• Zveřejněno: 04.07.2021

Od 1.72021 vstupuje v platnost nařízení EU o digitálním certifikátu EU COVID. To znamená, že občané a obyvatelé EU si nyní budou moci nechat své digitální certifikáty COVID vydat a ověřit v celé EU. Dvacet jedna členských států a také Norsko, Island a Lichtenštejnsko již začaly certifikáty vydávat před 1.7.2021 a pět zemí EU začíná 1.7.2021.

Práci Komisi na digitálních certifikátech EU COVID vedl komisař Didier Reynders v úzké spolupráci s místopředsedkyní Věrou Jourovou, místopředsedou Margaritisem Schinasem, komisařem Thierrym Bretonem a komisařkami Stellou Kyriakidesovou a Ylvou Johanssonovou.

Předsedkyně Ursula von der Leyenová zavedení digitálního certifikátu EU COVID do praxe uvítala a prohlásila:

„Evropská unie přináší občanům výsledky. Evropský digitální certifikát COVID je symbolem otevřené a bezpečné Evropy, která se opatrně otevírá, přičemž na první místo staví ochranu zdraví svých občanů.

V březnu jsme slíbili, že do letních prázdnin bude existovat celounijní systém, který usnadní volné a bezpečné cestování v rámci EU. Nyní můžeme potvrdit, že systém EU pro vydávání digitálního certifikátu EU COVID funguje.

Převážná většina členských států EU se již k systému připojila a je připravena certifikáty vydávat a ověřovat. Bylo vytvořeno již více než 200 milionů certifikátů.

Pomáháme Evropanům získat zpět svobodu, které si tolik cení.“

Digitální certifikát EU COVID

Účelem digitálního certifikátu EU COVID je usnadnit volný a bezpečný pohyb v rámci EU během pandemie COVID-19. Všichni Evropané mají právo na volný pohyb i bez tohoto certifikátu. Certifikát jim však cestování usnadní a na jeho držitele se nebudou vztahovat omezení, jako je například karanténa.

Digitální certifikát EU COVID bude dostupný všem a:

  • zahrnuje údaje o očkování, testování a prodělání nemoci COVID-19,
  • je zdarma a k dispozici ve všech jazycích EU,
  • je dostupný v digitální a papírové podobě,
  • je bezpečný a obsahuje digitálně podepsaný QR kód.

Podle nových pravidel nesmějí členské státy držitelům digitálního certifikátu EU COVID ukládat další cestovní omezení, pokud nejsou nezbytná a přiměřená pro ochranu veřejného zdraví.

Komise se navíc zavázala uvolnit z nástroje pro mimořádnou podporu 100 milionů eur, aby členským státům pomohla zajistit cenově dostupné testy.

Souvislosti

Dne 17. března 2021 předložila Evropská komise návrh na vytvoření certifikátu EU COVID s cílem usnadnit bezpečný volný pohyb občanů v rámci EU během pandemie. Dne 20. května dosáhli spolunormotvůrci předběžné dohody. Dne 1. června byl spuštěn technický páteřní systém, brána EU, která umožňuje ověření bezpečnostních prvků obsažených v QR kódech. Lhůta stanovená na 1. července byla dodržena a k tomuto dni je na bránu napojeno všech 30 zemí EU a EHP. První členské státy začaly certifikáty vydávat již od 1. června a celkem 21 zemí EU bylo do systému zapojeno již před termínem 1. července.

Nařízení bylo oficiálně podepsáno dne 14. června a vyhlášeno dne 15. června. Vstupuje v platnost  1. července 2021. Pro vydávání certifikátů v členských státech, které potřebují více času, bude uplatněno šestitýdenní zaváděcí období.

  • Zdroj: EU