• Zveřejněno: 07.06.2019

Datum: 07.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Č. Budějovice - Největší česká mlékárna Madeta přijde od 1. července o dodávky 200.000 litrů mléka, které jí dodávalo Mlékařské a hospodářské družstvo JIH. Družstvo bude více dodávat do Německa. ČTK to dnes řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Na situaci upozornil Český rozhlas Radiožurnál. Pro Madetu by to mohlo znamenat roční propad tržeb až o miliardu korun. Družstvo JIH bude víc dodávat mlékárně Goldsteig v Chamu. Madeta letos plánovala tržby 5,2 miliardy Kč.

Londýn - Londýnské letiště Heathrow zavádí nové skenery, které umožní podrobnější kontrolu příručních zavazadel. Pasažéři si díky tomu budou moci nechat tekutiny i například elektronická zařízení v zavazadle, informovala britská média. Nejrušnější letiště v Evropě si od technologie slibuje zrychlení průchodu cestujících bezpečnostní kontrolou.

Datum: 07.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Poslanci ČSSD podpoří vynětí některých sociálních služeb z elektronické evidence tržeb (EET), jak to navrhla v pozměňovacích návrzích ODS. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček to nepovažuje za fatální koaliční spor. Ministerstvo financí ale se záměrem nesouhlasí, taková výjimka by podle něj byla nesystémová a navíc zbytečná.

Londýn/New York - Po středečním propadu na téměř pětiměsíční minimum se situace na trzích s ropou stabilizovala. Obchodníky ale stále znepokojuje růst zásob ropy ve Spojených státech a zpomalování globální ekonomiky. Večer ceny podpořila zpráva, že Spojené státy by mohly odložit zavedení cel na dovoz z Mexika, oba hlavní druhy si tak v závěru obchodování připisovaly více než dvě procenta.

New York - Akcie ve Spojených státech zažily rozkolísanou seanci. Nakonec však posílily v reakci na zprávu agentury Bloomberg, že Spojené státy zvažují odložení cel na mexické zboží.

Datum: 06.06.2019 20:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Miroslav Kupec nenaplnil dostatečně očekávání, že stabilizuje vedení této státní akciové společnosti. Ve Sněmovně to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz komunistické poslankyně Květy Matušovské týkající se Kupcova možného odvolání. Matušovská řekla, že výměna generálního ředitele by se mohla uskutečnit podle "jejích dostupných informací" na pondělním jednání dozorčí rady Českých drah.

Praha - Koruna opět posilovala k euru i dolaru, ovšem dnes jen mírně. K oběma měnám si polepšila shodně o tři haléře. V 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,63 Kč/EUR a 22,73 Kč/USD. Dubnové statistiky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, českou měnu výrazně neovlivnily.

Praha - Poslanci ČSSD podpoří vynětí některých sociálních služeb z elektronické evidence tržeb (EET), jak to navrhla v pozměňovacích návrzích ODS. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček to nepovažuje za fatální koaliční spor. Řekl to novinářům po jednání grémia ČSSD.

Praha - Pražská burza druhý den v řadě oslabovala, index PX dnes klesl o 0,41 procenta na 1048,39 bodu. Dolů ho stáhly hlavně akcie Erste Bank. Větším ztrátám zabránily cenné papíry mediální CME. Aktivita na trhu byla vysoká, objem obchodů přesáhl 550 milionů korun. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Praha - Prodej nových aut na hybridní pohon se od ledna do konce května meziročně zdvojnásobil na 2919 vozů. Prodej elektromobilů se zvýšil o tři procenta na 277 aut. Všechny ostatní typy pohonů zaznamenaly pokles. Uvedlo to Centrum dopravního výzkumu (CDV).

Praha - Mateřská společnost Visa koupila firmu Earthport, která nabízí přeshraniční platby bankám, poskytovatelům platebních služeb a podnikům prostřednictvím nezávislé sítě elektronických plateb ACH. Visa o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Frýdlant (Liberecko) - Na Frýdlantsku od pátku nasadí České dráhy místo moderních nízkopodlažních vozů Stadler Regiospider Regionovy. Důvodem je nedostatečný počet vozů, které má dopravce k dispozici a také jejich plánované i neplánované opravy. Regionovy by měly na Frýdlantsku jezdit jen do konce června. ČTK o tom dnes informoval náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) - Povodí Moravy začalo tento týden na Vsetínsku odstraňovat škody po povodních, které tam byly kvůli silným dešťům na konci května. Povodeň poškodila opevnění některých vodních toků, sdělil dnes ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Washington - Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v dubnu nečekaně snížil, dovoz totiž klesl na nejnižší úroveň za 15 měsíců. Politicky citlivý deficit v obchodu s Čínou se ale zvýšil. Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že celkový schodek v dubnu klesl o 2,1 procenta na 50,8 miliardy dolarů (skoro 1,2 bilionu Kč). Obchod by mohl podpořit ekonomiku, jejíž tempo se zpomaluje po dočasném zvýšení vývozu a hromadění zásob ze počátku letošního roku.

