• Zveřejněno: 12.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ani finanční injekce přesahující 1,6 miliardy korun, kterou do společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM) nedávno napumpovali investoři Jaroslav Strnad a Martin Ulčák, podle všeho nestačily na definitivní záchranu firmy. Ta je nyní opět na pokraji krachu. Dodavatelé energií odpojují přívody, společnost samotná nemá na výplatu únorových mezd. Zveřejnil to ve středu server Lidovky.cz.

Peníze měli zaměstnanci dostat tento pátek. Už minulý týden firma přišla o dodávky teplé vody, ve středu ráno VHM odstřihla od dodávek elektřiny společnost ČEZ.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže vedení energetické skupiny ČEZ již po řadu měsíců velice intenzivně řeší se společností Vítkovice Heavy Machinery otázku narůstajících dluhů za dodávky energií. Bohužel, opakovaně nedošlo ze strany Vítkovice Heavy Machinery k naplnění příslibů řešení, a proto skupina ČEZ v pátek zahájila proces přerušení dodávek energií.

Předseda ZO OS KOVO Těžká mechanika Miroslav Solanský k tomu dodal, že elektřinu odpojují po jednotlivých úsecích od ranních hodin s tím, že „za chvíli bude bez proudu celá firma“.

Zaměstnance čeká nucené volno

Přerušení výroby znamená pro zaměstnance, že je zaměstnavatel pošle domů. „Ode dneška jsou zaměstnanci doma s 80 procenty platu,“ řekl předseda odborové organizace Miroslav Solanský. Jestli své peníze lidé uvidí, ale není jasné. Součástí problému VHM je i fakt, že firma nemá peníze na výplaty.

„V pátek měl být výplatní termín, vedení nám ale řeklo, že na výplaty nemají prostředky. Řešíme to teď s úřadem práce,“ dodal Miroslav Solanský, podle kterého bylo zhroucení firmy pro všechny zaměstnance velkým překvapením.

Společnost Vítkovice Heavy Machinery se totiž teprve před půl rokem dostala z insolvenčního řízení, do kterého upadla ještě v době, kdy patřila do skupiny firem podnikatele Jana Světlíka.

V rámci reorganizace v insolvenčním řízení do firmy investoval peníze hlavně Jaroslav Strnad, zakladatel skupiny Czechoslovak Group, který ve výsledku získal 51 procent akcií firmy. 35 procent ve firmě vlastní E Invest Martina Ulčáka, 14 procent pak zůstalo společnosti Vítkovice, a.s.

„Ta situace je tady už podruhé, všichni zaměstnanci jsou z toho hodně špatní. Bylo to pro zaměstnance z ničeho nic, věci se začaly hroutit během týdne. Ještě dnes by měl být podán insolvenční návrh,“ konstatoval Miroslav Solanský.

„Firma nese zátěž obrovské podinvestovanosti, nemá přístup k bankovním úvěrům a zárukám a situace na trhu je taková, že přivedla ke krachu řadu evropských oceláren. Problémy s provozními náklady firmy včetně dodávky energií jsou symptomem této situace. I přes současné problémy je možné udržet klíčové schopnosti VHM v oblasti těžkého strojírenství a přivést jí k zisku,“ komentoval situaci ve firmě už dříve její mluvčí Andrej Čírtek. Zároveň k tomu doplnil náhled na další budoucnost firmy, když uvedl, že bude ale potřebná zásadní restrukturalizace, jejímž výsledkem může být podnik s nižšími fixními náklady a větší flexibilitou v produktové oblasti.

  • Zdroj: Lidovky.cz