• Zveřejněno: 23.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Prádelny a čistírny stále patří mezi opomenuté obory podnikání v Česku, na které se vztahuje jen minimální podpora státu kvůli dopadům epidemie. A to přesto, že jejich podnikání je od začátku epidemie výrazně omezené. Prádelny totiž byly často závislé na hotelech nebo restauracích. Podle Zpravodajství Českého rozhlasu Asociace prádelen a čistíren ČR tvrdí, že o své přežití bojuje každý druhý provoz v České republice.

Prádelny a čistírny stále patří mezi opomenuté obory podnikání v Česku, na které se vztahuje jen minimální podpora státu kvůli dopadům epidemie.

Český rozhlas uvedl konkrétní příklad majitele jedné prádelny v Praze, kdy její majitel, před vypuknutím krize pandemie koronaviru měl práce dost. Jeho služby využívali nejen studenti, ale i cizinci nebo třeba lidé na služebních cestách. Už více než rok, ale o jeho služby příliš zájem není.

Prádelny a čistírny stále patří mezi opomenuté obory podnikání v Česku, na které se vztahuje jen minimální podpora státu kvůli dopadům epidemie.

Podle zpravodajství Českého rozhlasu byly největšími klienty prádelna čistíren byl právě hotely a restaurace. Kvůli jejich nucenému uzavření mají tyto firmy většinou prázdné pračky. Dnes je situace taková, že vyperou zhruba pětinu toho, co před krizí.

Jak majitelé prádelen dále uvádějí, zlepšit čísla jim příliš nepomáhá ani program Antivirus nebo příspěvek na nájem. „My v podstatě celou dobu žijeme ze svých vlastních financí a jediná podpora, kterou jsme dostali od státu, byla za čtvrtý kvartál a to bylo COVID nájemné a to bylo 50 procent. Dostáváme dvacet tisíc od státu jako kompenzace a zbylých 80 tisíc dáváme ze svého,“ vysvětlil majitel jedné z prádelen v Praze Martin Blažek. Za této situace, už, podle Martina Blažka, dlouho nevydrží. „Bez státní podpory tak měsíc dva. Maximálně. Se státní podporou tak do prázdnin,“ dodal.

Se stejnými problémy bojují téměř všechny prádelny v České republice. Nově by jim mohly pomoci chystané programy, o které bude možné žádat od dubna a to COVID 2021 a COVID nepokryté náklady.

Jenže u obou budou muset podnikatelé doložit pokles tržeb za první dva měsíce letošního roku ve srovnání s těmi v roce 2019 minimálně o 50 procent.

A to podle prezidentky Asociace prádelen a čistíren ČR Jany Puškáčové diskriminuje ty, kteří se v průběhu koronakrize snažili. „Obáváme se, že na ten program nedosáhne až polovina potřebných společností, protože některé měly poklesy okolo 40 nebo do 50 procent a také na tom nejsou dobře. V každém případě v tento okamžik jsme ve stavu, kdy budeme rádi za cokoliv a budeme rádi, když ta jednání o kompenzacích budou dál pokračovat,“ řekla Radiožurnálu Jana Puškáčová.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR bojuje o přežití kvůli koronakrizi víc než třetina podnikatelů a firem. Z prádelen a čistíren je to dokonce každá druhá.

  • Zdroj: Český rozhlas