• Zveřejněno: 10.05.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

V nedělní Partii televize Prima se rozhořel slovní souboj mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vicepremiérem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) na jedné straně a předsedou ODS Petrem Fialou a předsedou Pirátů Ivanem Bartošem na straně druhé. Andrej Babiš vládu za přijatá opatření v rámci nouzového stavu chválil, kdy prohlásil, že Česko je lídrem v chytré karanténě proti koronaviru. Zatímco Ivan Bartoš s Petrem Fialou se snažili nenechat na předsedovi vlády nit suchou.

Premiér Andrej Babiš hned v úvodu zdůraznil, že Česká republika jako první zastavila lety z Itálie, z Íránu a z Koreje a teď podobně s Rakouskem opatření opět rozvolňuje. „Já myslím, že je důležité, že vláda hlasovala společně, že jsme to dělali společně a teď pumpujeme peníze do ekonomiky,“ pochválil Andrej současnou vládu, kterou, jako premiér, vede.

Jan Hamáček uznal, že se během nouzového stavu jistě stali nějaké chyby, ale teď je ještě příliš brzy to hodnotit. Jan Hamáček nepochybuje, že se ozvou komentátoři a experti a řeknou, že se dalo jinak udělat to či ono, ale teď je ještě stále třeba reagovat. Rozebírat tyto reakce bude možné až později.

„Především je dobře, že jsme tu krizi zvládli. Vláda udělala dobře, že včas vypnula českou ekonomiku a přijala restriktivní opatření. V tom jsme jako opozice vládu podpořili. Největší pochvalu si zaslouží občané, kteří to zvládli, kteří dodržovali ta opatření a sami si ušili roušky tam, kde je vláda nedodala,“ konstatoval v úvodu této debaty Petr Fiala.

Ivan Bartoš také pochválil vládu za to, že zareagovala rychle, ale teď je třeba pomoct podnikatelům, kteří už sedm týdnů čekají na marnou pomoc od vlády. Vládu kritizoval za to, že netestujeme dvacet tisíc lidí den co den, nijak dokonale stále nefunguje také chytrá karanténa a to je zásadní problém.

Andrej Babiš se okamžitě ohradil. „Já tady nesouhlasím s panem Bartošem. My jsme lídr chytré karantény, my teď pracujeme na něčem, jako je karanténa 2.0“. Zdůrazňil, že Česká republika patří do skupiny zemí jako je Izrael, Singapur či Nový Zéland a Dánsko, které pandemii zvládají. Poukázal na to, že teď i díky chytré karanténě můžeme podchytávat lokální ložiska onemocnění a řešit lokální problémy.

Na jeho slova navázal Jan Hamáček, který ovšem varoval, že teď sice vláda opatření rozvolňuje, ale pokud naroste počet těžce nemocných, vláda může opět jít proti proudu času a ta opatření znovu zavádět. „Dokud nebude vakcína nebo lék, tak ten virus tady s námi bude. Já to přirovnávám k životu s tygrem v kleci. Musíme žít, ale zároveň to musíme udělat tak, aby nás tygr nesežral,“ pravil Jan Hamáček.

Ivan Bartoš pro změnu apeloval, aby vláda zavedla jasná pravidla, co se bude dít, přijde-li druhá vlna epidemie. Předseda Pirátů Ivan Bartoš považuje za problém, že by se celá Česká republika mohla opět vypnout.

Petr Fiala k tomu okamžitě dodal své varování, že „abychom nemuseli znovu vypínat celou republiku, a já doufám, že to už nenastane, tak musíme udělat to, že si poradíme s těmi věcmi lokálně. Je určitě potřeba mít k dispozici dostatek ochranných pomůcek, to vůbec není jednoduchá věc. Za třetí je třeba speciálně chránit ohrožené skupiny. A konečně je třeba udělat něco se zdravotnictvím. Ten strach zdravotníků, že nebudou peníze a že to zdravotnictví nebude fungovat, ten je prostě reálný“.

„Prosím vás, nikdo nedával do zdravotnictví tolik jako my,“ bránil se okamžitě Andrej Babiš. Konstatoval také, že stát nemohl vědět, že přijde pandemie a dopředu sehnat do státních hmotných rezerv např. 20 milionů roušek. Prohlásil také, že vláda oddluží státní nemocnice.

Na jeho slova se opět reagoval Petr Fiala, který prohlásil: „Dovolte mi krátkou poznámku, vy jste řekl, že jste oddlužil státní nemocnice, ale o ty ostatní nemocnice, které poslechly pana ministra, odložily ty lékařské výkony, ale ministr jim poté řekl, že to bylo jejich rozhodnutí, tam jim budou chybět peníze,“ udeřil na Andreje Babiše.

