• Zveřejněno: 28.03.2019

1. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 28. března 08:00

Datum: 28.03.2019 08:03
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Pohonné hmoty dál zdražují. Cena benzinu za týden stoupla o 18 haléřů na 30,93 Kč/l. Natural 95 tak vyjde řidiče stejně jako v půlce ledna a o 60 haléřů dráž než v půlce února. Nafta od minulé středy podražila o dva haléře na 31,49 Kč/l a je u pump nadále dražší než benzin. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku vytrvale zlevňovala.

Washington - Společnost Boeing ve středu oznámila, že upravila software pro svá letadla 737 MAX, změny mají zabránit chybné aktivaci stabilizačního systému. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) softwarové změny prozatím neprověřil a neschválil, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

Kopřivnice (Novojičínsko) - Podstatnou část výroby kopřivnické automobilky Tatra Trucks v současnosti tvoří vojenská vozidla. Vedle sériových nákladních vozů Tatra z velké části vyrábí i speciální automobily na míru podle přesných specifikací zákazníků. V posledních letech zaujal její zemědělský tahač, nazývaný tatraktor, který vznikl na základě požadavků zemědělců.

Pardubice - V Pardubickém kraji zdražil od minulé středy benzin, cena nafty stagnovala. Cena benzinu vzrostla o 28 haléřů na 30,59 koruny za litr, nafta stála 31,15 koruny za litr. Paliva zdražovala od poloviny února. Vyplývá z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Hradec Králové - Ceny benzinu v Královéhradeckém kraji v uplynulém týdnu dál vzrostly, a to pátý týden po sobě. Litr benzinu od minulé středy v průměru zdražil o 17 haléřů na 30,48 koruny za litr. Ceny nafty v uplynulém týdnu stagnovaly, litr nafty ve středu stál v průměru 31,14 koruny, tedy o haléř méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji v týdnu zdražil benzin o 18 haléřů na 30,72 koruny za litr. Nafta naopak zlevnila o dva haléře na 31,06 koruny za litr. Ceny v jednotlivých okresech se postupně vyrovnávají. V Česku zdražil benzin na 30,93 koruny, nafta zdražila na 31,49 koruny, vyplývá z aktuálních údajů společnosti CCS.

Praha - Pohonné hmoty u středočeských čerpacích stanic v uplynulém týdnu zdražily. Litr Naturalu 95 v průměru stojí 31,36 koruny, o 15 haléřů více než před týdnem. Nafta zdražila o tři haléře na 31,77 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Jihlava - Ceny pohonných hmot na Vysočině v posledním týdnu mírně stouply. U nafty to bylo v průměru o 13 haléřů na 32,26 koruny, což je nejvyšší cena mezi kraji v ČR. Benzin Natural 95 na Vysočině průměrně stojí 31,56 koruny za litr, což je o čtyři haléře víc. V Česku je dražší benzin jen v Praze, a to pouze o šest haléřů. Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Ostrava - Benzin Natural 95 během uplynulého týdne v Moravskoslezském kraji mírně zdražil, nafta mírně zlevnila. Průměrná cena benzinu stoupla o 11 haléřů na středečních 30,58 Kč za litr, cena nafty klesla o čtyři haléře na 31,25 Kč. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Zlín - Pohonné hmoty ve Zlínském kraji za týden zdražily. Litr Naturalu 95 nyní stojí průměrně 30,59 koruny, což je o 25 haléřů více než před týdnem. Nafta zdražila o 11 haléřů na průměrných 31,34 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Ceny pohonných hmot v kraji rostou již pátý týden.

Brno - Pohonné hmoty v Jihomoravském kraji od minulé středy znovu zdražily. Benzín v týdnu zdražoval rychleji než nafta. Cena Naturalu 95 se v průměru zvýšila o 18 haléřů na 31,25 koruny za litr, nafta zdražila v průměru o čtyři haléře na 31,76 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která vývoj cen sleduje.

Liberec - Paliva v Libereckém kraji od minulého týdne opět zdražila. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 30,76 Kč, před týdnem byl o 11 haléřů levnější. O haléř na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 31,38 Kč. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 24 haléřů na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili dokonce o 1,78 Kč na litru méně.

