• Zveřejněno: 06.06.2019

Datum: 06.06.2019 08:13
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Výraznější zdražování pohonných hmot v Česku se zastavilo. Cena benzinu stoupla za poslední týden pouze o dva haléře na 33,69 koruny za litr a nafta zlevnila v průměru o čtyři haléře na 32,70 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva v Česku zdražovala od poloviny února, cena benzinu od té doby stoupla o více než tři koruny a nafty o téměř dvě koruny.

Alicante (Španělsko) - Klíčová hospodářská odvětví v Evropské unii přijdou ročně kvůli padělkům v přepočtu o 1,621 bilionu korun, což představuje 7,4 procenta veškerých prodejů. V České republice pak tato odvětví tratí 16,16 miliardy Kč, tedy 8,2 procenta ročního prodeje. V přepočtu na občana ČR činí hodnota ušlých tržeb způsobená paděláním 1530 korun ročně, odhaduje ve své nové analýze Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO).

Washington - Americký důchodce vyhrál v loterii přes 344 milionů dolarů (více než 7,6 miliardy korun) díky číslům napsaným na zadní straně papírku schovaném v čínském "koláčku štěstí", informovala agentura AFP. Muž se rozhodl, že si výhru nechá ihned vyplatit, proto si nakonec odnesl "pouhých" 223 milionů dolarů (přes pět miliard korun), jak určují pravidla loterie.

Datum: 06.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za letošní duben. V březnu stavební výroba i přebytek zahraničního obchodu v Česku meziročně vzrostly, zatímco průmyslová výroba stagnovala.

Praha - V kongresovém sále pražského hotelu Olšanka se dnes uskuteční 6. zasedání Rady odborového svazu KOVO. Účastníci budou informováni například o přípravě kampaně IndustriALL, jejímž cílem je zvýšit pokrytí kolektivními smlouvami. Celoevropská kampaň bude vyhlášena v září a její úvodní prezentace zacílí i na nové europoslance. OS KOVO se kampaně aktivně zúčastní.

San Francisco - Společnost Youtube oznámila několik změn ve fungování své platformy na sdílení videí, která mají omezit šíření konspiračních teorií a vymýtit sdělení hájící diskriminaci na základě rasy či pohlaví. Zakázána jsou nově mimo jiné videa, jejichž tvůrci popírají holokaust či další "dobře zdokumentované násilné události". Server také slibuje pokračovat v transformaci svého systému na doporučování videí, který by tak měl méně nabízet obsah blížící se porušení zásad platformy.

New York - Americké akcie ve středu zpevnily, když slabá data z amerického trhu práce posílila přesvědčení, že centrální banka USA (Fed) sníží úrokové sazby. Podpořily je také naděje, že USA a Mexiko dospějí k dohodě a že je možné vyhnout se uvalení cel na dovoz mexického zboží do USA.

Boulogne-Billancourt (Francie) - Italsko-americkým výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) dospěl ve Francii k předběžné dohodě o spojení s automobilkou Renault. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to oznámila agentura Reuters. Vyplynulo podle nich z jednání v centrále firmy v Boulogne-Billancourt u Paříže. Z fúze by vzešel třetí největší výrobce aut na světě.

Washington - Ekonomika Spojených států na jaře pokračovala v růstu, řada firem má ale obavy z negativních důsledků obchodní války s Čínou. Vyplývá to z pravidelné zprávy o hospodářském vývoji zvané Béžová kniha, kterou zveřejnila americká centrální banka (Fed).

Londýn/Frankfurt/New York - Nabídku na převzetí britské železniční a autobusové firmy Arriva, která působí i v České republice, připravují americká investiční firma Carlyle nebo německý správce aktiv DWS. Obě společnosti o tom už jednaly s vlastníkem Arrivy, německou železniční společností Deutsche Bahn. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Reuters. Hodnotu obchodu odhadují na zhruba 3,5 miliardy eur (89,78 miliardy Kč).