Premiér Andrej Babiš okamžitě přešel do protiútoku a vytáhl si připravený graf, na kterém chtěl demonstrovat, že jeho vláda zadlužení státu snižovala, zatímco ODS ho zvyšovala. Ovšem, zde zasáhla moderátorka Terezie Tománková, která premiéra upozornila, že graf na televizní obrazovce nebude vidět.

Toho okamžitě využil předseda pirátů Ivan Bartoš, který řekl, že „tady se ukazují nějaké grafy s ODS a mně to nepřijde moc konstruktivní.“ Přičemž podle něho spíše než tyto debaty s grafy, je zapotřebí připravit pandemický zákon, s jehož pomocí by bylo možné řešit lokální ohniska epidemie.

„Ale my ten zákon máme. O tom možná řekne víc tady pan (Jan) Hamáček,“ odvětil Andrej Babiš.

A ministr vnitra Jan Hamáček potvrdil, že vláda skutečně tuto legislativu připravila a teď ji bude diskutovat s opozicí a s odborníky tak, aby se věc probrala do konce léta a stát měl připravenou novou legislativu na případnou novou pandemickou vlnu na podzim.

Petr Fiala dále upozorňoval, že se lidé bojí, aby je tato nová legislativa nepřipravila o svobodu. Zvlášť když vláda spoléhá na podporu komunistů.

Na to ostře reagoval premiér Andrej Babiš, který prohlásil, že „nikdy jsme neuvažovali, že bychom zneužili naši pozici proti svobodě a demokracii. Nikdy se to nestalo.“.

Ivan Bartoš připomněl, že vláda protiústavním způsobem napadala např. církevní restituce, takže se nedá říci, že by kabinet nikdy nešel proti Ústavě. O to důležitější je, aby vláda skládala účty Poslanecké sněmovně. „Já mám zkušenosti z denní politiky vlády a tady bych byl velmi opatrný. Rozhodně bych vládě žádné pravomoci nepřidával,“ konstatoval Ivan Bartoš.

„Vnitrokoaliční vztahy bych nechal na koaliční radu, a když budeme potřebovat poradit, tak se obrátíme na Piráty,“ poznamenal Jan Hamáček. Odmítl, že by vláda porušovala zákony ve zlém úmyslu. 

Andrej Babiš také zdůrazňoval, že Česká republika na tom byla před koronavirovou krizí velmi dobře a premiér věří, že bude Česko silné i po ní. „Tady nám pomohla Evropská unie, která nám umožnila více čerpat peníze. A samozřejmě máme ten národní investiční plán, který budeme realizovat, to je absolutní priorita,“ zdůraznil předseda vlády s tím, že ekonomiku musí podpořit i sami čeští občané.

Jan Hamáček dodal, že teď je potřeba jednat tak, aby lidé nepřicházeli o zaměstnání jako v USA a aby podniky nekrachovaly. V tu chvíli se ozval Petr Fiala.

„Já bych chtěl pogratulovat panu (Andreji) Babišovi a panu (Janu) Hamáčkovi, že měli odvahu a přijali 80 procent návrhů ODS. Díky tomu se k lidem dostali peníze a to je dobře. Jen to udělali o několik týdnů později,“ řekl Petr Fiala.

Podle Ivana Bartoně v debatě zaznělo, že lidé mají utrácet. „Já nevím, jestli každý nežijeme na jiné planetě, ale mně lidé píšou, že nemají peníze,“ reagoval na tuto část televizní debaty Ivan Bartoš. Zdůraznil také, že kabinet pomáhá podnikatelům příliš pomalu. Řada živnostníků a malých firem už stojí dva měsíce, a když se nic nezmění, tak podnikatelům nezbude nic jiného, než jít na pracovní úřad.

Andrej Babiš se bránil tím, že vláda připravila obrovské množství peněz na pomoc podnikatelům a tyto peníze se postupně daří uvolňovat.

„Já nechci, aby se za dva měsíce sešel analytický tým Pirátů, který na nás znovu podá trestní oznámení, podobně jako to bylo s těmi ochrannými pomůckami,“ doplnil premiérova slova Jan Hamáček.

„Ale my jsme nepodali trestní oznámení,“ ohradil se okamžitě Ivan Bartoš.

Petr Fiala dále konstatoval, že vláda zkomplikoval podnikání zavedením EET a dalšími opatřeními a v krizi žádala po lidech, aby dodali potvrzení, že byly zavřeny školy, když je zavřel stát. Podobná byrokratická opatření brzdí ekonomickou pomoc, kterou podnikatelé potřebují.

Jan Hamáček oponoval, že toto je třeba probrat s chladnou hlavou, protože pokud bude stát odškodňovat úplně každého, tak to státní kasu přivede ke krachu.

  • Zdroj: TV Prima, Parlamentní listy