• Zveřejněno: 16.05.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Až stoprocentní podíl v letecké společnosti Smartwings by podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) mohl koupit český stát. Pomoci by tak letecké společnosti měl s dopady koronavirové krize. Ve svém zpravodajství to oznámila Česká televize. Z vystoupení vicepremiéra Karla Havlíčka vyplývá, že stát se bude muset rozhodnout do konce června. O nákupu podílu ve společnosti bude jednat vláda.

Podle Karla Havlíčka by měl mít stát ve společnosti dominantní, nebo dokonce stoprocentní podíl. „Je to otázka investice, která se může navrátit. Logika je dát dnes zdroje a v určité době ji prodat a lze na tom i vydělat. Je to ekonomická úvaha, my netvrdíme, že to tak bude, ale já hájím zájmy dopravy, průmyslu a z tohoto úhlu se domnívám, že je třeba takovéto společnosti, ale nejenom takovéto, třeba i jiné, zachraňovat,“ řekl Karel Havlíček České televizi.

Vicepremiér zároveň připustil, že vstup do společnosti by český stát vyšel na miliardy korun. Firma Smartwings sama na zásah státu apeluje, v zahraničí už podle ní pomoc aerolinky záskaly. Součástí Smartwings jsou i České aerolinie (ČSA), Češi tvoří největší část zákazníků a firma je největším přepravcem na Letišti Václava Havla.

Podle dostupných informací, jak dále uvedla Česká televize, společnost ovládá miliardář Jiří Šimáně. Téměř 50 procent akcií pak vlastní čínská státní společnost CITIC. Skupina Smartwings loni na svých linkách přepravila 8,2 milionu cestujících.

Letecké společnosti po celém světě odstavily nyní z provozu většinu letadel, aby jim rychle neubývala hotovost. Řada zemí totiž rozšířila omezení v letecké dopravě, aby zpomalila šíření pandemie způsobené koronavirem.

  • Zdroj: Česká televize