Vilnius - Evropská centrální banka (ECB) o šest měsíců posunula termín případného prvního zvýšení základních úrokových sazeb od finanční krize. Po zasedání Rady guvernérů ECB dnes také oznámila, že bude nadále platit bankám za to, že budou poskytovat úvěry. Vyhlídky růstu globální ekonomiky se totiž dál zhoršují. Základní úrokové sazby ECB podle očekávání nechala na rekordních minimech, k jejich prvnímu zvýšení ale nesáhne dřív než na konci prvního pololetí 2020. Banka také zveřejnila podrobnosti o podmínkách nové nabídky levných úvěrů soukromému finančnímu sektoru.

Londýn/New York - Euro po dnešním zasedání měnového výboru Evropské centrální banky (ECB) posiluje. ECB nenaznačila, že se chystá snížit základní úrokové sazby, jen prodloužila načasování prvního zvýšení úroků od finanční krize z roku 2008. Euro k dolaru před 17:30 SELČ přidávalo 0,6 procenta na 1,1291 USD, k japonskému jenu mělo k dobru 0,4 procenta na 122,19 JPY.

Londýn/New York - Po středečním propadu na téměř pětiměsíční minimum se situace na trzích s ropou dnes stabilizovala. Trh však stále znepokojuje růst zásob ropy ve Spojených státech a zpomalování globální ekonomiky. Krátce po 18:45 SELČ si severomořská ropa Brent připisovala 0,1 procenta na 60,70 dolaru za barel, americká lehká ropa WTI stagnovala na 51,67 dolaru za barel.

San Francisco - Americká internetová společnost Google ze skupiny Alphabet koupí za 2,6 miliardy dolarů (přes 59 miliard Kč) analytickou firmu Looker. Google dnes oznámil, že po ukončení akvizice se Looker připojí ke službě Google Cloud. Je to první významná akvizice nového výkonného ředitele divize Google Cloud Thomase Kuriana, informovala agentura Reuters.

Lublaň - Odchod Británie z Evropské unie bez dohody nebo obchodní spor se Spojenými státy by mohly stáhnout Evropskou unii do recese. Agentuře Reuters to řekl první viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Jürgen Rigterink.

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes varoval Spojené státy, že eskalace obchodních sporů nebo prudký pokles na finančních trzích by pro americkou ekonomiku mohly představovat značné riziko. S ohledem na příznivé podmínky na finančních trzích MMF ale zvýšil odhad letošního růstu americké ekonomiky na 2,6 procenta z 2,3 procenta, která předpovídal v dubnu.

Washington/Caen (Francie) - Americký prezident Donald Trump rozhodne o případném zavedení dalších cel na čínské zboží po setkání se svým čínským protějškem na summitu 20 největších zemí světa G20, který se koná koncem tohoto měsíce v Japonsku. Trump to dnes řekl před setkáním s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Normandii.

Peking - Jihovýchodní Asie čelí podle expertů nejhorší epidemii afrického moru prasat v historii. Informaci dnes přinesl britský deník The Guardian. Vědci ani zemědělci přitom neví, jak dalšímu šíření viru zabránit. Nemoc je pro prasata smrtelná, neexistuje proti ní očkování. Lidi však neohrožuje. Kvůli epidemii v posledních týdnech vzrostly světové ceny vepřového.

Datum: 06.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Českému průmyslu, stavebnictví a zahraničnímu obchodu se v dubnu podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) dařilo. Dobrý výkon vykázala zejména průmyslová výroba, která zrychlila meziroční růst na 3,3 procenta z březnových 0,2 procenta. Meziročně vyšší byla i stavební produkce, nicméně její meziroční růst zpomalil na 8,9 procenta z březnových 12 procent. Přebytek českého zahraničního obchodu proti loňskému dubnu stoupl o 1,2 miliardy na 17,6 miliardy korun.

