• Zveřejněno: 09.05.2019

Datum: 09.05.2019 08:03
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily v průměru o dalších 20 haléřů. Benzin Natural 95 motoristé nyní natankují za průměrných 33,16 koruny za litr, což je o 22 haléřů více než minulou středu. Průměrná cena nafty od té doby stoupla o 17 haléřů na 32,43 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Londýn - Hodnota kybernetické měny bitcoin dnes poprvé od loňského listopadu překonala hranici 6000 dolarů (zhruba 138.000 Kč). Podporuje ji rostoucí zájem investičních společností o obchodování s bitcoiny, píše server CNBC.

Brno - Pohonné hmoty na jihu Moravy od minulé středy znovu zdražily. Cena Naturalu 95 se zvýšila o 23 haléřů na průměrných 33,37 haléřů, cena nafty stoupla o 13 haléřů na průměrných na 32,57 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která vývoj cen sleduje. Cena pohonných hmot začala stoupat v polovině února.

Karlovy Vary - Ceny pohonných hmot v Karlovarském kraji dál rostou. Cena litru benzinu za týden stoupla o 28 haléřů na 33,09 koruny, nafty o 22 haléřů na 32,11 koruny za litr. Zdražuje se v celém Česku, průměrná cena benzinu stoupla na 33,16 koruny, cena nafty na 32,43 koruny, vyplývá z aktuálních údajů společnosti CCS.

Praha - Průměrná cena pohonných hmot v Praze se od minulé středy opět zvýšila. Benzin Natural 95 nyní stojí průměrných 33,46 koruny za litr, před týdnem byl o osm haléřů levnější. Nafta zdražila od té doby o průměrných 11 haléřů na 32,94 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Dráž než v hlavním městě natankují motoristé na Vysočině, mírně vyšší cena benzinu než v Praze je také v Plzeňském kraji.

Praha - Ceny pohonných hmot u středočeských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět vzrostly. Litr Naturalu 95 stojí v průměru 33,32 korun, o 32 haléřů více než před týdnem. Nafta zdražila o 12 haléřů na 32,59 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Pardubice - V Pardubickém kraji zdražila po týdnu paliva. Cena benzinu vzrostla o 24 haléřů na 33,01 koruny za litr a cena nafty o 32 haléřů na 32,22 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Zlín - Pohonné hmoty ve Zlínském kraji v uplynulém týdnu zdražily. Litr Naturalu 95 nyní stojí průměrně 32,96 koruny, což je o 29 haléřů více než před týdnem. Nafta zdražila na litru o 16 haléřů na průměrných 32,17 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Ceny pohonných hmot v kraji rostou již 11. týden.

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji pokračuje zvyšování cen paliv. Za benzin zaplatí řidiči v regionu v průměru 32,96 koruny za litr, což je 25 haléřů více než na začátku května. Nafta vyjde motoristy na severu Čech na 32,10 koruny za litr, což je nárůst o 13 haléřů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Datum: 09.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Český statistický úřad dnes bude informovat o tom, jak se letos v březnu dařilo tuzemskému průmyslu, stavebnictví a zahraničnímu obchodu. V únoru se průmyslová i stavební produkce vrátily k růstu, zahraniční obchod byl v přebytku.

Praha - Stavaři ve středu po 22:15 usadili na Negrelliho viadukt novou ocelovou konstrukci, přemostila tak ulici Prvního pluku v pražském Karlíně. Původně se odhadovalo, že konstrukci, kterou osazoval největší kolový jeřáb v Česku, začnou zvedat v odpoledních hodinách, protáhly se ale přípravné práce, například nakládání zátěže na jeřáb. Samotná doba vyzdvižení a umístění mostní konstrukce trvala zhruba hodinu a půl, zjistila ČTK na místě. Podle mluvčí stavební firmy Strabag Edity Novotné, bude na rozdíl od původního železničního mostu, který stavaři odstranili loni v únoru, nový most pouze jednokolejný.

Los Angeles - Zisk i tržby americké mediální a filmové společnosti Walt Disney překonaly ve druhém čtvrtletí očekávaní. Jak napsala agentura Reuters, koncern těžil především z vyšší návštěvnosti svých zábavních parků. Čistý zisk společnosti, která v březnu dokončila obří akvizici zábavních aktivit firmy 21st Century Fox, se v tříměsíčním období do konce března meziročně zvýšil na 5,4 miliardy dolarů (124 miliard Kč) z 2,9 miliardy, stojí v jejím sdělení, které zveřejnila ve středu po uzavření americké burzy.

New York - Hlavní indexy na americké akciové burze uzavřely středeční obchodování smíšeně. Investoři se sice rozhodli být před čtvrtečním zahájením další fáze americko-čínských jednání o obchodní dohodě optimističtí, ale v samém závěru širší index Standard & Poor's a index technologického trhu Nasdaq Composite poslaly dolů akcie firmy Intel. Dolar byl na devizovém trhu téměř beze změny.