Paříž - Největší světová továrna na nutellu na severu Francie po sedmi dnech blokád obnovila běžný provoz. Stávkující dělníci se vrátili do práce poté, co vedení uzavřelo dohodu s odboráři o platových podmínkách. S odvoláním na prohlášení společnosti Ferrero France, která továrnu provozuje, o tom informovala agentura AFP.

Datum: 05.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Sněmovna dnes o rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na další obory podnikání opět nerozhodla. Schvalování návrhu pro dnešní den skončilo poté, co koaliční sociální demokraté oznámili, že podpoří vynětí některých sociálních služeb z EET, jak to navrhla v pozměňovacích návrzích opoziční ODS. Po klubu KSČM, který se chtěl poradit, si přestávku až do konce doby vyčleněné pro schvalování zákonů vzala vládní frakce ANO. Jednání o vládní předloze bude pokračovat nejdříve v pátek. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) postup ČSSD odporuje koaliční dohodě.

Praha - Karlovarské minerální vody (KMV) a PepsiCo zakládají společný podnik a kupují srbského výrobce minerální vody a nealkoholických nápojů Knjaz Miloš. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce KMV Pavel Novák. Cenu transakce, kterou musí schválit antimonopolní úřady, firmy nezveřejnily. Zahrnuje prodej výrobních aktiv Knjaz Miloš v Srbsku včetně zavedených značek, jako je Knjaz Miloš, Aqua Viva, Guarana, ReMix či Gusto a dokončena by měla být letos ve třetím čtvrtletí.

Praha - Koruna dnes pokračovala v posilování k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila o osm haléřů na 25,66 Kč/EUR. K dolaru si polepšila o 16 haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,76 Kč/USD. Na dubnovou statistiku tuzemských maloobchodních tržeb česká měna téměř nereagovala.

Praha - Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,11 procenta na 1052,68 bodu. Z emisí, s nimiž se obchodovalo v největších objemech, ztrácely například akcie energetické firmy ČEZ, Komerční banky či Moneta Money Bank. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Na dani z příjmu právnických osob stát loni nejvíce získal opět od společnosti Škoda Auto. Na druhém místě žebříčku, který sestavuje ministerstvo financí, skončila skupina České spořitelny, která předloni byla čtvrtá. Třetí se umístila skupina ČSOB, která o rok dříve byla na druhém místě. Na čtvrtém místě skončila skupina ČEZ, předloni třetí. Páté místo patří opět skupině Komerční banky. Ministerstvo financí sestavuje žebříček jako ocenění podniků, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů. Finanční správa o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Praha - Ministerstvo financí zatím letos vyplatilo ze státní rozpočtové rezervy jednu miliardu korun na financování oprav silnic druhé a třetí třídy ve vlastnictví krajů a 600 milionů korun na projekt rozvoje letectví a kosmických aktivit ČVUT. V rezervě tak nyní zůstávají zhruba tři miliardy korun. Na dotaz ČTK to sdělilo ministerstvo financí.

Brno - Organizátoři veřejné dopravy v Česku nyní usilují o co nejjednodušší a nejpohodlnější odbavení cestujících. Snaží se, aby lidé nemuseli nikam chodit na nákup jízdenky ani při nákupu jednorázových jízdenek řešit výhodnější kombinace. Jde jim i o to, aby lidé nemuseli používat fyzické peníze. Cestu nacházejí v používaní bezkontaktních karet a mobilních aplikací, vyplývá z přednášek představitelů dopravních systémů v Praze a středních Čechách, na jižní Moravě a v Moravskoslezském kraji na brněnském veletrhu Urbis.

Praha - Sněmovna v dnešním prvním kole tajné volby nezvolila nikoho ze čtyř kandidátů na dvě místa v Radě České tiskové kanceláře, která se uvolní 20. června. Nejvíce hlasů získal činovník spolku Akce D.O.S.T Michal Semín navržený SPD. Do druhého kola spolu s ním postoupili nominanti ANO David Soukup, ODS Tomáš Mrázek a Pirátů a KDU-ČSL Josef Šlerka. Kdy se bude opět volit, zatím není jasné.