Praha - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) by měl povinně zveřejňovat informace o dotacích, které poskytl zemědělským podnikům. Piráti tak dnes v zájmu větší transparentnosti doporučili doplnit poslaneckou novelu o zemědělství. Ta má především umožnit převod vyřizování národních dotací českým zemědělcům z ministerstva zemědělství plně na SZIF. Sněmovna o podobě předlohy rozhodne zřejmě za dva týdny.

Praha - Stát by mohl mít zástupce v dozorčí radě ostravské huti ArcelorMittal. Nyní vyjednává s britskou firmou Liberty House, která chce ostravskou huť koupit, memorandum o spolupráci mezi státem, odbory a novým majitelem. Při dnešních interpelacích to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) v odpovědi na dotaz poslance svého hnutí Romana Kubíčka.

Praha - Poslanci ČSSD podpoří vynětí některých sociálních služeb z elektronické evidence tržeb (EET), jak to navrhla v pozměňovacích návrzích ODS. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček to nepovažuje za fatální koaliční spor. Řekl to novinářům po jednání grémia ČSSD.

Praha - Minimální mzda v Česku by měla ze současných 13.350 korun vzrůst aspoň o pětinu, ekonomiku by to nijak nezatížilo. Osmihodinová denní doba by se měla o půl hodiny zkrátit. V rozhovoru s ČTK to dnes při zasedání Rady odborového svazu KOVO uvedl jeho předseda Jaroslav Souček. Nastupující digitalizace průmyslu by podle něj neměla znamenat propouštění zaměstnanců, jsou k tomu však nutné kroky státu a zaměstnavatelů.

Holovousy (Jičínsko) - Škody z jarních mrazů na ovoci přesáhnou 100 milionů korun. Nejvíce mrazy poškodily ovocné sady v severních a západních Čechách. První škody ovocnáři v minulých dnech zaznamenali na Moravě z krupobití. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Přesné vyčíslení škod bude jasné po celostátním odhadu sklizně, jehož výsledky budou známé ve druhé polovině června.

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) prodal v minulých dnech svůj poloviční podíl v Hradecké lesní a dřevařské společnosti (HLDS). Za 60 milionů korun tento podíl koupil druhý akcionář HLDS, podnikatel v lesnictví František Dejnožka. Ministerstvo zemědělství s prodejem souhlasilo. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová.

České Budějovice - Firma Wienerberger, největší výrobce pálených cihel v ČR, dokončila k 31. květnu fúzi se společností Tondach ČR, výrobcem střešních krytin. Nástupnickou společností se stala společnost Wienerberger, která tak bude i největším výrobcem keramických střešních krytin v ČR. Po fúzi má Wienerberger 763 zaměstnanců. Plánovaný roční obrat společnost nezveřejnila s odkazem na to, že tuto informaci by mohla zneužít konkurence. ČTK to dnes za firmu řekla Věra Binderová.

Prostějov - Prostějovská radnice nezaplatí společnosti Manthellan 320 milionů korun, které firma v předžalobní výzvě požaduje jako náhradu za to, že v centru města nemůže investovat zhruba miliardu korun do obchodního domu Galerie Prostějov. "Na výzvu reagovat nebudeme," řekl ČTK primátor Prostějova František Jura (ANO). Vedení společnosti Manthellan ponechalo bez odpovědi dotaz ČTK, jak bude na postup radnice reagovat.

Starovice (Břeclavsko) - Energetická společnost E.on začne ve Starovicích na Břeclavsku stavět experimentální chytrou satelitní čtvrť vybavenou mimo jiné chytrými energetickými sítěmi. Čtvrť bude zahrnovat 40 rodinných domů. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Plzeň - Prodej piva Gambrinus po dlouholeté stagnaci druhým rokem roste. Letošní vyšší odbyt podporuje zejména nový produkt, jedenáctistupňový ležák Gambrinus, ale po letech se zvyšuje také prodej "desítky". ČTK to dnes při zahájení oslav 150 let založení pivovaru Gambrinus řekl Grant Liversage, generální ředitel Plzeňského Prazdroje, do jehož skupiny Gambrinus patří.

Nošovice (Frýdecko-Místecko) - Pivovar Radegast v Nošovicích na Frýdecko-Místecku loni snížil spotřebu vody a na výrobu hektolitru piva spotřeboval 2,51 hektolitru vody, což představuje 1,26 litru vody na půllitr piva. Podle pivovaru je to světová špička a hodnota téměř na hranici technologických, provozních a ekonomických možností. ČTK to sdělila mluvčí společnosti Plzeňský Prazdroj, do které Radegast patří, Jitka Němečková.

