• Zveřejněno: 08.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Tržby obchodníků v České republice očištěné o kalendářní vlivy rostly také v srpnu, ačkoliv růst mírně zpomalil. Meziročně byly vyšší o 1,6 procenta, v červenci to bylo o 1,8 procenta. Tradičně nejvíce si ve srovnání s loňským rokem polepšil prodej přes internet. Podle zpravodajství České televize tyto údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly tržby v maloobchodě vyšší o 0,3 procenta. Podle analytiků je však velkou nejistotou ve vývoji dalších tržeb příchod druhé vlny pandemie. Ta pravděpodobně, a to i bez plošných uzavírek, útraty v obchodech znova přibrzdí.

Meziroční růst tržeb vykázala v srpnu většina prodejen nepotravinářského zboží. Vedle e-shopů měly vyšší tržby například prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením, domácími potřebami nebo sportovními a rekreačními potřebami.

Podle ČSÚ, naopak nižší tržby než v loňském srpnu měly prodejny oděvů a obuvi. Pokles zaznamenal také prodej pohonných hmot.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka v srpnu se lidé nebáli utrácet. Díky tomu obchodníkům vzrostly tržby. Nicméně s tím, jak míní Štěpán Křeček, jak se zhoršuje epidemiologická situace, se bude zhoršovat i situace v ekonomice. Pravděpodobně dojde k růstu nezaměstnanosti a příjmy domácností se začnou tenčit. To bude mít negativní dopad na útraty v obchodech.

Obecně srpnová dynamika tržeb mírně zaostala za očekáváním trhu, zejména u nepotravinářského zboží. Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler k tomu říká, že nejistotou je také příchod druhé vlny pandemie, jelikož i bez plošných uzavírek se tržby v kamenných prodejnách patrně opět oslabí.

Tržby u nepotravinářského zboží zaznamenaly v srpnu růst o 1,3 procenta, zatímco v červenci rostly o více než pět procent. Srpen měl však o jeden pracovní den méně ve srovnání se srpnem předešlého roku, pokud by se tak dynamika očistila o tento vliv, rostly by tržby v srnu nepatrně rychleji, a to o tři procenta.

Podle Jakuba Seidlera stále se však po červenci jedná o zpomalení. To bylo relativně plošné, takže je otázkou, zda v červenci tuzemské domácnosti nečinily nákupy, které odkládaly v dřívějších měsících z titulu ekonomických uzavírek, a v srpnu tento efekt již odezněl. I prodeje přes internet v srpnu mírně zvolnily, ačkoli si stále držely vysoké tempo. Za celý letošní rok nepotravinářské tržby z meziročního pohledu, podle něho, tak nepatrně rostou o zhruba jedno procento, zatímco v minulých letech činil růst kolem sedmi procent.

Hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda konstatuje, že Češi jsou zatím stále také ochotni nakupovat zboží, které nutně nepotřebují, například nové mobilní telefony či počítače. To, podle něho, dokládá fakt, že jejich útraty za elektroniku v srpnu oproti loňskému stejnému měsíci vzrostly o 4,6 procenta. Zároveň k tomu uvedl, že jde tedy o signál toho, že koronavirová krize se ještě v chování domácností plně neprojevila, a to z velké části kvůli vládním opatřením na podporu ekonomiky a zaměstnanosti. Zčásti se však stále jedná o dozvuk kompenzujícího chování, kdy lidé stále i v srpnu nakupovali zboží, které nemohli pořídit v době „vypnuté“ ekonomiky v měsících březnu až květnu. Ale, na druhé straně, jak dále dodal Lukáš Kovanda, oproti červenci, je už v srpnu ale patrné zpomalení dynamiky růstu tržeb, což, podle něho, koresponduje právě s odezníváním zmíněného kompenzujícího nakupování. Proto také, jak rovněž konstatoval, částečně kvůli tomuto zpomalení mohlo ovšem dojít i vlivem časování dovolených, avšak moudřejší, budeme až s daty za září.

Prognóza Komerční banky (KB) pro letošní rok počítá s poklesem maloobchodních tržeb bez prodeje aut o 3,2 procenta. „Ovšem oživení maloobchodu ve třetím čtvrtletí bylo tak silné, že by celoroční výsledek dokonce mohl skončit v malém plusu. Ale vyhlídky nyní citelně kazí epidemická situace, která pravděpodobně bude mít na maloobchodní tržby negativní dopad a bude podkopávat oživení ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí,“ uvedl ekonom KB Michal Brožka.

Z pohledu návratu do normálního stavu je maloobchod podle analytika ČSOB Petra Dufka každopádně jedním z nejúspěšnějších odvětví ekonomiky. Současně řekl, že poté, co spotřebitelé realizovali poptávku odloženou v době protikovidových restrikcí, se začne opět více odrážet vývoj kupní síly obyvatelstva. Vzhledem k tomu, jak se zpomalil růst mezd, a ty reálné dokonce mají tendenci klesat, je pravděpodobné, že dynamika tržeb celého odvětví se bude v nejbližších měsících pohybovat jen v nízkých kladných číslech. Zároveň dodal, že, obdobně jako to tvrdí další ekonomové, svoji roli bude dál sehrávat opatrnost spotřebitelů vyplývající z obav z dalšího vývoje ekonomiky i vlastní finanční situace.

Zpráva ČSÚ dále uvádí, že tržby internetových obchodů se ve srovnání s loňským srpnem zvýšily o 14 procent. V obchodech s počítači byl nárůst 4,6 procenta, v prodejnách farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží 1,6 procenta, přibližně stejně se zvýšil obrat i v případě domácích potřeb a v obchodech se sportovním zbožím.

Prodeje obuvi a oděvů naopak klesly o více než pět procent. Pokles tržeb zaznamenaly také prodejny potravin, a to jak nespecializované s převahou potravin (o 0,9 procenta), tak i specializované (o 4,5 procenta),

V srpnu se znovu nedařilo prodejcům aut. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel byly meziročně nižší o 6,4 procenta. Meziměsíčně se ale zvýšily o 4,9 procenta.

  • Zdroj: Česká televize