Plzeň - Úřad práce už vyplatil téměř všem zaměstnancům Pilsen Steel dlužné mzdy. Plzeňské hutě a kovárny, jež jsou v insolvenčním řízení a od ledna nevyrábí, neposlaly téměř 600 zaměstnancům výplaty za březen a duben. Zbytek zaměstnanců dostane peníze do konce tohoto týdne, řekla ČTK předsedkyně odborů Ivanka Smolková. Pomoc úřadu práce označila za nadstandardní a vstřícnou.

Praha - Vysoké venkovní teploty poškodily koleje tramvajové trati v ulici Na Veselí v pražských Nuslích. Provoz tramvajové linky 18 byl kvůli závadě od dnešního poledne zhruba dvě hodiny zastaven obousměrně v úseku mezi zastávkami Náměstí Bratří Synků a Vozovna Pankrác. Provoz byl obnoven po 14:15, sdělila ČTK mluvčí Aneta Řehková.

Sedlec-Prčice (Příbramsko) - Roubená poštovna, která dříve stála 150 let na vrcholu Sněžky, se opět stěhuje. Po desetiletém provozu v kempu pod Javorovou skálou u Sedlce-Prčice na Příbramsku je opět rozebraná a jejím novým domovem se má stát nedaleký rekreační areál Monínec. Slavnostní otevření je plánováno na 22. června, informoval dnes ČTK dosavadní majitel poštovny Tomáš Trnka.

Liberec - Dalších devět výrobků z Libereckého kraje získá značku Regionální potravina. V desátém ročníku soutěže posuzovala porota rekordních 103 produktů od 34 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Sýry včetně tvarohu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.

Praha - Letošním nápadem roku se staly chytré boty Miomove Barbory Malaníkové. Na druhém místě skončila aplikace řešící nedostatek personálu v restauracích Grason a třetí je nástroj pro automatizaci firemních procesů pomocí chatbotů Feedyou. ČTK to dnes oznámili organizátoři soutěže Vodafone Nápad roku 2019.

Brusel - Americký internetový gigant Google se odvolal proti pokutě 1,49 miliardy eur (zhruba 38 miliard Kč), kterou mu v březnu za omezování konkurentů na trhu s internetovou reklamou vyměřila Evropská komise. Oznámila to dnes podle serveru televize CNBC firma.

Londýn/New York - Ceny ropy na světových trzích dnes výrazně klesají, severomořská ropa Brent tak poprvé od ledna sestoupila pod hranici 60 dolarů za barel. Za poklesem cen stojí zpráva o překvapivému růstu zásob suroviny ve Spojených státech.

New York - Dolar dnes odolával tlakům způsobeným nepříznivými údaji z americké ekonomiky, které jen posílily přesvědčení, že centrální banka USA (Fed) letos sníží úrokové sazby. Trh také čeká na výsledky čtvrtečního jednání Evropské centrální banky (ECB). Dolar během dne ztráty vyrovnal a jeho index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 18:30 SELČ přidával zhruba 0,12 procenta na 97,19 bodu.

Moskva - Čínská automobilka Great Wall Motor zahájila provoz závodu v Tulské oblasti jižně od hlavního města. Jeho roční kapacita bude zpočátku činit 80.000 osobních vozů, do roku 2020 se ale má téměř zdvojnásobit na 150.000 aut. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo průmyslu a obchodu.

Mnichov - Německá automobilka BMW a její britský konkurent Jaguar Land Rover budou společně vyvíjet technologie pro elektromobily. Oznámily to dnes firmy. Společný vývoj bude zahrnovat například elektrické motory a převodovky.

Soul/Šanghaj - Jihokorejská společnost Samsung Electronics hodlá snížit produkci ve své továrně na chytré telefony v Číně, kde čelí ostré konkurenci ze strany domácích výrobců. Oznámila to dnes firma. Čína je největším trhem s chytrými telefony na světě. Podíl Samsungu na čínském trhu však vloni podle výzkumné společnosti Strategy Analytics klesl na méně než jedno procento ze zhruba 20 procent v roce 2013.