Datum: 08.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Brusel - Energetický a průmyslový holding ovládaný miliardářem Danielem Křetínským smí převzít francouzská aktiva německé skupiny Uniper. Podle dnešního sdělení na svém webu to schválila Evropská komise. EK dospěla k závěru, že navrhované spojení neohrožuje hospodářskou soutěž, protože činnosti obou firem se v Evropské unii nepřekrývají.

Amsterodam - Nadnárodní maloobchodní společnost Ahold Delhaize, která provozuje supermarkety v Evropě a Spojených státech, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 2,4 procenta na 435 milionů eur (11,2 miliardy Kč). Podle agentury Reuters firmě, která působí rovněž v České republice, solidně rostl internetový prodej a dařilo se jí v Nizozemsku.

Washington - Donald Trump rád ponechá v platnosti cla na čínské zboží, protože jej těší, že podle jeho slov Spojeným státům ročně přivádějí do státní pokladny více než 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč). Americký prezident zároveň varoval Čínu, jejíž delegace bude ve Washingtonu ve čtvrtek a v pátek pokračovat v obchodních jednáních, ať se vzdá nadějí, že se bude schopna na obchodních vztazích lépe dohodnout s případným vítězem prezidentských voleb z řad demokratů. "To se nestane," napsal dnes Trump na twitteru.

New York/Londýn - Ceny ropy dnes přidávají téměř procento. Podpořila je především zpráva o nečekaném poklesu amerických zásob suroviny. Ještě vyšším ziskům nicméně brání stupňující se obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou, které vzbuzuje obavy o budoucí poptávku. Americká lehká ropa West Texas Intermediate se dostala těsně pod hranici 62 dolarů za barel.

New York/Londýn - Dolar ve světle nejnovějšího vývoje obchodních jednání mezi Čínou a Spojenými státy mírně slábne. Americká měna dříve z obchodního napětí těžila, nyní však obchodníci vyhodnotili americkou hrozbu zvýšení dovozních cel na čínské zboží jako potenciálně škodlivou pro ekonomiku USA, píše agentura Reuters.

Peking - Čínský internetový prodejce Alibaba umožní prodejcům mimo Čínu, aby používali její platformu k prodeji zboží na světovém trhu. V současné době e-shop Aliexpress prodává zboží čínských firem zákazníkům ve více než 150 zemích, napsal list Financial Times.

Datum: 08.05.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Nezaměstnanost v dubnu klesla na 2,8 procenta z březnových tří procent, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Za poklesem je pokračující rozjezd sezonních prací. Úřad práce zveřejní data v pátek 10. května.

Praha - Zatím není jasné, jakým směrem se během letošního léta budou vyvíjet ceny pohonných hmot v Česku. Analytici, které ČTK oslovila, se ve svých odhadech neshodují. Hodně podle nich záleží na vývoji trhu s ropou a geopolitickém vývoji ve světě. Shodují se ale na tom, že ať už benzin a nafta u tuzemských pump bude zdražovat, stagnovat nebo zlevní, stále budou pohonné hmoty vycházet cenově lépe než v přímořských zemích, například v Chorvatsku nebo Itálii. Z oblíbených destinací je levněji pouze v Bulharsku.

Praha - Čekat s výběrem zájezdu na poslední chvíli se podle oslovených cestovních kanceláří nemusí letos vyplatit zejména rodinám s dětmi nebo klientům, kteří požadují konkrétní hotel. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže může nabídka takzvaných last minute pobytů v srpnu meziročně klesnout až o 50 procent, a to hlavně do nejžádanějších destinací, jako je Řecko nebo Baleárské ostrovy. Oproti loňsku mohou podle odhadu CK podražit až o deset procent. Je to kvůli velkému zájmu o first minute zájezdy a odstavení letadel Boeing 737 MAX z bezpečnostních důvodů.

Praha - České internetové obchody jsou podle údajů platební brány PayU nejaktivnější ve středoevropském a východoevropském regionu v expanzi do zahraničí. Své zboží a služby v současnosti prodává do jiných zemí 37,6 procenta tuzemských e-shopů, což je podle PayU nejvíce ve střední a východní Evropě. Například v Polsku je to 7,7 procenta tamních e-shopů a v Maďarsku 15,5 procenta, průměr Evropské unie činí 16,6 procenta, řekl ČTK za PayU její zástupce Mirek Čepický.

Brno - Zájem o den otevřených dveří v brněnském studiu České televize předčil všechny předchozí ročníky. Vstupenky umožňující exkurzi do televizního zázemí v konkrétním časovém rozmezí si lidé rozebrali už před desátou hodinou, zaplnili také všechna parkovací místa v okolí studia. Čekání na prohlídku jim ukrátí venkovní program.

Plzeň - Rooseveltův most spojující čtvrť Roudná s centrem Plzně projde kvůli zhoršenému stavu mostní konstrukce rozsáhlou opravou. Rekonstrukce s sebou přinese na čtyři měsíce dopravní omezení a uzavírky pro motoristy i pěší. Kompletní oprava za zhruba 25 milionů korun by měla být dokončena do konce listopadu, řekl ČTK primátorův náměstek odpovědný za dopravu Michal Vozobule (TOP 09).

