• Zveřejněno: 04.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Tržby obchodníků v Česku očištěné o kalendářní vlivy se v červenci meziročně zvýšily o 1,9 procenta. Meziměsíčně vzrostly o 1,8 procenta. Rostly hlavně prodeje nepotravinářského zboží. Naopak v prodeji motorových vozidel přetrval meziroční pokles. Podle zpravodajství České televize tyto údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Dynamika tržeb tak předčila očekávání analytiků, kteří předpokládali meziroční stagnaci, další obnova poptávky bude ale s ohledem na vývoj mezd a nezaměstnanosti podle nich spíše pozvolná.

Bez sezonního očištění vzrostly v červenci tržby obchodníků o tři procenta ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Načež nejvyšší růst si dlouhodobě udržuje prodej prostřednictvím internetu, avšak tempa růstu se mírně snižují a zákazníci se postupně vracejí do kamenných obchodů, uvádí ČSÚ. Načež dále konstatuje, že prodeje z e-shopů a zásilkových obchodů vzrostly meziročně o 20,9 procenta.

ČSÚ rovněž uvádí, že růst tržeb v červenci zaznamenal zejména sortiment nepotravinářského zboží, kdy například prodejnám s výrobky pro kulturu a sport vzrostly tržby o více než deset procent. Také prodejci počítačů a komunikačních zařízení zaznamenali růst tržeb, a to o desetinu více než loni. Tržby za výrobky pro domácnost stouply o 7,3 procenta. Za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické výrobky zákazníci utratili meziročně o 2,8 procenta více. Naopak specializované prodejny s potravinami zaznamenaly podle statistiků pokles tržeb o 6,7 procenta.

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka koronavirus výrazně snížil poptávku po nákupu formálních oděvů, protože vedl k častějšímu využívání práce na home office (z domova). Dále poznamenal, že oděvním společnostem rovněž škodí propad cestovního ruchu, protože turisté tvoří důležitou část poptávky. Mnohé oděvní společnosti proto hlásí obří propady zisků, které mohou vyústit v existenční problémy, dodal Štěpán Křeček.

ČSÚ rovněž uvádí, že v červenci se nadále nedařilo také prodejcům aut. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel byly oproti loňskému červenci nižší o 10,5 procenta. Tržby za opravy se snížily o 6,2 procenta, za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, byly nižší o 11,6 procenta.

Přičemž v červnu tržby v maloobchodě podle revidovaných údajů klesly meziročně o 1,4 procenta.

K dynamice červencových tržeb se také vyjádřili i někteří ekonomičtí analytici, kteří konstatují, že dynamika růstu tržeb předčila jejich očekávání, neboť předpokládali meziroční stagnaci. „Od začátku roku do konce července tržby ve srovnání s předchozím rokem jen nepatrně klesly a příznivější hodnoty posledních měsíců naznačují, že by se maloobchodní tržby v letošním roce mohly vyhnout meziročnímu poklesu,“ prohlásil hlavní analytik ING Bank Jakub Seidler.

Zároveň dodal, že v případě prodejů aut sice pokračoval meziroční pokles tržeb ve výši 10,5 procenta meziročně, kdy trh očekával propad o osm procent, ale i tak jde obecně o zlepšení ve srovnání s předešlými měsíci, kdy tržby klesaly v rozmezí 35 - 45 procent.

Podle Jakuba Seidlera lez však očekávat, že v srpnu se dynamika tržeb opět zhorší. Podle něho to naznačily nové srpnové registrace, které meziročně prohloubily svůj pokles z červencových devíti procent na 34 procent. Přitom v červnu se zdálo, že se prodeje aut začínají postupně zlepšovat- „Poslední dva měsíce však tento trend nepotvrdily,“ uvedl Jakub Seidler.

V červenci byl mezi lidmi podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky patrný nárůst optimismu, který se projevil na jejich ochotě utrácet. „V Komerční bance jsme počítali s nárůstem o 0,1 procenta,“ řekl.

Český statistický úřad (ČSÚ) spolu s údaji za maloobchod zveřejnil také výsledky za ubytování a stravování. Podle analytiků se potvrdilo, že česká klientela nedokázala nahradit zahraniční turisty. Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka tržby hotelů a penzionů v červenci meziročně klesly o 49,4 procenta. V případě restaurací je, podle něho, situace méně dramatická, když tržby klesly o 12,2 procenta. Ekonom UniCredit Bank Jiří Pour upozornil, že restauratéry postihuje rozšíření práce z domova, což se negativně projevuje v tržbách za obědy.

Další obnova poptávky bude s ohledem na vývoj mezd a nezaměstnanosti podle analytiků tak spíše pozvolná. Podle nich by se za celý rok maloobchod mohl propadnout až o tři procenta, někteří z nich však předpovídají stagnaci, nebo dokonce mírný růst. Přesto předpokládají nejslabší výsledek za mnoho let.

„Pro letošní rok počítáme s reálným růstem tržeb obchodníků, bez motoristického segmentu, o necelé jedno procento. Půjde zřejmě o nejslabší výsledek od roku 2012,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podle Michala Brožky se spotřebitelská důvěra sice v červenci zvyšovala, ale v srpnu opět klesla. „Nikdo nemá jistotu, co se bude dít v případě zhoršení epidemiologické situace. Jak různá hygienická opatření zasáhnou běžný život,“ řekl. Za celý rok tak předpokládá pokles maloobchodních tržeb o tři procenta. 

„Za celý letošní rok konsensus trhu předpokládá propad maloobchodních tržeb bez automobilů o dvě procenta. Poslední hodnoty však naznačují, že by vývoj mohl být příznivější a tržby by mohly spíše stagnovat, případně i mírně růst. V minulém roce rostly o 4,8 procenta,“ dodal Jakub Seidler.

  • Zdroj: Česká televize