• Zveřejněno: 22.01.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Jmenování Karla Havlíčka (za ANO) ministrem dopravy se uskuteční v pátek po návratu premiéra Andreje Babiše (ANO) z cesty do Izraele. Vicepremiér Karel Havlíček je nyní ministrem průmyslu a obchodu a po odvolání stávajícího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) by měl podle návrhu premiéra vést trvale oba resorty. Opozice mluví o personální vyprahlosti, premiér Andrej Babiš si ale dovede představit slučování dalších ministerstev.

Česká televize ve svém zpravodajství dále uvedla, že premiér Andrej Babiš uvede ministra Karla Havlíčka do úřadu v pátek ráno. Protože je ve středu a ve čtvrtek na světovém fóru o holocaustu v Izraeli.

Premiér Andrej Babiš navrhl odvolání minitra Vladimíra Kremlíka v pondělí kvůli kritizované zakázce na informační systém pro elektronické dálniční známky. S prezidentem Milošem Zemanem ale podle svých slov mluvil už v neděli. Zeman prostřednictvím mluvčího oznámil, že se změnami souhlasí.

Premiér Andrej Babiš se zároveň vyjádřil v tom smyslu, že ministr Vladimír Kremlík je dobrý právník, a že by zůstal pracovat v rezortu dopravy a měl by na starosti konkrétní projekty. Největší chybou podle premiéra byla komunikace kolem zakázky. „Hlavní chyba je na straně Státního fondu dopravní infrastruktury,“ prohlásil předseda vlády ČR.

Premiér Andrej Babiš apeluje na to, aby se elektronické dálniční známky stihly připravit včas, protože pro rok 2021 s nimi počítá zákon.

Vicepremiér Karel Havlíček vidí mnoho průsečíků obou ministerstev, proto věří, že je možné řídit obě zároveň a jejich agendu sbližovat do eventuálního spojení. „Je to o klíčových lidech, je to o tom, že tam musí být lidi ochotní nejenom odborně, ale i manažersky, personálně a fyzicky tomu něco dát. Chci lidi, kteří jsou srdcaři, kteří budou tím resortem žít,“ vysvětlil Karel Havlíček.

Premiér Andrej Babiš, jak dále uvádí Česká televize, si kromě sloučení resortů průmyslu a obchodu a dopravy umí představit také jejich spojení s ministerstvem pro místní rozvoj. Logiku by podle Andreje Babiše mělo také spojení ministerstev práce a sociálních věcí a zdravotnictví. Předseda vlády ale připomíná, že fúze by vyžadovala změnu kompetenčního zákona. „To, že máme tolik ministerstev, je proto, že máme poměrný parlamentní systém. Kdybychom měli většinový, dovolím si říci, že bychom možná mohli mít o čtyři ministry méně. Kdysi jsme měli ministerstvo hospodářství a asi politici měli málo míst, tak z toho udělali tři ministerstva. Klidně by místo tří mohlo být jedno,“ míní premiér Andrej Babiš.

  • Zdroj: Česká televize