• Zveřejněno: 07.02.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Průměrný měsíční důchod od června vzroste o osm set až tisíc korun. O přesné částce rozhodne tempo lednového zdražování. České televizi to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vláda podle zákona musí přidat na penzích v mimořádném letním termínu, pokud inflace přesáhne pět procent, což se stalo. Při mimořádném zvýšení důchodů platí, že čím vyšší je penze, tím vyšší je přidání. To kritizuje opozice.

„Částka by měla velkou mírou nahradit, respektive kompenzovat dopady rostoucí inflace. Předpokládáme, že leden bude extrémním měsícem,“ uvedl M. Jurečka. Vysoké ceny trápily penzisty už v prosinci, kdy dosáhla meziroční inflace více než 6,5 procenta. V lednu vzrostly zřejmě ještě více.

V průměru téměř osm set korun navíc dostanou lidé v případě, že za leden bude inflace osm procent. Přes devět set korun za předpokladu víc než devítiprocentního růstu cen a lehce přes tisícovku v případně desetiprocentní inflace. Přesné číslo zveřejní statistici 14. února. Podle M. Jurečky připraví nařízení vlády o mimořádné valorizaci důchodů tak, aby ministerstvo práce a sociálních věcí mohlo rozhodnutí o valorizaci důchodů odesílat již na přelomu února a března.

Česká národní banka ve čtvrtek odhadla, že inflace dosáhne v lednu 9,4 procenta. V tom případě by penzisté dostali od června přidáno v průměru zhruba 950 korun měsíčně. To by letos přišlo státní rozpočet na víc než osmnáct miliard. „Máme valorizační vzorec, nechceme na něm nic měnit. Jasně jsme deklarovali, že všechny zákonné nároky budou naplněny,“ uvedl k tomu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle zpravodajství České televize stát je ale připravený i na jiný vývoj. Minimální varianta počítá s nižším růstem cen. Pokud bude lednová meziroční inflace osm procent, vzrostou penze v létě o sedm set korun těm, kdo nyní pobírají patnáct tisíc korun měsíčně. Stát by to vyšlo na patnáct miliard korun. Naopak desetiprocentní inflace by znamenala skoro dvacetimiliardový výdaj. Lidé s desetitisícovým důchodem by dostali přidáno 500 korun. Ti s dvacetitisícovým pak 1300 korun.

Ovšem, jak dále Česká televize upozornila, čím vyšší důchod senioři pobírají, tím vyšší částku dostanou. Pokud by například byla v lednu inflace přes devět procent, dostane penzista s důchodem dvanáct tisíc přidáno měsíčně něco přes šest set korun. Téměř dvojnásobek by ale získal důchodce pobírající dvacet tisíc.

Podle České televize právě to se nelíbí části sněmovní opozice. Podle ní by měl mít každý penzista nárok na stejnou částku navíc. Vláda argumentuje tím, že lidé s vyššími důchody více přispívali do systému. „Zásluhově dostávají, když se jim vypočítá důchod. V dalších přidáních, valorizacích a zvyšováních důchodů by mělo jít o stejnou částku, nikoli procenticky,“ míní předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Podle hnutí ANO by měla vláda, kvůli inflaci, přidat důchodcům více než nařizuje zákon. „Aby se valorizovalo i nad rámec, aby se jim pomohlo. Energie jsou dnes naprosto neuvěřitelné, oni na to nejvíce doplácí,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Česká televize k tomu dále dodala, že důchody rostou v posledních letech nepřetržitě. Před deseti lety byl průměr zhruba 10,5 tisíce. Letos v lednu už přesáhl šestnáct tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí dostane peníze na mimořádné zvýšení důchodů v novém návrhu rozpočtu na letošní rok. Ten bude vláda schvalovat příští středu. Poslanci by měli začít projednávat rozpočet ve druhé polovině února. Definitivně schvalovat by ho pak měli ve druhé polovině března.

  • Zdroj: Česká televize