Třinec (Frýdecko-Místecko) - Rybáři dnes v Třinci na Frýdecko-Místecku odlovili stovku ryb z vodní nádrže pod chladicími věžemi, která slouží pro chlazení hutních agregátů Třineckých železáren (TŽ). Vypustili je pak do Olše, která areálem podniku protéká. Do chladicích věží se ryby během roku dostanou společně s vodou odebíranou z Olše ještě jako jikry nebo malý potěr. ČTK to dnes sdělila mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková.

Ostrava - Mezinárodní ratingová agentura Moody's potvrdila Ostravě ratingové ohodnocení z minulého roku. Krajské město ohodnotila ratingem A1 pozitivní, který je nejvyšší možný, jaké město může získat. Hodnocení je shodné s ratingem České republiky a žádné město nemůže mít vyšší ratingovou známku než stát, do něhož náleží. Hodnocení může Ostravě výrazně pomoci například při získávání úvěrů, řekl dnes novinářům náměstek primátora Martin Štěpánek (ODS).

Ohrazenice (Semilsko) - Novou dominantu má ode dneška Turnov na Semilsku. Vodojem připomínající fotbalovou trofej dokončili v blízkých Ohrazenicích. Viditelný je z daleka. Na šest 24 metrů vysokých sloupů dnes jeřáb usadil kouli vodojemu, přihlížely desítky lidí. Práci komplikoval vítr, přesto trvala jen málo přes půl hodiny. Hotová věž má na výšku 29 metrů a sloužit nebude jen jako vodojem. Příležitostně bude sloužit i jako rozhledna a galerie, řekla dnes ČTK Jana Trojanová, mluvčí společnosti VHS stavby, která vodojem staví.

Londýn - Americká automobilka Ford Motor v příštím roce uzavře jednu ze svých dvou továren na výrobu motorů v Británii. Uvedli to dnes podle odborů zástupci firmy. Opatření se týká závodu ve velšském Bridgendu, který zaměstnává kolem 1700 lidí, píše agentura AP.

Frankfurt/Vilnius - Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání ponechala své úrokové sazby na rekordních minimech. Předpověděla rovněž, že sazby zůstanou na současných úrovních přinejmenším do poloviny příštího roku. Nejbližší možný termín změny úroků tak odsunula o šest měsíců. Banka rovněž zveřejnila podrobnosti o podmínkách nové nabídky levných úvěrů soukromému finančnímu sektoru.

Varšava - Nezaměstnanost v Polsku je nejnižší od září 1990. Její míra se v květnu snížila na 5,4 z dubnových 5,6 procenta, uvedlo dnes polské ministerstvo práce. Počet žadatelů o zaměstnání klesl v zemi s 38 miliony obyvatel koncem minulého měsíce na 907.100.

Datum: 06.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Stavebnictví v dubnu meziročně zpomalilo růst na 8,9 procenta z březnových revidovaných 12 procent. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 6,5 procenta a v inženýrském o 16,8 procenta. V meziměsíčním srovnání bylo stavitelství po vyloučení sezonních vlivů nižší o 0,4 procenta, dodal ČSÚ.

Praha - České stavebnictví letos vzroste o čtyři až šest procent. Potáhne ho hlavně výstavba dopravní infrastruktury financovaná z evropských dotací. Brzdou bude naopak nedostatek pracovní síly. Uvedli to analytici, které dnes ČTK oslovila. Podle údajů ČSÚ stavebnictví v dubnu vzrostlo o 8,9 procenta. Za první čtyři měsíce stouplo v souhrnu o 4,5 procenta.

Praha - Průmyslová výroba v Česku v dubnu výrazně zrychlila meziroční růst na 3,3 procenta z březnových 0,2 procenta. Vzhůru ji táhl hlavně automobilový sektor a energetika. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla průmyslová výroba reálně vyšší o 0,8 procenta.

Praha - Český průmysl do druhého čtvrtletí vstoupil výrazně lépe, než naznačovaly dříve zveřejněné indikátory. V dubnu předvedl svůj nejlepší výkon od loňského listopadu. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Přesto podle nich další vývoj zůstává nejistý především kvůli obchodním válkám. Pro zbytek roku očekávají pokles růstu na 1,5 procenta. Průmyslová výroba v Česku v dubnu výrazně zrychlila meziroční růst na 3,3 procenta z březnových 0,2 procenta.