Brusel - Evropská komise dnes varovala Francii a Belgii kvůli neuspokojivému stavu veřejných financí. Avšak na rozdíl od Itálie, jejíž situace je důvodem k zahájení disciplinárního řízení, tyto dva státy této hrozbě čelit nemusí, napsala agentura Reuters.

Atény - Řecká sázková firma OPAP zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 43,5 procenta na 57,2 milionu eur (téměř 1,47 miliardy Kč). K těmto výsledkům jí pomohly především úspory nákladů a rostoucí zájem o videoloterijní terminály. Informovala o tom dnes řecká společnost, kterou spoluvlastní investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a společnost EMMA Capital dalšího českého investora Jiřího Šmejce.

Washington - Celní válka mezi Spojenými státy a Čínou by v příštím roce mohla snížit globální hrubý domácí produkt (HDP) o půl procenta, tedy zhruba 455 miliard dolarů (přes deset bilionů Kč). Uvedla to dnes šéfka Mezinárodního měnového fond (MMF) Christine Lagardeová.

Datum: 05.06.2019 16:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vybrala pro připravovanou trať k pražskému letišti novou, takzvanou jižní variantu střešovických tunelů mezi Dejvicemi a Veleslavínem. Tunel má vést pod ulicemi Svatovítská, Norbertov a U vojenské nemocnice. Vybraná varianta by měla být nejplynulejší ze zvažovaných tras, uvedl dnes generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda. Stavba úseku mezi pražským Výstavištěm a Veleslavínem, jehož podstatnou částí tunel je, by měla vyjít přibližně na 13,3 miliardy korun. Práce na stavbě by měly začít zhruba za šest let.

Praha - V Česku bylo letos v květnu vyhlášeno 88 bankrotů obchodních společností, tedy o 35 více než v dubnu a zároveň nejvíce od listopadu 2016. Bankrotů podnikatelů v květnu proti předchozímu měsíci přibylo 159 na 551 a jejich počet tak byl nejvyšší od května 2018. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Praha - Dubnové maloobchodní tržby bez prodejů aut překonaly očekávání analytiků. České domácnosti podle nich i vzhledem k velikonočním svátkům neopustila chuť utrácet, podle některých odborníků však může kvůli zpomalující ekonomice v dalších měsících růst maloobchodních tržeb oslabit. Jeho tempo v posledních letech stále drží internetoví prodejci. Nejvíce za posledních 16 let v dubnu meziročně vzrostly výdaje Čechů za potraviny, což mohlo ovlivnit i zdražování. Vyplývá to z vyjádření analytiků pro ČTK.

Praha - Prodej nových osobních aut za pět měsíců letošního roku meziročně klesl o 9,6 procenta na 106.596 vozů. Květnový pokles byl 6,5 procenta. Celkem 71 procent aut nakoupily firmy. Oznámil to dnes Svaz dovozců automobilů.

Praha - Maloobchodní tržby bez prodejů aut v Česku v dubnu zrychlily růst na 6,9 procenta z březnových 4,8 procenta a překonaly očekávání analytiků. Významný vliv na meziroční srovnání měly Velikonoce, které letos připadly na duben, zatímco loni byly už v březnu. Stejně jako v předchozích měsících se i v dubnu nejvíce, a to o pětinu, zvýšily tržby internetových obchodů a zásilkových služeb. Výdaje Čechů za potraviny vzrostly meziročně v dubnu nejvíce za posledních 16 let, což mohlo ovlivnit i zdražování, míní analytici.

Praha - V Česku bylo letos v květnu vyhlášeno 1267 osobních bankrotů, o 246 více než v dubnu a nejvíce za posledních 12 měsíců. Návrhů na osobní bankrot přibylo 162 na 1351. Vyplývá to z údajů společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, které má ČTK k dispozici.

