• Zveřejněno: 29.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ve velkých městech, jako jsou Praha a Brno, pracuje z domova kvůli koronavirovým opatřením až polovina zaměstnanců. Více než 50 procent z nich je ale na home office nespokojená kvůli komplikované komunikaci s kolegy nebo složitému připojení do firemní sítě. Podle zpravodajství serveru Týden.cz to vyplývá z březnového průzkumu technologické společnosti System4u mezi více než 1400 respondenty.

Zpráva dále uvádí, že i ti nejkonzervativnější zaměstnavatelé přitom začínají práci na dálku akceptovat jako novou realitu a přizpůsobují tomu firemní informační infrastrukturu, ukázal dál průzkum. Okolo 56 procent lidí s možností home office je doma pořád nebo s občasnými výjimkami.

"Řada firem do 50 zaměstnanců překvapivě nevyužívá video hovory pro týmovou práci. Ty jsou běžné spíše ve větších podnicích. Děti školou povinné tak paradoxně komunikují s učiteli lépe než většina jejich rodičů na home office. Dalším problémem je absence plnohodnotného přístupu do firemních aplikací, nestabilita připojení a omezení uživatelských práv," podotkl ředitel společnosti System4u Martin Koláček.

Efektivnější práci z domova podle průzkumu brání zejména strach majitelů firem ze ztráty kontroly nad zaměstnanci a daty, ke kterým z domova přistupují. Bojí se, že by mohl někdo ze zaměstnanců data zneužít či nedbalostí ohrozit informační systémy. Týká se to zejména menších firem, kde manažeři byli zvyklí vše řešit se zaměstnanci v kanceláři.

Z domova pracují zaměstnanci nejčastěji na firemním nebo soukromém notebooku. Vlastní notebook preferují nejčastěji lidé s vysokoškolským vzděláním. Velké nadnárodní společnosti obvykle vyžadují notebooky firemní.

Vláda začátkem března vyzvala zaměstnavatelské svazy, aby firmy dělaly maximum pro to, aby lidé co nejvíce využívali práci z domova, takzvaný home office. Povinnost ale kabinet neuložil. Zástupci podnikatelů a zaměstnavatelů tehdy uvedli, že práci z domova firmám doporučují, podle nich se její využití zvyšuje a stává se standardem.

  • Zdroj: Týden.cz