Praha - Přebytek zahraničního obchodu Česka v dubnu meziročně stoupl o 1,2 miliardy na 17,6 miliardy korun. Kladně se na tom podepsal obchod s auty a ostatními dopravními prostředky jako lodě, lokomotivy nebo letadla a obchodování s chemickými prostředky. Negativní vliv na celkovou bilanci měl však větší schodek v obchodu s ropou a horší výsledek obchodu s počítači. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Praha - Výraznější zdražování pohonných hmot v Česku se zastavilo. Cena benzinu stoupla za poslední týden pouze o dva haléře na 33,69 koruny za litr a nafta zlevnila v průměru o čtyři haléře na 32,70 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva v Česku zdražovala od poloviny února, cena benzinu od té doby stoupla na litru o více než tři koruny a nafty o téměř dvě koruny.

Brno - Jednotný tarif na železnici, který připravuje ministerstvo dopravy, budou moct cestující využít od prosince příštího roku. Umožní jim jet vlakem po Česku na jednu jízdenku s různými dopravci, řekl dnes na konferenci na brněnském veletrhu Urbis František Vichta z ministerstva dopravy. Přestože tarif bude primárně kilometrický, bude nabízet i síťové či traťové jízdenky.

Bratislava - Slovenská ekonomika v prvním letošním čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,9 procenta. Ve srovnání se čtvrtým kvartálem loňského roku, kdy dosáhla mezičtvrtletního zvýšení o 0,8 procenta, to znamená zrychlení růstu. Vyplývá to z dnešních údajů slovenského statistického úřadu, který tak potvrdil svůj dřívější odhad.

Brusel - Růst ekonomiky eurozóny v letošním prvním čtvrtletí zrychlil na 0,4 procenta z 0,2 procenta v závěru loňského roku. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Potvrdil tak své údaje z poloviny května. Ekonomika eurozóny těžila z obnovení hospodářského růstu v Německu a z konce recese v Itálii.

Boulogne-Billancourt (Francie) - Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) dnes uvedl, že s okamžitou platností stahuje nabídku na fúzi s francouzskou automobilkou Renault. Vzhledem k současným politickým podmínkám ve Francii není toto spojení životaschopné, uvedl ve svém sdělení. Francouzská vláda vlastní v Renaultu významný podíl a kladla si přísné podmínky ohledně zachování pracovních míst, možností spolurozhodovat o řízení firmy a podmínek pro akcionáře, píší světové agentury.

Šanghaj - Peking udělil licence pro provoz telekomunikačních služeb páté generace (5G) třem předním čínským telekomunikačním operátorům a jedné televizní společnosti. Udělení licencí podle agentury Reuters otevírá cestu novým investicím v telekomunikačním sektoru, což podpoří dodavatele telekomunikačních zařízení, včetně společnosti Huawei. Ta se nyní potýká s problémy kvůli obchodním restrikcím ze strany Spojených států.

Tokio/Peking - Čínská společnost Huawei Technologies začala omezovat či rušit objednávky součástek pro svá telekomunikační zařízení a snížila odhad dodávek svých chytrých telefonů. Informoval o tom japonský list Nikkei. Čínský podnik, který nyní čelí restrikcím ze strany Spojených států, však jeho informace popírá.

Praha - Sněmovna dnes propustila do třetího čtení vládní novelu zákona o krmivech, která má dát český zákon do souladu s evropským nařízením o úředních kontrolách z roku 2017. Obchodníkům s krmivy i výrobcům krmiv dává novela například právo žádat o peněžní náhradu za odebrané kontrolní vzorky. Lhůta pro uchovávání těchto vzorků kontrolním ústavem se zkrátí z šesti měsíců na dva.

Praha - Stát asi bude moci nabízet tržní cenu za pozemky, které bude chtít koupit kvůli udržení státní půdní rezervy. Předpokládá to vládní novela zákona o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ), kterou postoupila Sněmovna po dnešním druhém čtení do závěrečného schvalování. Za současného stavu pozemkový úřad podle vlády není schopen konkurovat trhu.

Praha - Biometan může do roku 2030 nahradit zemní plyn ve čtvrtině domácností v Česku. Na dnešním setkání s novináři to uvedli zástupci Komory obnovitelných zdrojů energie (KOZE) a oborového sdružení CZ Biom. Podle nich je reálné, že 150 až 200 bioplynových stanic přejde právě na výrobu biometanu, kterého budou dohromady vyrábět 500 milionů metrů krychlových ročně. Podle odborníků jde o náročný ale dosažitelný cíl.