• Zveřejněno: 24.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se dohodla s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) na rozpočtu pro příští rok. Podle zpravodajství České televize se shodly zejména v případě sociálních služeb, kde porostou platy o deset procent a také na investicích do infrastruktury ve výši jedné miliardy korun. V navýšení přídavků na děti shoda zatím nenastala, tam jednání budou pokračovat, uvedla po společném jednání ministryně Jana Maláčová.

„Dospěly jsme k dohodě. Já jsem měla dvě priority na státní rozpočet na příští rok. První jsou sociální služby, tam jsme se dohodly na navýšení platů a mezd všech zaměstnanců v sociálních službách o deset procent,“ uvedla Jana Maláčová. Dodala, že mechanismus, jakým to bude probíhat, je stále předmětem jednání. Platy v sociálních službách by se měly zvýšit od ledna.

Zároveň Jana Maláčová dodala, že se shodly také na investicích do infrastruktury v domovech seniorů ve výši jedné miliardy korun, což představuje navýšení o zhruba půl miliardy oproti letošnímu rozpočtu. 

V druhé z priorit ministryně práce, to je v navýšení přídavků na děti, shoda zatím ale nenastala. Podle Jany Maláčové ministerstvo práce a sociálních věcí zašle na ministerstvo financí svoje představy o výši přídavků pro děti s tím, že jsou ve hře různé varianty. Podle ministryně by se měl zvětšit okruh osob, které dostanou přídavek na dítě, ale také by mělo dojít i k navýšení částek těchto přídavků, a to tak, aby se pomohlo zejména rodinám s dětmi. Ministerstvo práce a sociálních věcí to považuje za stabilizační prvek, který by měl podpořit vyšší koupěschopnost obyvatelstva. O této věci budou obě ministryně ještě jednat.

Podle České televize ministerstvo práce a sociálních věcí má mít na výdaje příští rok zatím asi 702 miliardy korun. Proti návrhu je to o dvě miliardy víc na sociální služby a dotace, dohodly se ministryně Alena Schillerová s Janou Maláčovou.

Ministryně Jana Maláčová chtěla původně pro sociální služby zhruba tři miliardy navíc na desetiprocentní růst výdělků a na investice. S ministryní Alenou Schillerovou se nyní dohodly na částce 1,7 miliardy. Z toho půl miliardy posílí původní půlmiliardu na investice a 1,2 miliardy poputuje do navýšení výdělků. Dalších 200 milionů navíc by mělo být na dotace na sociální pracovníky či na podporu rodin.

O 1,7 miliardy víc by mělo být na podporu zaměstnávání. Tyto peníze se ale využijí z letošních neutracených výdajů. „Je to velmi slušný kompromis,“ zhodnotila výsledek jednání Jana Maláčová.

  • Zdroj: Česká televize