• Zveřejněno: 08.06.2019
Datum: 07.06.2019 20:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00
Praha - České dráhy (ČD) pravděpodobně čekají změny ve vedení podniku. Podle zdrojů ČTK se dozorčí rada společnosti na pondělním zasedání chystá odvolat předsedu představenstva Miroslava Kupce. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že šéf státního dopravce nesplnil očekávání pokud jde o stabilizaci vedení společnosti, stejně dnes Kupcovo působení hodnotil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Současný šéf dopravce dnes řekl deníku E15, že ministerstvo mu už jeho konec ve funkci oznámilo. Podle serveru zdopravy.cz, který na možné odvolání upozornil, by nástupcem Kupce mohl být náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský. Zdroje ČTK toto jméno potvrdily.

Praha - Koruna v závěru týdne dál posílila k euru i dolaru. Kolem 17:00 se obchodovala na 25,60 Kč/EUR a na 22,58 Kč/USD. Proti čtvrtečnímu podvečeru tak vůči evropské měně získala tři haléře a k dolaru 15 haléřů. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza v závěru týdne mírně posílila. Index PX dnes vzrostl o 0,12 procenta na 1049,65 bodu. Nahoru ho táhly emise VIG a Erste Bank, dařilo se i likérce Stock. Naopak energetická společnost ČEZ, telekomunikační firma O2 či Komerční banka ztrácely. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily, když index PX stoupl o 0,5 procenta na 1049,6 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím mediální skupiny CME. Naopak nejvíce oslabily akcie výrobce nápojů Kofola. Předcházející týden české akcie mírně posílily o 0,2 procenta.

Plzeň - K budově Krajského soudu v centru Plzně by měly 19. června přijít stovky kovářů a slévačů z Pilsen Steelu. Budou požadovat, aby soud a správce pomohli obnovit výrobu a také vyplatit dlužné mzdy. Odbory je budou maximálně pobízet, aby přišli v co největším počtu, protože to bude velmi důležité, řekla dnes ČTK Ivanka Smolková, předsedkyně odborů plzeňských hutí a kováren, které jsou v insolvenčním řízení a od ledna nevyrábí. Soud v Plzni bude od 09:00 rozhodovat, zda firma projde reorganizací, nebo spadne do konkurzu.

Praha - Výkonná rada Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) zvolená na květnové valné hromadě opět potvrdila Michala Hanáka ze společnosti Mafra na místě předsedy. Místopředsedy se stali Martin Šebesta ze společnosti OMD Czech a Michal Feix z firmy Seznam.cz. Sdružení to uvedlo v dnešní tiskové zprávě.

Praha - Expobank CZ nabízí od června klientům možnost měnit úspory na zlaté mince či slitky podle vlastního výběru. Uživatelé účtu si mohou do zlata měsíčně ukládat částku v rozmezí 500 až 7000 korun. Mince či slitky si mohou nechat v trezorech České mincovny nebo si je nechat doručit přímo do ruky. Banka to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě. Investovat do zlata nabízejí i další společnosti.

Londýn/New York - Dolar dnes na devizových trzích obnovil pokles, ke koši měn je nejníže zhruba za dva a půl měsíce. Dolů ho poslala slabá data z amerického trhu práce, která signalizují, že ekonomika ztrácí dynamiku. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 16:30 SELČ ztrácel 0,4 procenta na 96,63 bodu.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes pokračují v růstu, k němuž jim pomohla slova saúdskoarabského ministra energetiky. Ten řekl, že cena 60 dolarů za barel ropy je málo, čímž naznačil, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude zřejmě dál omezovat těžbu. Ve výraznějším růstu cenám brání nové signály zpomalování ekonomiky a také obchodní válka mezi USA a Čínou.

Petrohrad (Rusko) - Model mezinárodních hospodářských vztahů je v krizi, problémy jsou vážnější, než se dřív zdálo. Na mezinárodní hospodářské konferenci v Petrohradě to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Důvěru ve světovou ekonomiku podle něj ohrožuje stávající model globalizace prosazovaný západními státy, který neodpovídá rychle se měnící hospodářské realitě.

Paříž - Embargo na dodávky od čínských výrobců telekomunikačních zařízení by zvýšilo náklady na výstavbu telekomunikačních sítí páté generace (5G) v Evropě o zhruba 55 miliard eur (1,4 bilionu Kč). Vyplývá to z analýzy, k níž získala přístup agentura Reuters.