Praha - Sněmovna dnes o rozšíření elektronické evidence tržeb na další obory podnikání opět nerozhodla. Schvalování návrhu pro dnešní den skončilo potom, co koaliční sociální demokraté oznámili, že podpoří vynětí některých sociálních služeb z EET, jak to navrhla v pozměňovacích návrzích opoziční ODS. Po klubu KSČM, který se chtěl poradit, si přestávku až do konce doby vyčleněné pro schvalování zákonů vzala vládní frakce ANO. Jednání o vládní předloze bude pokračovat nejdřív v pátek. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) postup ČSSD odporuje koaliční dohodě. Věc řešila dnes odpoledne na půlhodinové schůzce s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem, obě strany by se podle Schillerové měly domluvit do pátku.

Praha - Na start letošního závodu 1000 mil československých se 13. června postaví více než stovka historických vozů. Na tříetapové orientační soutěži na trati Praha - Bratislava - Piešťany a zpět budou převládat vozy z první republiky. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci pořádajícího Veteran car clubu Praha a Autoklubu ČR.

Plzeň - Zastupitelé Plzně schválili financování městské hromadné dopravy na příštích deset let. Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) tak vědí, kolik peněz dostanou od města v příštích letech. Mohou si podle toho zařídit své budoucí financování, hlavně nákup nebo modernizaci vozidel a rekonstrukce tramvajové vozovny na Slovanech, řekl ČTK radní pro ekonomiku a majetek David Šlouf (ODS).

Brno - Návštěvníci na brněnském veletrhu Urbis Smart City Fair mohou rozhodnout o tom, jak má vypadat chytrá zastávka, která bude fungovat v ostravské MHD. Zastávka má poskytnout cestujícím nejen informace o dopravním spojení, ale i další informace a služby. Ostravský dopravní podnik posléze zajistí vytvoření takové zastávky, řekl dnes ČTK spolupořadatel veletrhu David Bárta.

Kroměříž - Čtvrtý ročník Vybarveného běhu omezí v sobotu dopravu v centru Kroměříže. Automobily se nedostanou po celý den na Velké náměstí a do Prusinovského ulice, po dobu konání závodu ani do okolních ulic. ČTK to dnes řekl mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Přelouč (Pardubicko) - Automobilový průmysl ani v náznacích nezažívá zpomalování poptávky, společnost Kiekert z Přelouče na Pardubicku letos opět vyrobí víc zámků do aut. ČTK to dnes řekl generální ředitel firmy Lukáš Hlava. Společnost patří stejnojmennému koncernu a ročně vyrobí 47 milionů zámků.

Hradec Králové - Vodovody a kanalizace Hradec Králové (VAK) dají 34 milionů korun z loňského zisku 43,4 milionu na investice. Na dividendy půjde 5,9 milionu, tedy tři koruny na akcii. Zbytek zisku vodárny přidělí na tantiémy a do sociálního fondu. Rozhodla o tom dnes valná hromada. Přes 99 procent akcií vodáren vlastní obce v čele s Hradcem Králové.

Pardubice - V Pardubicích dnes pekli pekaři chléb jinak, než jsou zvyklí. Na Pernštýnském náměstí v historické polní pekárně topili dřevem a ukazovali lidem, jak si chléb dělali vojáci. Pětadvacátý ročník akce nazvané Dny chleba se poprvé konal v centru města, aby víc zpopularizoval pekařské řemeslo.

Liberec - Koordinátor veřejné dopravy v Libereckém kraji KORID LK podal správní žalobu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Důvodem je zrušení zakázky na odbavovací systém ve veřejné dopravě, který měl začít fungovat už v polovině letošního roku. Úřad ale zakázal uzavřít smlouvu s vítězem. Podmínky byly podle ÚOHS kromě jiného v rozporu se zásadou transparentnosti. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Ostrava - Zdravotní pojišťovna RBP spustila nový bezbariérový web, s nímž mohou pracovat zrakově a tělesně postižení. Na jeho vývoji pojišťovna pracovala zhruba půl roku a testovala ho ve spolupráci s nevidomými uživateli. Novinářům to dnes řekli výkonný ředitel RBP Antonín Klimša a zástupce Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Jan Šnyrych.

