• Zveřejněno: 17.05.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Až třicet procent domácností se dotýká některý z aspektů energetické chudoby. Platby za energie pro ně představují nepoměrně vysokou část příjmu, mívají nesplacené závazky u energetických firem nebo si nemohou dovolit svůj dům a byt dostatečně vytápět. Podle zpravodajství serveru Novinky.cz to vyplývá z výsledků analýzy Centra ekonomiky regulovaných odvětví Vysoké školy ekonomické v Praze.

Počet lidí v energetické chudobě se podle ní za poslední rok a půl zvýšil až o pět procentních bodů, tedy zhruba o pětinu.

Podle ředitelky Centra Lucie Burešové jsme se tím u nás vrátili na úroveň roku 2011. Uvedený nárůst označila za znepokojující. Podle ní by měl na tuto situaci stát reagovat vytvořením dlouhodobě fungujícího a udržitelného řešení.

V Česku, podle statistiků, bylo loni takřka 4,5 milionu domácností. Třicet procent je tedy okolo 1,35 milionu domácností. Podle Burešové by problém pomohlo řešit zastřešující centrum, které by koordinovalo činnost jednotlivých resortů. Podle ní je však problémem to, že tato data nejsou vzájemně propojována.

Zároveň dodala, že krátkodobým řešením chudoby by byl sociální tarif nebo příspěvek na energie doplňující aktuální příspěvek na bydlení. Taková podpora by ale neměla být plošná jako vládní úsporný tarif použitý loni.

U příspěvku na energie by, podle autorů analýzy, bylo užitečné zavést přímý převod poskytovateli energie. Tím by se zamezilo dalšímu navyšování nedoplatků u dodavatelů.

Podle některých jiných výzkumů v této oblasti bydlení se ukazuje, že většina lidí v energetické chudobě bydlí ve vysoce energeticky náročných budovách. Netýká se to jen obyvatel rodinných domů, ale i lidí v bytových domech, zejména těch žijících v nájemních bytech. Přičemž ke stejnému poznatku došla i tato aktuální analýza z VŠE. Mezi nejohroženější skupiny zařadila i nájemníky, kteří přitom mají často omezené možnosti, jak renovaci bytového domu zajistit.

Petr Holub z poradenské společnosti Budovy21 proto navrhl, aby i vlastníci bytů měli možnost získat dotaci na renovaci, jakou mohou získat nízkopříjmové skupiny vlastníků rodinných domů v rámci programu NZÚ Light, například na nová okna či zateplení stropu.

Ministerstvo životního prostředí již sice oznámilo, že bude zvýhodňovat při dotacích bytové domy, kde žije více nízkopříjmových domácností, ale ještě nesdělilo, jak přesně.

  • Zdroj: Novinky.cz