 

2. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 28. března 03:00

Datum: 28.03.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů analytiků je dnes zvýšení sazeb nejisté. Pokud však rada podle nich nezvýší úrokové sazby dnes, učiní tak na zasedání v květnu. Pro růst sazeb hovoří podle ekonomů slabá koruna a vývoj na trhu práce, proti nejistoty ohledně vývoje v zahraničí, především brexit nebo zhoršení výhledu vývoje německé ekonomiky.

Trutnov - Vztah školství k potřebám českého průmyslu bude jedním z hlavních témat dvoudenního Exportního fóra, které dnes odpoledne začne v Trutnově. Probírat se bude i to, jak se tradiční český průmysl vyrovnává s inovacemi. O tom a o aktuálním vývoji českého hospodářství budou exportéři debatovat s pozvanými ekonomy, zástupci ministerstev, analytiky a představiteli bank a pojišťoven.

Berlín - Dozorčí rada německé železniční společnosti Deutsche Bahn pověřila vedení firmy, aby prozkoumalo různé možnosti prodeje, včetně nabídky akcií, britské dceřiné společnosti Arriva, která působí i v ČeskU. Prodej by umožnil německé skupině snížit dluh a získat peníze na investice do dalšího růstu, vyplývá ze středečního prohlášení Deutsche Bahn.

New York - Akcie ve Spojených státech ve středu oslabily, protože se dále snížily výnosy amerických dluhopisů a výnosová křivka má nadále klesající trend, což rozdmýchává obavy o další ekonomický růst.

 

3. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 27. března 20:00

Datum: 27.03.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Ministerstvo dopravy změnilo svůj postoj k poslaneckému návrhu na zrušení povinného přimíchávání biopaliv do pohonných hmot. Ještě koncem týdne zaujalo na vládním webu kladné stanovisko, nyní je jeho postoj negativní. Na změnu dnes ve Sněmovně upozornil poslanec Pirátů a spolupředkladatel novely Mikuláš Ferjenčík. Navrhoval zařadit debatu o změně postoje ministerstva na program jednání Sněmovny, poslanci to ale neschválili. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) odmítá, že jde o "veletoč". K největším výrobcům biopaliv v Česku patří firma Preol ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Praha - Ve Strakově akademii v Praze se dnes odpoledne poprvé v novém složení sešel vládní výbor pro jadernou energetiku. Na dotaz ČTK to sdělil tiskový odbor úřadu vlády. Vládním zmocněncem pro jadernou energetiku je od letošního února Jaroslav Míl, který nahradil Jána Štullera. Vláda po Mílově nástupu změnila statut výboru. Jeho předsedou se místo ministryně průmyslu a obchodu stal premiér Andrej Babiš (ANO).

Ostrava - Emisní povolenky přidělené ArcelorMittalu Ostrava (AMO) zůstanou i po prodeji podniku v ostravské huti. Za firmu Liberty House, jež se má stát novým majitelem AMO, o tom dnes ČTK informoval Tomáš Hergeth. Podle původní dohody měla podstatná část povolenek zůstat skupině ArcelorMittal, což kritizovali odboráři a prověření transakce žádal u Evropské komise i premiér Andrej Babiš (ANO). Dnešní oznámení hodnotí odbory jako nejlepší zprávu.

Praha - Pražská burza dnes rostla, index PX si polepšil o 0,24 procenta na 1076,96 bodu. Nahoru ho táhly hlavně akcie Erste Bank, dařilo se i mediální CME nebo pojišťovně VIG. Ztrácely naopak cenné papíry technologické společnosti Avast. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Praha - Česká měna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. K 17:00 koruna oslabila oproti předchozímu závěru k euru o čtyři haléře na 25,79 Kč/EUR a k dolaru o 11 haléřů na 22,93 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Přechodné období před nástupem nové evropské zemědělské politiky, která měla začít platit od roku 2021, bude podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy trvat jeden až dva roky. Pravděpodobnost, že přechodné období bude, je podle něho 99 procent. Nyní se jedná o jeho délce, řekl Pýcha na dnešní tiskové konferenci. Současná pravidla měla platit do konce roku 2020, nová se však kvůli evropským volbám, které budou v květnu, nestihnou zřejmě včas v EU schválit.