Vídeň - Rakouská ropná a plynárenská skupina OMV zaplatí 905 milionů eur (23,2 miliardy Kč) ruskému Gazpromu za podíl 24,98 procenta na sibiřském ložisku zemního plynu. Podniky hodlají spolupracovat i na menších projektech nákupu a prodeje zkapalněného zemního plynu (LNG) a prozkoumat možnosti společného rozvoje malých infrastrukturních projektů LNG, oznámila dnes rakouská firma.

Datum: 07.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00
Praha - Poslanci ČSSD hlasovali pro zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) jako celek, dodrželi tak závazek z koaliční smlouvy, řekla dnes novinářům ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). To, že sociální demokraté hlasovali pro 12 pozměňovacích návrhů ODS, kterými poslanci vyřadili z povinnosti evidovat tržby některé sociální služby, chce zhodnotit a řešit interně. Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka si budou muset koaliční partneři vysvětlit i obecně fungování poslaneckých klubů ve Sněmovně.

Praha - Česká národní banka by měla získat zákonnou pravomoc určovat parametry úvěrů na bydlení. Novelu zákona o ČNB projedná v pondělí vláda, vyplývá z informací na internetových stránkách vlády. Veškerá omezení hypoték ze strany ČNB nyní mají podobu doporučení bankám, protože dosud neexistuje zákon, jímž by si centrální banka mohla tato pravidla vynutit. Banky se nicméně těmito doporučeními většinou řídí. Má to omezit možná rizika na finančním trhu, například nadměrné zadlužování domácností.

Praha - Sněmovna dnes odložila schvalování změn v poplatku z ubytovacích kapacit zhruba o dva týdny. Chce dát prostor pro další debatu o výši poplatku, když rozpočtový výbor podpořil razantnější růst, než navrhla v novele vláda. S požadavkem výboru nesouhlasí Svaz obchodu a cestovního ruchu nebo Asociace hotelů a restaurací. Poslanci by se měli vrátit ke schvalování předlohy ve středu 19. června.

Praha - Vláda bude do budoucna zřejmě schvalovat všechny investiční pobídky, nejen velké strategické projekty. Pobídky chce do budoucna zaměřit na projekty s vyšší přidanou hodnotou a spojené s tvorbou kvalifikovanějších pracovních míst. Počítá s tím novela zákona o investičních pobídkách, kterou dnes schválila Sněmovna. Poslanci odmítli návrh ODS na zrušení investičních pobídek. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Beroun - U dálnic přibudou další značky upozorňující na jízdu v protisměru. Dnes silničáři nainstalují 18 varovných tabulí a dalších 12 do příštího pátku. V následujících etapách, které budou postupovat po měsících, by se mělo dosáhnout cílového stavu přibližně 150 značek, řekl dnes novinářům ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Důvodem jsou časté situace, kdy řidiči najedou špatně na dálnici a ohrožují sebe i ostatní vozidla.

Praha - České dráhy pravděpodobně čekají změny ve vedení podniku. Podle zdrojů ČTK se dozorčí rada společnosti na svém pondělním zasedání chystá odvolat předsedu představenstva Miroslava Kupce. Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek uvedl, že šéf státního dopravce nesplnil očekávání pokud jde o stabilizaci vedení společnosti, stejně dnes Kupcovo působení hodnotil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Současný šéf dopravce dnes řekl deníku E15, že ministerstvo mu už jeho konec ve funkci oznámilo. Podle serveru zdopravy.cz, který na možné odvolání také upozornil, by nástupcem Kupce mohl být současný náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský. Zdroje ČTK toto jméno potvrdily.

Beroun - Náměstek ministryně pro místní rozvoj Václav Nebeský, který by se podle médií i zdrojů ČTK mohl stát novým generálním ředitelem Českých drah (ČD), je podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) zkušeným manažerem. Zdůraznil však, že personální otázky náleží dozorčí radě ČD. Ministr na dnešním setkání s novináři u Berouna zopakoval, že dosavadní šéf státního dopravce Miroslav Kupec nenaplnil jeho očekávání.

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil za kartelovou dohodu tří výrobců oken pokuty v celkové výši 20 milionů korun. Společnosti Dafe-plast, OSF 2000 a Sulko koordinovaly své nabídky, když se ucházely o veřejnou zakázku na výměnu oken ve školských budovách v Libereckém kraji. Rozhodnutí potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Společnosti teď do dvou měsíců musí pokuty zaplatit. Bránit se mohou žalobou u Krajského soudu v Brně, podání žaloby ale neodkládá povinnost zaplatit pokutu.

