krachů malých a středních firem a živnostníků, měla by podpořit nejen jejich zaměstnance, ale také přispět určitou částkou majitelům těchto firem na úhradu jejich fixních nákladů. Ty musejí hradit tak jako tak, i když jsou jejich firmy v důsledku nouzového stavu zavřené a mají buď nulové tržby, nebo jen zlomek tržeb obvyklých. Podle Miroslava Kalouska by výše příspěvku mohla činit aspoň 40 procent prokázaných fixních nákladů.

„Když někomu nařídím zavřít provoz, musím vzít odpovědnost za spoluúčast na fixních nákladech," prohlásil dále Miroslav Kalousek. Vstřícný postup vlády v této věci by podle něj mohl také zamezit množství žalob ze strany poškozených subjektů.

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) v této záležitosti nevyloučila, že o částečné úhradě fixních nákladů je možné začít znovu diskutovat. Podle ní se ČSSD této diskusi nebrání, ale sociální demokracie chce ale postupovat systémově. Přičemž připomněla, že již v pondělí by měl být ve vládě projednán zásadní návrh na odpuštění či odklad odvodů na sociální a zdravotní pojištění za dobu trvání nouzového stavu, což by pro firmy byla velká finanční úleva a pomoc. „Je to ale z hlediska státních financí velmi drahé rozhodnutí, v řádu desítek miliard korun. Ale jakmile dojdeme ke shodě, zda a jak by to bylo možné provést, MPSV na tom začne ihned pracovat,“ zdůraznila Jana Maláčová.

I podle Miroslava Kalouska by tento krok mohl výrazněji, než již přijatá podpůrná opatření v působnosti ministerstva průmyslu a obchodu, přispět k úspěšnému nastartování ekonomiky. „Apeloval bych na zastropování jen do určitého počtu zaměstnanců. V nejpostiženějších sektorech, jako jsou cestovní ruch nebo gastronomie, bych se přimlouval za odpuštění těchto plateb, dalším by je bylo možné odložit,“ dodal Miroslav Kalousek.

Během této debaty několikráte Miroslav kalousek pochválil ministerstvo práce a sociálních věcí, jakým způsobem přistupuje k řešení úkolů, které vznikly v důsledku koronavirové krize, přičemž osobně pochválil i přístup samotné ministryně Jany Maláčové, která tyto záležitosti, které její ministerstvo řeší, konzultovala se sociálními partnery, to je se zaměstnavateli i s odbory. Zdůraznil, že program Antivisrus je podle něho slušně nastaven a jeví se jako funkční. Ministryně zároveň vyzval, zda by nebylo možné vyplácet podnikatelům v rámci tohoto programu alespoň zálohu, která by se následně vyúčtovala. Podstatou této zálohy, podle Miroslava Kalouska je to, že podnikatelé potřebují okamžitou hotovost, aby mohli například zaplatit zaměstnancům.

Kriticky se Miroslav Kalousek naopak vyjádřil na adresu vlády ČR, a to zejména proto, že při projednávání harmonogramu rozvolnění vládních opatření, toto vláda se sociálními partnery nekonzultovala. Přitom měla svolat alespoň předsednictvo tripartity. V této návaznosti poznamenal, že ministerstvo průmyslu a obchodu této možnosti, tj. konzultovat rozvolnění harmonogramu se svými sociálními partnery nekonzultovalo, takže z toho vyplývá, že řada občanů systému rozvonění vládních opatření nerozumí.

  • Zdroj: PRIMA TV, Novinky.cz