Luhačovice (Zlínsko) - Otevírání pramenů o víkendu symbolicky zahájí lázeňskou sezonu v Luhačovicích na Zlínsku. Program začne v pátek, vyvrcholí nedělním svěcením pramenů a průvodem folklorních průvodů po jednotlivých pramenech. Na programu bude i jarmark, přehlídka automobilových veteránů, koncert Janka Ledeckého i společné cvičení jógy a tai-chi v lázeňském parku, řekla ČTK ředitelka pořádajícího Městského domu kultury Elektra Luhačovice Hana Slováková.

Bílina (Teplicko) - Společnost BHMW, která stáčí minerální vody, loni zvýšila tržby o 20 procent na 60 milionů korun. Firma chce letos pokračovat v modernizaci závodu v Mariánských Lázních a Bílině, kde vznikne nové školicí středisko. ČTK to řekl ředitel společnosti Bohemia Healing Marienbad Waters (BHMV) Vojtěch Milko.

Londýn/New York - Řidiči alternativní taxislužby Uber v Británii a USA zahájili jednodenní stávku na protest proti špatným platům a pracovním podmínkám. Transatlantická stávka se má vedle čtyř velkých měst v Británii uskutečnit také v řadě měst ve Spojených státech. Řidiči svůj protest načasovali dva dny před vstupem společnosti na akciovou burzu, od něhož si firma slibuje získat až devět miliard dolarů (207 miliard Kč). Tržní hodnota firmy by měla dosáhnout 90 miliard.

Berlín - Automobilka Volkswagen nabídne v Německu plně elektrizované auto za méně než 30.000 eur (asi 771.000 Kč). Podle agentury DPA jej představí v září na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, ale zájemci o tuto nejmenší verzi sériového modelu ID.3 se již nyní mohou registrovat. Cílem firmy je učinit elektromobilitu masovou záležitostí, uvedl dnes v Berlíně šéf prodeje značky VW Jürgen Stackmann.

Datum: 08.05.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Oborové svazy kritizují návrh ministerstva financí (MF), který počítá se zrušením osvobození od daně pro domovní plynové kotelny v bytových domech. Podle Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD) by si dotčené domácnosti musely připlatit stovky korun ročně, záměr se nelíbí ani zástupcům plynařů nebo ekologického Hnutí Duha. S návrhem, který je součástí připravované legislativy, naopak souhlasí ministerstvo životního prostředí.

Praha - Podíl sportovně užitkových vozů označovaných SUV na českém trhu se za posledních pět let zdvojnásobil. V současnosti tvoří 31 procent prodejů osobních aut, a jsou tak nejoblíbenější kategorií. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

České Budějovice - Plán opětovného splavnění části Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Orlickou přehradou vázne. Hlavními problémy jsou chybějící modernizace lodního výtahu na Orlické přehradě, prohloubení plavební dráhy v úseku Podolí - Kořensko a stavba nového mostu přes řeku v Týně nad Vltavou, který by umožnil proplout i větším lodím. Ministerstvo dopravy, Povodí Vltavy a Ředitelství vodních cest (ŘVC) tyto projekty ale chystá. ČTK to oznámila Jana Píchová z Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR). V květnu začala plavební sezona.

Havlíčkův Brod - Havlíčkobrodský podnik Vodovody a kanalizace (VAK) loni dokončil rekonstrukci nejstarší části přivaděče pitné vody z přehrady Švihov, jíž se také říká Želivka. Výměna potrubí ze 70. let za nové s větší kapacitou se týkala 13 kilometrů mezi Ledčí nad Sázavou a středočeskými Všebořicemi. Na práce za více než 100 milionů korun podnik dostal evropské dotace. Teď připravuje protažení přivaděče do Štoků. ČTK to řekl ředitel Jan Kadlec.

Peking - Čínský vývoz se v dubnu nečekaně snížil, zatímco dovoz překvapil prvním růstem za pět měsíců. Vývoz klesl meziročně o 2,7 procenta na 193,5 miliardy dolarů (4,45 bilionu Kč), dovoz se zvýšil o čtyři procenta na 179,6 miliardy dolarů. S odvoláním na celní údaje o tom informovala agentura Reuters.

Mnichov - Německá průmyslová skupina Siemens zvýšila ve druhém finančním čtvrtletí zisk průmyslových aktivit o sedm procent na 2,4 miliardy eur (61,75 miliardy Kč). Společnost, která v úterý ohlásila reorganizaci podnikání, potvrdila finanční cíle na letošní rok.

Mnichov - Největší světové zajišťovně Munich Re klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 23 procent na 633 milionů eur (16,3 miliardy Kč). Pokles, který je důsledkem vyššího pojistného plnění, byl ale nižší, než se očekávalo. Roční plán zisku německá společnost dnes potvrdila.