Brno - Fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu Andreje Babiše, může koupit většinový podíl v síti květinářství Flamengo. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu. Cenu transakce žádná ze stran nezveřejnila.

Brno - Personální agentura Manuvia může převzít agenturu Edymax, zabývají se náborem agenturních zaměstnanců. Jejich spojení povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu.

Brusel/Ostrava - Mezi osmi městy, kam chce Evropská unie prostřednictvím unijního společného podniku pro vysoce výkonnou výpočetní techniku umístit nové superpočítače, je také Ostrava. Oznámila to dnes Evropská komise s tím, že přesná ujednání, včetně otázky financování, budou součástí dohod, jejichž podepsání se dá čekat v nejbližších měsících.

Paříž - Embargo na dodávky od čínských výrobců telekomunikačních zařízení by zvýšilo náklady na výstavbu telekomunikačních sítí páté generace (5G) v Evropě o zhruba 55 miliard eur (1,4 bilionu Kč). Vyplývá to z analýzy, ke které získala přístup agentura Reuters.

Petrohrad (Rusko) - Model mezinárodních hospodářských vztahů je v krizi, problémy jsou vážnější, než se dřív zdálo. Na mezinárodní hospodářské konferenci v Petrohradě to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Důvěru ve světovou ekonomiku podle něj ohrožuje stávající model globalizace prosazovaný západními státy, který neodpovídá rychle se měnící hospodářské realitě.

Washington/New York - Tvorba pracovních míst ve Spojených státech v květnu prudce zpomalila a méně rostly také mzdy. Americké ministerstvo práce dnes uvedlo, že ekonomika vytvořila zhruba 75.000 pracovních míst, zatímco analytici podle agentury Reuters v průměru čekali 185.000 pracovních míst. Míra nezaměstnanosti nicméně zůstala na téměř 50letém minimu 3,6 procenta.

Datum: 07.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00
Praha - Elektronická evidence tržeb se zřejmě rozšíří i na další obory, které pod ni dosud nespadaly, například na řemeslníky nebo lékaře. Někteří menší podnikatelé budou mít možnost evidovat tržby bez připojení k internetu. Současně s tím se některé služby nebo vodné a stočné přesunou do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Dnes to v novele zákona o evidenci tržeb i přes odpor opozice schválila Sněmovna. Za podpory vládní ČSSD a přes nesouhlas ministerstva financí poslanci při závěrečném hlasování vyřadili z povinnosti evidovat tržby sociální služby.

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil za kartelovou dohodu tří výrobců oken pokuty v celkové výši 20 milionů korun. Společnosti Dafe-plast, OSF 2000 a Sulko koordinovaly své nabídky, když se ucházely o veřejnou zakázku na výměnu oken ve školských budovách v Libereckém kraji. Rozhodnutí potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Společnosti teď do dvou měsíců musí pokuty zaplatit.

České Budějovice - Největší česká mlékárna Madeta přijde od 1. července o dodávky 200.000 litrů mléka denně, které jí dodávalo Mlékařské a hospodářské družstvo JIH. Družstvo bude více dodávat do Německa, do Madety méně. Pro Madetu to může znamenat roční propad tržeb až miliardu Kč. Madeta si zatím zajistila 50.000 litrů od jiných dodavatelů. JIH bude víc dodávat Německu kvůli vyšší ceně. Madeta družstvu nabízela výkupní cenu 8,9 koruny za litr. ČTK to dnes řekli generální ředitel Madety Milan Teplý, předseda představenstva JIH Karel Bednář a ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Praha - Nezaměstnanost v květnu klesla na 2,6 procenta z dubnových 2,7 procenta, a dosáhla tak nového minima, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Důvodem poklesu je rozjezd sezonních prací. Zároveň je ale podle ekonomů na trhu práce v souvislosti se zpomalováním růstu ekonomiky již vidět pomalejší tvorba nových pracovních míst. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za květen v pondělí 10. června.