Jihlava - Letošní zdražení brambor podle Českého bramborářského svazu způsobily menší zásoby po loňské sklizni, která byla nižší kvůli suchu. Brambory se v obchodech prodávají mezi 14 až 18 korunami za kilogram. Výjimkou nejsou ani ceny přes 20 korun, většinou u balených brambor. Čeští pěstitelé už mají v podstatě vyprodáno, většina brambor se dováží, řekl dnes ČTK předseda svazu Josef Králíček. První letošní tuzemské brambory by mohly být koncem května.

Praha - Majitelé elektromobilů a vozů na hybridní nebo vodíkový pohon mohou od 1. dubna žádat o novou speciální registrační značku. Motoristům by do budoucna měly přinést některé výhody, například při parkování. ČTK to řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Praha dnes oznámila, že auta s těmito značkami budou mít v budoucnu snazší parkování v zónách placeného stání.

Paříž/Praha - Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Field, které zůstávají jedinými restauračními zařízeními v České republice s tímto oceněním. Uvádí se to v tiskové zprávě k dnešnímu vydání gastronomického průvodce Michelin pro Evropu (Main Cities of Europe 2019).

Londýn - Čistý zisk Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) loni klesl o více než polovinu na 340 milionů eur (8,8 miliardy Kč) ze 772 milionů eur v roce 2017. V příštích třech letech banka plánuje nadále zvyšovat objem poskytovaných úvěrů a letos by poprvé mohla poskytnout úvěry za více než deset miliard eur. Vyplývá to z dnešního prohlášení banky, která investuje ve 38 zemích od Maroka po Mongolsko.

Londýn - Primární nabídky akcií v Evropě v prvním čtvrtletí letošního roku klesly nejníže od doby, kdy se region potýkal s důsledky finanční krize z roku 2008. Nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie a obchodní spor mezi Spojenými státy a Čínou přiměly firmy, aby se vstupem na trh raději počkaly. Výnosy z nabídek v Evropě v prvním čtvrtletí klesly na 242 milionů USD (5,6 miliardy Kč) z 13,9 miliardy USD ve stejném období předchozího roku. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila agentura Refinitiv.

Rijád - Největší světový producent ropy Saudi Aramco se dohodl na koupi podílu 70 procent v Saudi Basic Industries Corp. (SABIC), čtvrté největší petrochemické firmě na světě, od státního fondu bohatství Saúdské Arábie PIF. Za podíl zaplatí 69,1 miliardy USD (1,6 bilionu Kč). Uvedla to dnes saúdskoarabská televizní stanice Al-Arabíja a firma Aramco zprávu později potvrdila. Aramco chce akvizicí rozšířit své aktivity v oblasti zpracování ropy. Fond PIF díky prodeji získá kapitál na nové projekty, jejichž cílem je snížit závislost ekonomiky země na ropě.

Londýn - Ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti výrobce luxusních aut Jaguar Land Rover z BB- na B+ kvůli špatným hospodářským výsledkům a avizovala také přezkum a možnost dalšího snížení v souvislosti s vyšším rizikem, že Británie odejde z Evropské unie bez dohody a že Spojené státy přijdou s dalšími dovozními cly.

Peking - Čínský výrobce telekomunikačních zařízení ZTE, jehož činnost loni zásadně postihly sankce Spojených států, se do konce roku zotavil a za čtvrté čtvrtletí vykázal zisk 276 milionu jüanů (940,6 milionu Kč). Ztráta za celý rok tak činila sedm miliard jüanů (23,9 miliardy Kč/jedna miliarda USD).

Atény - Zisk největší řecké sázkové společnosti OPAP ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o 16 procent na 38 milionů eur (979,4 milionu Kč) díky úsporám a zájmu o videoloterijní terminály. Výsledky však výrazně zaostaly za očekáváním analytiků kvůli mimořádnému odpisu hodnoty nehmotného majetku. Informovala o tom dnes řecká společnost, kterou spoluvlastní investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a společnost EMMA Capital dalšího českého investora Jiřího Šmejce.

 

4. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 27. března 16:00

Datum: 27.03.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Ministerstvo zemědělství získá právo upravit těžbu dřeva v lesích a zalesňování, jestliže to bude nutné kvůli minimalizaci škod při kůrovcové kalamitě. Nové pravomoci mu přinese možná ještě do konce března novela lesního zákona, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Praha - Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2018 stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o devět procent na 82,1 miliardy korun. To je nejvíce v historii. Vyplývá to z předběžných dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma sektoru ke konci roku přesáhla 7,28 bilionu korun, což je proti konci roku 2017 nárůst o 280 miliard korun.