Brusel/Londýn - Evropská komise (EK) dospěla k závěru, že Itálie kvůli svému rostoucímu dluhu porušuje fiskální pravidla Evropské unie. Tato situace je důvodem k zahájení disciplinárního řízení vůči zemi, uvádí se v dnešním prohlášení komise. Pokud členské státy EU v příštích dvou týdnech toto rozhodnutí podpoří, může EK následně doporučit zahájení procedury. To by se mohlo stát před zasedáním ministrů financí na začátku července.

Brusel - Česká republika by měla zlepšit dlouhodobou fiskální udržitelnost důchodového systému a zavést plánovaná protikorupční opatření. Vyplývá to z pravidelných doporučení, která dnes pro jednotlivé členské země zveřejnila Evropská komise (EK). Praha by podle ní měla také více podporovat zaměstnávání žen s malými dětmi a zajistit plánovaná protikorupční opatření.

Datum: 05.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Maloobchodní tržby bez prodejů aut v Česku v dubnu zrychlily růst na 6,9 procenta z březnových 4,8 procenta. Významný vliv na meziroční srovnání měly Velikonoce, které letos připadly na duben, zatímco loni byly už v březnu. Stejně jako v předchozích měsících se i v dubnu nejvíce zvýšily tržby internetových obchodů a zásilkových služeb. Lidé také více nakupovali potraviny či počítače a telefony. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha - Karlovarské minerální vody (KMV) a PepsiCo zakládají společný podnik a kupují srbského výrobce minerální vody a nealkoholických nápojů Knjaz Miloš. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce KMV Pavel Novák. Cenu transakce, kterou musí schválit antimonopolní úřady, firmy nezveřejnily. Zahrnuje prodej výrobních aktiv Knjaz Miloš v Srbsku včetně zavedených značek, jako je Knjaz Miloš, Aqua Viva, Guarana, ReMix či Gusto a dokončena by měla být letos ve třetím čtvrtletí.

Praha - Dosavadní vývoj daňových příjmů umožňuje dodržení naplánovaného schodku státního rozpočtu 40 miliard korun. Pokud by ovšem růst ekonomiky zpomalil více, než jsou odhady, schodek by mohl být kvůli snížení daňových příjmů nakonec vyšší. Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní zprávě o stavu veřejných financí, kterou dnes zveřejnila Národní rozpočtová rada (NRR).

Praha - Poslanci dnes zahájili čtvrté dějství schvalování vládní novely o rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) do dalších oborů podnikání. O stovkách pozměňovacích návrhů začali hlasovat už na minulé schůzi, jsou zhruba ve třech čtvrtinách. Je možné, že dnes už se dostanou k hlasování o zákonu jako celku. Čas na to mají do 14:00, kdy končí zákonná doba pro schvalování předloh.

Praha - Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, v prvním čtvrtletí 2019 nepatrně klesl o několik stovek na 1,011 milionu. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Loni počet podnikatelů, tedy například i soukromých lékařů, umělců či zemědělců, vzrostl o 20.000.

Praha - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vybrala pro připravovanou trať k pražskému letišti novou, takzvanou jižní variantu střešovických tunelů mezi Dejvicemi a Veleslavínem. Tunel povede pod ulicemi Svatovítská, Norbertov a U vojenské nemocnice. Vybraná varinta by měla být nejplynulejší ze zvažovaných tras, uvedl dnes generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda. Stavba úseku mezi pražským Výstavištěm a Veleslavínem, jehož podstatnou částí tunel je, by měla vyjít na přibližně 13,3 miliardy korun. Práce na stavbě by měly začít zhruba za šest let.

Praha - České poště v současnosti stále chybí více než 1100 zaměstnanců, od začátku roku do konce dubna přitom nabrala 2868 lidí. Mezi nejvíce nedostatkové profese patří pracovník přepážky, řidič, doručovatel balíků i listovních zásilek. Ke konci dubna měl státní podnik 30.096 zaměstnanců. ČTK to řekl mluvčí Matyáš Vitík. Nedostatek lidí souvisí s nízkou nezaměstnaností a donedávna také s nízkými platy, které pošta nabízela.

Praha - Konsolidovaný obrat strojírenské skupiny Bosch loni v Česku podobně jako v roce 2017 dosáhl zhruba 22 miliard korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl reprezentant Bosch Group v České republice Milan Šlachta. Údaj o hospodářském výsledku společnost neuvádí. Firma v Česku zaměstnává okolo 8700 lidí.

Praha - Rekonstrukce Negrelliho viaduktu je ve své druhé polovině. Oproti původnímu plánu však bude modernizace za 1,44 miliardy korun dokončena s půlročním zpožděním, a to v červnu příštího roku. Důvodem prodloužení prací je podle stavařů horší stav památkově chráněného objektu. Při dnešní prezentaci aktuálního stavu prací to řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Viadukt je součástí plánované trati k pražskému letišti.

Hradec Králové - V Polabí ve velkém usychají borové lesy. Státní podnik Lesy ČR téměř na 3000 hektarech eviduje 111.000 metrů krychlových souší, což je zhruba srovnatelné s počtem stromů. Na jeden metr krychlový se počítá jeden strom.

Ostrava - Akcionáři Kofoly si letos rozdělí na dividendách 300,9 milionu Kč, loni to bylo 361,2 milionu. Na jednu akcii připadne 13,50 Kč (loni 16,20 Kč před zdaněním). Návrh představenstva dnes v Ostravě schválila valná hromada společnosti Kofola ČeskoSlovensko. ČTK to řekla mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová.

Ostrava - Insolvence společnosti Vítkovické strojírny, které v Ostravě patří někdejší provozy Mostárna a Kotlárna společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), skončila. Vyplývá to z usnesení Městského soudu v Praze, který o věci rozhodoval. Sídlo firmy je v Praze.

Kladno - Středočeši by měli omezit zalévání pitnou vodou, aby nepřetížili distribuční síť. Spotřeba pitné vody v kraji je v aktuálních horkých dnech extrémně vysoká. Podle mluvčí Středočeských vodáren Lenky Kozlové je možné, že se v některých lokalitách množství odebrané vody začne v blízké době blížit limitům vodovodní sítě.

Praha - Česká republika uzavřela dohodu s Německem týkající se přímé přeshraniční výměny informací v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH). Díky ní si bude správa moci s kolegy z Německa vyměňovat informace o přeshraničních transakcích, u nichž je podezření z podvodu na DPH. V tiskové zprávě o tom informovala finanční správa.

Berlín - Německá automobilka Volkswagen do roku 2023 investuje v rámci své hlavní značky až čtyři miliardy eur (téměř 103 miliard Kč) do digitalizace - především administrativy, ale i výroby. Kvůli digitalizaci také vytvoří nejméně 2000 pracovních míst. Automobilka to uvedla v dnes zveřejněné cestovní mapě pro digitalizaci.

Paříž - Na severu Francie už týden stávkují kvůli vyšším platům zaměstnanci největší světové továrny na nutellu. Podle francouzského tisku hrozí, že v obchodech bude této čokoládovo-oříškové pomazánky nedostatek.

Šanghaj - Společný podnik americké automobilky Ford Motor s čínskou Changan Automobile Group dostal v Číně za porušování antimonopolního zákona pokutu 162,8 milionu jüanů (537,8 milionu Kč). Podle úřadu firma Changan Ford porušila zákon tím, že od roku 2013 stanovovala minimální cenu pro další prodej svých vozů v oblasti města Čchung-čching, informovala dnes agentura Reuters.