Praha - České dráhy možná opět čekají změny ve vedení podniku. Podle zdrojů ČTK se dozorčí rada společnosti na svém pondělním zasedání chystá odvolat předsedu představenstva Miroslava Kupce. Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek uvedl, že šéf státního dopravce nesplnil očekávání pokud jde o stabilizaci vedení společnosti. Podle serveru zdopravy.cz, který na možné odvolání také upozornil, by nástupcem Kupce mohl být současný náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský. Zdroje ČTK toto jméno potvrzují.

Praha - Skupina Livesport koupila od operátora O2 stoprocentní podíl ve společnosti Tapito, která provozuje mobilní aplikaci nabízející uživatelům zprávy na míru. Prodávajícím je Bolt Start Up Development, dceřiná společnost O2. Livesport to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Praha - Slovinské papírny Vipap Videm Krško by měla koupit pražská společnost RIDG Holding. O prodeji papíren, ve kterých ministerstvo financí drží přímý podíl 96,5 procenta, bude v pondělí rozhodovat vláda. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Zbylých 3,5 procenta akcií je v držení společnosti, MF tak fakticky ovládá 100procentní podíl ve firmě.

Brno - Na jižní Moravě se loni vytěžilo 2,41 milionu metrů krychlových dřeva, což je meziroční růst o 83 procent. V předchozím desetiletí se přitom každoročně těžilo obvykle kolem 1,2 milionu metrů krychlových. Z celkového loňského objemu je 2,22 milionu nahodilá těžba způsobená převážně kůrovcem, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Celkově se loni v Česku vytěžilo téměř 26 milionů metrů krychlových dřeva.

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila v uplynulé zimní sezoně nedostatky u téměř 28 procent podnikatelů v horských střediscích, u zimních stadionů, kluzišť, půjčoven sportovních potřeb a v dalších místech, která lidé v zimě hojně využívají. Nejčastěji chybovali v dodržování zákona o ochraně spotřebitele, například neseznámili spotřebitele s cenou výrobků a služeb, při prodeji nedodržovali správnou hmotnost výrobku či míru nápojů nebo používali neověřená měřidla. Meziročně se ale situace ohledně zjištěných pochybení zlepšila o osm procent. ČTK to dnes mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Frankfurt nad Mohanem - Německá centrální banka dnes snížila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,6 procenta z 1,6 procenta předpovídaných v prosinci. Za zhoršením prognózy podle banky stojí především slabší globální poptávka, která má negativní dopad na německý export a průmysl.

Milán - Italský vicepremiér a ministr průmyslu Luigi Di Maio obvinil francouzskou vládu z kolapsu jednání o fúzi italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s francouzským konkurentem Renault. "Státní vměšování bylo tím, co způsobilo kolaps dohody, a Renault z toho neměl radost," řekl Di Maio podle agentury Reuters rozhlasové stanici Radio 24.

Washington - Americká internetová společnost Google varovala, že obchodní restrikce vůči čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei přinášejí rizika pro národní bezpečnost Spojených států. Informoval o tom dnes list Financial Times na svých internetových stránkách.

San Francisco - Americká internetová společnost Facebook zakázala předinstalaci svých aplikací na chytrých mobilních telefonech čínské firmy Huawei, která nyní čelí restrikcím ze strany Spojených států. Agenturu Reuters o tom informovala firma Facebook.

Praha - Poslanci ČSSD hlasovali pro zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) jako celek, dodrželi tak závazek z koaliční smlouvy, řekla dnes novinářům ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). To, že sociální demokraté hlasovali pro 12 pozměňovacích návrhů ODS, kterými poslanci vyřadili z povinnosti evidovat tržby některé sociální služby, chce zhodnotit a řešit interně.

Praha - Snížení odhadu letošního růstu německé ekonomiky na 0,6 procenta z 1,6 procenta, jak ho zveřejnila Německá centrální banka, není překvapivé, takže nebude znamenat změny v prognózách vývoje českého hospodářství. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem ČR.

Jihlava - Na stavbu 2,8 kilometru dlouhého silničního obchvatu obce Osová Bítýška na Žďársku dostalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) osm nabídek. Dvě nejnižší nabídky firem IMOS Brno a a sdružení v čele s firmou Aquasys se pohybují kolem 214 milionů korun bez daně, předpokládanou hodnotu zakázky převyšují skoro o 20 milionů. Hodnotící komise teď nabídky zhodnotí a doporučí uchazeče, se kterým by ŘSD mělo uzavřít smlouvu. ČTK to dnes sdělil jeho mluvčí Jan Studecký.