• Zveřejněno: 30.06.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Firmy z odvětví dopravy a cestovního ruchu budou mít možnost využít záruky v programu COVID Plus. Podle zpravodajství České televize to v pondělí na svém jednání schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil vicepremiér, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Česká televize dále uvedla, že vláda na svém zasedání rovněž přijala návrh na kompenzaci lidem, kteří pracují na dohodu. V programu COVID Plus mohou žádat o podporu firmy s více než 250 zaměstnanci a minimálně pětinovým podílem vývozu na loňských tržbách, včetně výrobních dodávek pro jiného exportéra. Prostřednictvím komerčních bank mohou žádat o půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun, maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) garantuje 80 procent jistiny.

Na úvěr z programu COVID Plus nemají nárok firmy, které měly existenční problémy před vyhlášením nouzového stavu 12. března. Dosud jej nemohly získat ani podniky, jejichž převážná ekonomická činnost spočívá v dopravě, ubytování, cestovním ruchu a hazardu. 

Vláda dále schválila i návrh, který počítá s tím, že živnostníci (OSVČ) s příjmem do 800 tisíc korun ročně budou moci v příštím roce platit jen jednu paušální daň. Pro příští rok by měla činit 5740 korun měsíčně. Paušální daň znamená jedinou platbu místo tří a tím významně méně papírování. Platit bude od 1. ledna 2021, v příštím roce bude měsíční odvod 5740 Kč. Zahrnuje daň 100 Kč, minimální sociální +15 % a minimální zdravotní. Limitem bude roční příjem z podnikání do 800 000 Kč.

V částce paušální daně je zahrnuto zdravotní pojistné 2514 korun, daň z příjmů v symbolické výši 100 korun a minimální sociální pojistné navýšené o 15 procent. To pro příští rok odpovídá 3126 korunám. Paušální daň má podnikatelům, podle ministryně financí Aleny Schillerové, přinést kromě finanční úspory také méně administrativní zátěže a důvodů k většině kontrol z finančního úřadu.

Ministryně Alena Schillerová již dříve také uvedla, že zvýšené sociální pojistné má pomoci živnostníkům s ohledem na starobní důchod. Většina si totiž nyní platí jen nezbytné minimum. Paušální daň by jim měla zajistit vyšší důchod. S přihlášením k paušální dani už ale nebude moci živnostník uplatňovat žádné další daňové slevy a úlevy, jako je například bonus na děti nebo sleva na manželku.

Pokud jde o otázku pomoci pracovníkům na dohodu, tak ti by měli dosáhnout na kompenzaci za ztráty způsobené opatřeními proti koronaviru ve výši až 31.150 korun měsíčně. Pokud se účastnili nemocenského pojištění, budou moci žádat finanční správu o 350 korun denně za období od 12. března do 8. června 2020. Žádat budou moci ti, kteří práci na dohodu plnili nejméně čtyři z šesti měsíců před krizí.

Alena Schillerová také připomněla, že novelou řeší vláda i problém živnostníků a společníků malých firem pracujících během koronavirové krize na dohodu. O kompenzační bonus 500 korun denně nepřijdou, uvedla. Souběh čerpání obou bonusů nebude možný.

Ovšem, na rozdíl od živnostníků či malých firem budou muset takzvaní dohodáři přiložit k žádosti doklad o placení pojištění od zaměstnavatele, protože finanční správa o nich nevede evidenci. Vyřizování žádostí tak bude delší než u předešlých kategorií.

Opatření bude stát zhruba 1,7 až dvě miliardy korun ze sdílených daní, z toho obce přijdou zhruba o půl miliardy. Ministryně Alena Schillerová proto navrhne vrátit obcím 50 korun na jednoho obyvatele.

Vláda také řešila otázku pomoci lázním. Takže, po projednání a schválení tohoto bodu programu ve vládě, je našim občanům umožněno, že budou moci od 1. července do 31. prosince využívat státní poukazy na pobyty v tuzemských lázních. Podmínkou pro slevu na pobyt čtyři tisíce korun bude strávit v lázeňském zařízení alespoň šest nocí a využít minimálně pět procedur. Poukazy budou k dispozici k vytištění od počátku července na portálu Kudyznudy.cz. Poukaz budou moci využít jen dospělí, kteří platí veřejné pojištění.

Zájemci o státní příspěvek na pobyt bude poukaz zaslán na e-mail. Po jeho vygenerování by si lidé měli rezervovat pobyt. Slevový poukaz bude možné generovat i v jednotlivých lázeňských zařízeních. Vláda na program vyčlenila miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250 tisíc poukazů.

  • Zdroj: Česká televize