• Zveřejněno: 12.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Víc než tisíc obyvatel Olomouce dnes neví, zda smlouvy, které s městem podepsali před 20 lety a podle nichž se měly už letos stát byty jejich vlastnictvím, nebudou prohlášeny za neplatné. Problém se přitom netýká jen Olomouce. Na webu Seznam Zprávy to dnes uvedl autor zprávy Josef Klíma.

„Je to, jako kdybyste si vzal hypotéku s domluvenými podmínkami a po dvaceti letech, kdy ji máte splacenou, by najednou banka chtěla víc peněz,“ popisuje situaci nájemní Filip Venclů. Patří k nájemníkům bytů v olomoucké Topolové ulici, které město dostalo do naprosté nejistoty.

Josef Klíma si položil řečnickou otázku: „V čem je problém?“ Odpověděl si, že zjednodušeně řečeno, před dvaceti lety řada měst využila nabídku státních dotací a začala stavět pro své obyvatele byty podle principu: část složí občan formou akontace, část přidá dotace a zbytek město, protože se staví na jeho pozemcích. Občané tedy měli platit oněch dvacet let nájem, který zároveň sloužil jako jakýsi doplatek, a po dvaceti letech města měla převést byty, v nichž občané doposud žili jako nájemníci, do jejich vlastnictví.

Vedení Olomouce teď však s převodem bytů otálí. Argumentuje, že je potřeba zkontrolovat dvacet let staré smlouvy, aby nemohlo být v budoucnu obviněno z nehospodárnosti.

Dvacet let staré smlouvy přitom obsahovaly řadu omezení, s nimiž se nájemníci museli smířit. Nesměli byt pronajmout bez svolení města nebo nesměli ani oni, ani členové jejich rodin nic dalšího vlastnit.

První část bytů v Olomouci už mělo město převést do jejich vlastnictví v září. Řada nájemníků s tím i počítala a nyní na to doplácí. „Já sama jsem třeba v minusu šest set tisíc,“ říká další nájemnice Laďka Přidalová. „Počítala jsem s tím, že byt prodám a koupím si konečně větší, musela jsem složit nevratnou zálohu – a teď vůbec nevím, co bude.“

„My nestojíme proti občanům,“ tvrdí právník Petr Konečný, který město zastupuje.

A podobně mluví i Matouš Pelikán, městský zastupitel, který má tuto agendu na starosti: „Je přece i v jejich zájmu, aby nikdo nemohl jejich vlastnictví v budoucnu zpochybnit, a proto si chceme být jistí, že jsou smlouvy platné i podle současných zákonů, než je naplníme.“

„Proč by neměly být platné?“ diví se právník Zdeněk Joukl, kterého si najali nájemníci. „Nikdo je přece nezpochybnil. Ani soud, který už v Olomouci proběhl, když si chtěla jedna z nájemnic ověřit, zda smlouvy opravdu platí.“

Problém se navíc netýká pouze Olomouce, ale i dalších měst, kterým tahle dvacetiletá stavební lhůta vypršela. V Říčanech u Prahy dokonce kvůli tomu rezignoval i starosta, známý televizní moderátor Vladimír Kořen.

Josef Klíma se poté ptá: „Co bylo příčinou jeho nečekaného rozhodnutí? Čeho se radní v různých městech bojí? Proč v některých městech už nájemníci byty dostali a v jiných je město uvrhává do čím dál větší nejistoty?“

Zároveň se dále ptá: „A co na to tři ministerstva, která slíbila, že pomohou problém vyřešit?“ načež dodává, že odpovědi na tyto jeho otázky naleznou čtenáři v úvodní reportáži, která pořadu „Záhady Josefa Klímy“, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00 hod. Současně zpráva Josefa Klímy odkazuje na archiv tohoto pořadu, který čtenáři najdou na webu Seznam Zprávy na konci tohoto článku.

  • Zdroj: Seznam Zprávy