• Zveřejněno: 07.04.2019
Datum: 07.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - V pondělí dopoledne se bude v Praze konat protest řidičů taxi proti novele zákona o silniční dopravě, která podle nich vychází vstříc alternativním poskytovatelům taxislužeb typu Uber či Taxify. Řidiči se sejdou v 09:00 na Strahově a poté se vydají pěšky na Malostranské náměstí, kde plánují protestní shromáždění. Novelu zákona schválila vláda a nyní ji bude projednávat Parlament. Vozidla taxislužeb by podle ní už nemusela mít taxametr ani střešní svítilnu, ruší i zkoušky z místopisu.

Praha - Voda v půdě nebyla ani přes srážkově nadprůměrné prosinec a leden doplněna. V horských řekách je díky sněhu vody dost, ve zbytku území je jí okolo poloviny dlouhodobého průměru. ČTK to řekl ředitel pro hydrologii z Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka. Pravděpodobnost, že Česko opět zasáhne sucho, je podle něj velká, zatím však není možné určit, v jaké míře. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy byly první měsíce pro zemědělce ohledně vláhy obecně lepší než loni, ale například v Polabí proti zbytku republiky horší.

Zlín - Výroba masa ve Zlínském kraji loni klesla o 2,7 procenta. Bez drůbežího vyprodukovaly v roce 2018 masokombináty v regionu 10.559 tun masa. V celé České republice loni vzrostla výroba masa o 1,4 procenta na 282.749 tun. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem.

Hranice (Přerovsko) - Bezmála 80 milionů korun loni investovala do svých výrobních technologií společnost Cement Hranice. Hlavní část investic směřovala do ochrany životního prostředí a modernizace, uvedl ve výroční zprávě člen představenstva Cementu Hranice Roman Michalčík. Cement Hranice patří mezi největší výrobce cementu v Česku.

Praha - Kupní síla obyvatel České republiky je v současnosti mnohem vyšší než před sto lety, kdy vznikla československá měna. Například úředník si před zhruba 100 lety mohl ze svého platu koupit přibližně 464 kilogramů chleba, 53 kilogramů másla nebo 684 litrů mléka. V současnosti je možné si z průměrného platu koupit 1240 kilogramů chleba, 170 kilogramů másla nebo 1732 litrů plnotučného mléka. Vyplývá to z výpočtů ČTK na základě dostupných údajů od Českého statistického úřadu.

Praha - Název československé měny zavedené v roce 1919 mohl být kromě koruny třeba sokol, lev, káňata nebo rašín. S korunou, jakožto definitivní měnou Československa (ČSR), se do budoucna nepočítalo. Řekl to v rozhovoru s ČTK numismatik Národního muzea Lukáš Funk. Původní rakousko-uherské mince v zemi platily do roku 1922, než byly všechny vyměněny. Před sto lety 10. dubna byl přijat zákon, který zavedl korunu jako měnovou jednotku v ČSR.

Liberec - V Libereckém kraji dokončili loni stavbaři nejvíc bytů za posledních šest let. Podle předběžných informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) jich do užívání předali 1044, což je o 55,6 procenta víc než v předchozím roce. Tak vysoký meziroční nárůst statistici v žádném jiném kraji nezaznamenali. V celém Česku bylo loni dokončeno 33.868 bytů, o 18,5 procenta víc než o rok dříve. Nejvíc se staví ve středních Čechách, Praze a na jižní Moravě.

New York - Jakkoli mají Silicon Valley a Wall Street renomé "výrobců" řady nejúspěšnějších podniků ve Spojených státech, ve skutečnosti je v tomto smyslu americkým klenotem okres Los Angeles, jehož produkce zboží a služeb je mezi třemi tisícovkami okresů v USA největší a je srovnatelná s ekonomickou silou Saúdské Arábie, píše agentura Bloomberg.

Berlín - Německá automobilka Volkswagen uzavřela předběžnou dohodu s čínskou firmou Ganfeng o dodávkách lithia a na deset let si tak zajistila základní materiál pro výrobu baterií pro elektromobily. Finanční podmínky zveřejněny nebyly.

Přílohy: