• Zveřejněno: 03.05.2019

Datum: 03.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 3,1 procenta na 3,9 miliardy korun. Provozní zisk ale vzrostl o 11,2 procenta na 5,4 miliardy korun. Banka poskytla více úvěrů, rostl i objem hypoték. Hospodářské výsledky dnes Česká spořitelna zveřejnila na svém webu.

Praha - Komerční bance vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 5,9 procenta na 3,2 miliardy korun. Bance v prvních třech měsících letošního roku stouply i celkové výnosy, a to o 5,1 procenta na osm miliard korun. Komerční banka (KB), jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, dnes konsolidované hospodářské výsledky oznámila v tiskové zprávě.

Paříž - Francouzské bance Société Générale, která vlastní většinový podíl v české Komerční bance, klesl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 26 procent na 631 milionů eur (16,2 miliardy Kč). Zisk stáhly dolů nižší příjmy a růst nákladů, překonal však očekávání analytiků. Vyplývá to z dnešního prohlášení banky.

Datum: 03.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Česko-slovenskou cenu veřejnosti na Novinářských cenách 2018 posmrtně získal zavražděný slovenský investigativní reportér Ján Kuciak za článek o italské mafii na Slovensku. Výsledky soutěže vyhlásili organizátoři z Nadace OSF v Praze.

New York - Hlavní americké akciové indexy uzavřely obchodování s dalšími ztrátami. Dolů je stáhly především energetické tituly, které oslabil výrazný propad ceny ropy. Některé investory také zklamaly výroky šéfa americké centrální banky (Fed) Jeromea Powella, který zchladil jejich naděje na možné snížení základní úrokové sazby v tomto roce. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

New York - Akcie amerického výrobce rostlinných náhražek masa Beyond Meat zažily úspěšný vstup na burzu Nasdaq. Obchodování zahájily s nárůstem o 84 procent na 46 dolarů za kus. Později jejich cena vystoupila až na více než 70 dolarů, což představuje nárůst o více než 180 procent oproti emisní ceně. Investoři sázejí na rostoucí popularitu potravin pro vegany a vegetariány.

Datum: 02.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes jednomyslně zvýšila úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Základní úroková sazba tak stoupla na dvě procenta a je na nejvyšší hodnotě za posledních deset let. Banky zatím v reakci na dnešní krok ČNB vesměs nebudou zvyšovat úroky svých hypoték. U vkladů počkají na vývoj situace na trhu. Na rozhodnutí ČNB jako první zareagovala Banka Creditas, která zvýší sazby u spořících účtů o 0,2 procenta.

Praha - Tuzemské banky i přes dnešní zvýšení úrokových sazeb České národní banky (ČNB) zatím vesměs nebudou zvyšovat úroky svých hypoték. U depozitů počkají na vývoj situace na trhu. Na dnešní krok ČNB jako první zareagovala Banka Creditas, která zvýší sazby u spořících účtů o 0,2 procenta. Vyplývá to z vyjádření bank pro ČTK. Bankovní rada ČNB dnes zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na dvě procenta, což je nejvyššího hodnota za deset let.

Praha - Zvýšení úrokových sazeb České národní banky nebude mít žádný dopad na realitní trh. Významnější vliv mají loňská opatření centrální banky, která zpřísnila podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů. Vyplývá to z odpovědí většiny zástupců realitních společností, které dnes ČTK oslovila.

Praha - Městský soud v Praze dnes povolil společnosti ZOOT reorganizaci, firma doložila souhlas věřitelů. Internetový prodejce chce reorganizaci využít k očištění od dluhů, které dosahují 752 milionů korun. Plán počítá se vstupem nového investora, kterým se má stát společnost z investiční skupiny Natland. Společnost to oznámila v tiskové zprávě. ZOOT loni nezvládl financování své expanze a dostal se do potíží. Letos v lednu požádal insolvenční soud o ochranu před věřiteli.

Praha - Koruna na dnešní zvýšení úrokové sazby o 0,25 procentního bodu nereagovala posílením, ale k oběma hlavním světovým měnám naopak oslabila. K euru si pohoršila o šest haléřů na 25,69 Kč/EUR, vůči dolaru klesla o 14 haléřů a v 17:0 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,94 Kč/USD.

Praha - Pražská burza dnes posílila, index PX stoupl o 1,38 procenta na 1083,50 bodu. K růstu pomohly hlavně emise bank a energetické firmy ČEZ. Jedno z největších zdražení si připsaly akcie Moneta Money Bank, která dnes oznámila hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Adršpach (Náchodsko) - V Adršpachu a v Teplicích nad Metují na Náchodsku je přes 2000 parkovacích míst, přesto v turistické sezoně nestačí. Když se zaplní, policie, tak jako dnes, uzavře přístupovou silnici od polské hranice k Adršpašsko-teplickým skalám. Do oblíbeného turistického cíle jezdí hlavně Poláci. Královéhradecký kraj proto jedná s polskou stranou o zřízení záchytných parkovišť u polského Mierozsowa. ČTK to dnes řekli zástupci obcí i hradeckého hejtmanství. Mezi skalami a záchytnými parkovišti by jezdila kyvadlová autobusová doprava. Do skal u Adršpachu je to z Mieroszowa vzdušnou čarou asi šest kilometrů. "Letos se to nestihne, ale příští rok by to mohlo vyjít," řekl ČTK mluvčí hradeckého kraje Dan Lechmann.

Brno - V cukrovince z Polska našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) třicetkrát více lepku, než odpovídá stopovému množství. Právě takové deklaroval výrobce na obalu. Inspektoři výrobek s názvem Vangusto mandarinkové marshmallov v balení 200 gramů odebrali v prodejně Thi Thuy Cao v Jihoslovanské ulici v Prostějově, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. S prodejcem zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty a spotřebitele alergické na lepek varuje před konzumací.

Plzeň - Matematici zpracovali pro silničáře Plzeňského kraje optimalizaci zimní údržby silnic, měla by uspořit až deset procent nákladů. Nechala ji zpracovat krajská správa a údržba silnic (SÚS) od Matematicko-fyzikální fakulty Praha (MFF). SÚS by měla ušetřit deset velkých automobilů, tedy 30 řidičů. Nový model totiž sníží o deset na 102 počet okruhů, které desítky let každou zimu projížděla údržbová vozidla. Řidiči, jichž je nedostatek, nahradí kolegy, kteří odcházejí do důchodu, řekl ČTK náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN). SÚS má na starosti zimní údržbu více než 5000 kilometrů silnic.

Zlín - Ve Zlíně-Malenovicích dnes otevřeli zrekonstruované dopravní hřiště. Investorem oprav bylo Centrum služeb pro silniční dopravu, které hřiště provozuje. Náklady přesáhly 4,5 milionu korun, Zlínský kraj na ně přispěl částkou přes 1,4 milionu korun. ČTK to v tiskové zprávě sdělil Jan Vandík z oddělení vnějších vztahů a komunikace hejtmanství.

Praha - Americký výrobce elektromobilů Tesla otevřel minulý týden v Praze první servis svých vozů pro východní Evropu. Uvedl to dnes server Lidovky.cz. Do budoucna chce mít Tesla v Česku i výdejní místo. Dosud museli čeští majitelé vozů Tesla jezdit za servisem do Německa či Rakouska. Auta si zatím mohou koupit pouze přes zahraniční prodejce. Podle údajů ministerstva dopravy je nyní v Česku přes 400 vozů Tesla, píše server.

Žatec - Korejská továrna na pneumatiky Nexen Tire Europe po pěti letech od rozhodnutí stavět v průmyslové zóně Triangle zahájila zkušební provoz. Z areálu firmy u Žatce dnes odvezly kamiony první výrobky. ČTK to řekl mluvčí společnosti Ivan Dzido.

Břeclav - František Řezáč, který byl do loňského září generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti na výrobu netkaných textilií PF Nonwovens, se stal od středy předsedou představenstva břeclavského Gumotexu. V tiskové zprávě to uvedl dosavadní předseda představenstva Vladislav Veselý, který zůstane nadále členem představenstva.

New York/Londýn - Americký dolar dnes na devizovém trhu po středečním zasedání americké centrální banky (Fed) mírně posiluje vůči většině světových měn. Fed podle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu beze změny a v prohlášení uvedl, že v nejbližších měsících není růst úroků pravděpodobný. Dodal ale také, že ač je americká ekonomika podle posledních signálů zdravá, inflace zůstává neobvykle nízká.

New York/Londýn - Ceny ropy se dnes výrazně snižují po zprávě o růstu zásob i těžby suroviny ve Spojených státech. Kolem 17:20 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 2,7 procenta na 70,2 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela dokonce 3,7 procenta na 61,22 dolaru za barel.

Palo Alto (USA) - Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá získat až 2,3 miliardy dolarů (téměř 53 miliard Kč) prodejem nových akcií a dluhopisů. Oznámila to dnes firma. Dodala, že její generální ředitel Elon Musk má v úmyslu nakoupit nové akcie v hodnotě deseti milionů dolarů.

Washington - Další možný uchazeč o volné místo ve vedení americké centrální banky (Fed) se rozhodl stáhnout svou kandidaturu. Stephen Moore, kterého vybral americký prezident Donald Trump, týdny čelil kritice za názory na úrokovou politiku a za sexistické poznámky o ženách. O jeho rozhodnutí informoval dnes na svém twitterovém účtu sám Trump. Již koncem dubna se rozhodl nekandidovat do křesla v Radě guvernérů Fedu jiný Trumpem vyhlídnutý muž Herman Cain.

Vídeň - Růst rakouské ekonomiky ve středně dlouhém období mírně zpomalí, a to v důsledku slábnoucího růstu světového hospodářství. Předpověděl to dnes výzkumný institut WIFO, který sestavuje ekonomické statistiky pro rakouskou vládu.

Datum: 02.05.2019 16:02
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Schodek státního rozpočtu ke konci dubna stoupl na 29,7 miliardy korun z březnových 9,2 miliardy korun. Loni v dubnu skončilo hospodaření státu s přebytkem 0,8 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Meziroční srovnání je podle úřadu ovlivněno mimo jiné faktem, že v průběhu prvních čtyř měsíců loni získal rozpočet mimořádně 20,7 miliardy korun jako část závěrečných plateb vztahujících se k unijnímu programovému období 2007 až 2013.

Praha - Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta a pro příští rok na 2,8 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to dnes uvedl guvernér Jiří Rusnok. V předchozí únorové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 2,9 procenta a příští rok o tři procenta.

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na dvě procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Jde o první zvýšení sazeb od loňského listopadu. Základní úroková sazba je nyní na nejvyšší hodnotě za posledních deset let.

Praha - Dnešní zvýšení úrokových sazeb České národní banky je podle většiny analytiku letos poslední. Hlavním důvodem rozhodnutí bankovní rady je vysoký růst inflace, která by však podle prognóz měla zpomalovat, vyplývá z komentářů analytiků pro ČTK. Přes navýšení sazeb zdražování hypoték neočekávají.

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) se shodl se zástupci bank na tom, že zavedení sektorové daně by mohlo zpomalit českou ekonomiku. Upřednostňuje vytvoření fondu, do kterého by banky přispívaly. Financovala by se z něj například stavba mateřských škol nebo silnic. Uvedla to dnes Česká televize. Zvláštní daň pro banky prosazuje koaliční sociální demokracie.

Praha - Finanční kontroly ve veřejné správě nově zahrnou dobrovolné svazky obcí, jejich příspěvkové organizace a Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Počítá s tím novela o finanční kontrole ve veřejné správě, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O podpisu prezidenta informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Praha - Pražské letiště v nejbližších měsících vypíše 145 výběrových řízení na modernizaci své dopravní, stavební i technické infrastruktury. Předpokládaná hodnota stavebních a infrastrukturních zakázek, které letiště letos vypíše, bude přibližně 2,5 miliardy korun. ČTK to dnes oznámilo Letiště Praha. V letošním roce chce letiště investovat do modernizace celkem více než tři miliardy korun.

Praha - Největší rodinnou firmou v Česku je Czechoslovak Group (CSG) rodiny Strnadů. Následuje prodejce stavebnin DEK v majetku rodiny Kutnarů a loterijní skupina Synot Holding rodiny Valentů. Vyplývá to ze žebříčku, který dnes zveřejnil magazín Forbes. Pořadí sestavil pošesté. Firmy, které řídí alespoň dvě generace českých majitelů, magazín řadí podle průměrných tržeb, ziskovosti EBITDA a počtu zaměstnanců.

Nelahozeves (Mělnicko) - Do rafinerie petrochemického holdingu Unipetrol v Litvínově od středy teče ropa ze státních hmotných rezerv. V Nelahozevsi to dnes řekl novinářům předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Podle informací ČTK by z rezerv mělo jít více než 100.000 tun ropy. Náklady spojené se zápůjčkou zaplatí Unipetrol, mělo by to být asi 70 milionů korun. Státní ropa dočasně nahradí znečištěnou surovinu z ropovodu Družba.

Brno - Podnikatel Radim Jančura od 1. května změnil strukturu společností v holdingu Student Agency. Do nově založené komanditní společnosti Student Agency Travel začlenil prodej letenek, zájezdů a zahraničních pobytů. V existující komanditní společnosti Student Agency nechal dopravní aktivity, tedy autobusy a vlaky. Pod tuto společnost ve struktuře spadají i akciové společnosti RegioJet, jedna v Česku, druhá na Slovensku. Samostatnou akciovou společností spadající přímo pod holding je RegioJet UK, která bude mít na starosti provoz vlaků v Ústeckém kraji, řekl dnes ČTK mluvčí Aleš Ondrůj.

Adršpach (Náchodsko) - Příjezdová silnice od přechodu s Polskem do skalního města v Adršpachu je opět průjezdná. Kvůli náporu turistů z Polska byla dnes asi tři hodiny uzavřená. ČTK to odpoledne řekla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková. Policie začala zastavovat auta na bývalém hraničním přechodu Zdoňov před polednem, protože parkoviště v Adršpachu a v Teplicích nad Metují byla plná. "Krátce po 14:00 omezení přestalo platit, silnice je opět plně průjezdná," řekla ČTK Ježková.

Přibyslav (Havlíčkobrodsko) - Výrobce odvodňovacích systémů ACO Industries dokončil v přibyslavském závodě logistické centrum za více než 100 milionů korun. V nové hale je kromě 4000 metrů čtverečních ploch pro skladování i zázemí se šatnami pro zaměstnance. V závodě pracuje přes 750 lidí, řekla dnes novinářům Zuzana Siwková, která se ve společnosti zabývá marketingem.

Paříž/Berlín - Německá přepravní společnost FlixBus se dohodla s francouzskou firmou Transdev na koupi provozovatele dálkové autobusové přepravy Eurolines a vnitrostátního francouzského přepravce isilines. Vyplývá to z prohlášení, které firma FlixBus zaslala ČTK. FlixBus tak rozšiřuje svoji síť dálkové autobusové přepravy. Cenu transakce firmy neoznámily.

Belfast - Kanadský výrobce vlaků a letadel Bombardier hodlá v rámci reorganizace podnikání prodat závod v severoirském Belfastu, kde zaměstnává více než 3600 lidí. Rozhodnutí je součástí plánu spojit výrobu pro letecký sektor do jednoho celku a zbavit se některých aktiv včetně podniků, které má společnost v Belfastu a také v Maroku.

Bad Brambach (Německo)/Karlovy Vary - V německém Bad Brambachu dnes začala stavba německé části silničního spojení s Plesnou na Chebsku. Projekt v přepočtu za 50 milionů korun obnoví silnici v místech, kudy vedla až do poloviny 20. století. Obnova části silnice na české straně hranice byla dokončena v roce 2018 a po obnovené trase budou moci řidiči poprvé jet zřejmě letos v listopadu, uvedla dnes mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Moskva - Těžba ropy v Rusku se v dubnu mírně snížila na 11,23 milionu barelů denně (b/d) z březnových 11,3 milionu b/d. Těžba však zůstala nad úrovní, ke které se Rusko zavázalo v prosincové dohodě s Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalšími předními producenty. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ruské ministerstvo pro energetiku.

Datum: 02.05.2019 12:21
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - První politickou náměstkyní na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) se stane Silvana Jirotková, jež dosud vedla státní agenturu CzechInvest. ČTK to řekl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). V polovině května si přivede ještě druhého náměstka, bude jím Jan Dejl z ministerstva financí, potvrdil dnes ČTK ředitel komunikace MPO Jan Piskáček.

Praha - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v dubnu dále zhoršovaly, když index PMI klesl z březnových 47,3 bodu na dubnových 46,6 bodu. To je nejhorší hodnota od prosince 2012 a zároveň desátý pokles indexu v řadě. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby.

Praha - Konsolidovaný čistý zisk Moneta Money Bank klesl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 16,2 procenta na 983 milionů korun. Provozní výnosy banky ve stejném období naopak stouply, a to o 6,9 procenta na 2,6 miliardy korun. Moneta to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Praha - V Česku je v současnosti rozestavěno 39 dálnic a silnic první třídy. Celkově jde o 140 kilometrů nových dálnic, 52 kilometrů oprav dálnice D1 a 63 kilometrů silnic první třídy. Dnes o tom informovalo Ředitelství silnic a dálnic. Letos by mělo být otevřeno zhruba 26 kilometrů nových dálnic, loni stát zprovoznil čtyři kilometry.

Praha - Spotřeba vody loni v Česku dál stoupla. Její celková spotřeba meziročně vzrostla o 1,8 litru na 133,5 litru na osobu a den, v domácnostech pak průměrný Čech spotřeboval denně 89,2 litru vody. To je o 0,6 litru více než v předchozím roce. Stouplo i vodné a stočné. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Praha - Úřady by podle Senátu měly mít možnost neuložit podnikatelům pokutu za porušení evropského nařízení o zákazu blokování nákupů podle země kupujícího, takzvaného geoblockingu. Vládní novelu o zákona o ochraně spotřebitele, která na nařízení reaguje, vrátil Senát k posouzení Sněmovně. Na dodržování pravidel má podle novely dohlížet Česká obchodní inspekce.

Praha - V České republice v prvním čtvrtletí vzniklo 8087 nových firem, což je meziroční pokles o 329 firem. První čtvrtletí letošního roku tak byl na počet nově vzniklých firem nejslabší za poslední tři roky. Vyplývá to z údajů společnosti Bisnode. Zároveň ale podle Bisnode zaniklo rekordní množství společností, protože celkový počet firem v ČR se letos v prvním čtvrtletí zvýšil pouze o 4962 na celkových 497.280.

Temelín (Českobudějovicko) - První blok jaderné elektrárny Temelín začal dnes ráno vyrábět elektřinu na plný výkon. Sta procent dosáhl první blok necelé tři dny poté, co energetici 29. dubna obnovili výrobu po plánované odstávce. Blok připojili po dvouměsíční odstávce při padesátiprocentním výkonu reaktoru v noci na 29. dubna. Teď dělají závěrečné kontroly zaměřené na palivo a kalibraci měřicích systémů. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámil temelínský mluvčí Marek Sviták.

Praha - Lodě na vnitrozemských plavbách s výjimkou malých plavidel a převozních lodí budou muset být na některých úsecích vybaveny zařízením pro sledování pohybu. Povinnost dnes v novele o vnitrozemské plavbě schválil Senát. Předloha nyní zamíří k podpisu prezidentovi.

Frankfurt n. Mohanem/Mladá Boleslav - Provozní zisk české automobilky Škoda Auto klesl v prvním čtvrtletí o 6,2 procenta na 410 milionů eur (10,5 miliardy Kč). Přispěl k tomu nepříznivý vývoj směnných kurzů a vyšší náklady. Tržby stouply o 8,2 procenta na 4,9 miliardy eur (125,6 miliardy Kč). Vyplývá to z prohlášení, které dnes zveřejnila mateřská firma Volkswagen.

Frankfurt n. Mohanem - Provozní zisk německého automobilového koncernu Volkswagen klesl v prvním čtvrtletí o pět procent na 3,9 miliardy eur (100 miliard Kč). Mohl za to slabší prodej a vyšší náklady, uvádí se v dnešním prohlášení. Součástí koncernu je i česká Škoda Auto.

Bratislava - Bydlení na Slovensku v prvním letošním čtvrtletí zdražilo na více než desetileté maximum. Tempo meziročního růstu cen bytů a domů ale mírně zvolnilo. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka.

Bratislava - Kondice slovenských státních financí se z dlouhodobého hlediska loni opět zhoršila a země bude muset přijmout dodatečná opatření s cílem zajistit udržení veřejného dluhu pod polovinou hodnoty výkonu ekonomiky. V hodnotící zprávě na to dnes upozornila nezávislá slovenská rozpočtová rada.

Londýn - Čistý zisk ropné společnosti Shell v prvním čtvrtletí klesl o dvě procenta na 5,43 miliardy USD (124,3 miliardy Kč). Překonal však odhady analytiků díky zkapalněnému zemnímu plynu (LNG) a vyšším příjmům z obchodování. Vyplývá to z údajů, které dnes firma zveřejnila.