Praha - Ministerstvo dopravy změnilo svůj postoj k poslaneckému návrhu na zrušení povinného přimíchávání biopaliv do pohonných hmot. Ještě koncem týdne zaujalo na vládním webu kladné stanovisko, nyní je jeho postoj negativní. Na změnu dnes ve Sněmovně upozornil poslanec Pirátů a spolupředkladatel novely Mikuláš Ferjenčík. Navrhoval zařadit debatu o změně postoje ministerstva na program jednání Sněmovny, poslanci to ale neschválili. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje. K největším výrobcům biopaliv v Česku patří Preol ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Praha - Česká republika již není pro investory nejatraktivnější zemí v regionu střední a východní Evropy. Po třech letech ji na špici 15 zemí vystřídalo Estonsko. Česko skončilo druhé před Polskem. Vyplývá to z konjunkturálního průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory, který zjišťuje náladu mezi investory a manažery. V Česku nyní vyhlížejí horší časy. Oslabují vyhlídky hospodářství i vlastního podnikání.

Praha - Ke jmenování do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dnes Sněmovna navrhla tajemníka bývalého prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla, kterého nominovalo hnutí SPD. Do Rady Českého rozhlasu poslanci zvolili textaře Jana Krůtu. Obě rady tak budou kompletní.

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) musí více využívat své kompetence k nápravě situace na trhu s mobilními službami. Na twitteru to dnes uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). S vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou se shodl na potřebě větší regulace v této oblasti, která by měla podle premiéra zvýšit konkurenci a snížit ceny i pro spotřebitele. Babiš to uvedl po schůzce s předsedou Asociace českých virtuálních operátorů Pavlem Humpolíkem.

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni uložila pravomocně pokuty za 100,6 milionu Kč, méně než v předchozích letech. Největší problémy byly ve veřejných stravovacích zařízeních, kde se pochybení zjistilo v každé čtvrté z kontrolovaných provozoven. Novinářům to dnes řekl ústřední ředitel inspekce Martin Klanica. Nejvíce pochybení z jednotlivých komodit našli inspektoři u medu, kde zákonu nevyhovělo 46,3 procenta kontrolovaných šarží.

Olomouc - Zelenina na tuzemském trhu výrazně zdražila a její ceny byly v únoru podle Českého statistického úřadu meziročně vyšší bezmála o 80 procent. Výrazný cenový růst podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Petra Hanky souvisí s loňskou špatnou úrodou zeleniny v Česku i Evropě, kterou zavinilo suché a teplé počasí. Vysokou cenovou úroveň by měla korigovat zelenina z nové sklizně, která bude do obchodů postupně posílána od jarních měsíců.

Praha - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) letos začne s instalací zabezpečovacího systému ETCS na dalších pěti tratích. Náklady by se měly vyšplhat na 2,47 miliardy korun. Systém je v současnosti připraven v úseku Kolín - Břeclav, dopravci ho však zatím nevyužívají, informovala dnes ČTK správa železnic. Podle Českých drah ovšem dosud nebylo testování technicky možné, zařízení je podle nich připraveno pouze pro nižší rychlost. Systém ETCS umožňuje kontrolovat jízdu vlaků, v případě nutnosti může vlak zastavit.

Praha - Firma Wikov Industry, přední český výrobce průmyslových převodovek, koupila německou konkurenční firmu Gmeinder Getriebe Gruppe (GGG). Wikov Industry o tom dnes ČTK informovala v tiskové zprávě. Cenu obchodu ani jedna strana neuvedla.

Washington - Deficit zahraničního obchodu Spojených států v lednu, i díky oživení amerických dodávek sóji do Číny, prudce klesl. Snížil se o 14,6 procenta na 51,1 miliardy dolarů z prosincových 59,9 miliardy. Byl to největší pokles od března 2018. Export z USA v lednu vzrostl poprvé po třech měsících, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka (ECB) je připravena podniknout další kroky na podporu ekonomiky eurozóny, pokud dojde k neočekávanému zhoršení hospodářských vyhlídek. Uvedl to dnes šéf ECB Mario Draghi. Upozornil, že ekonomika eurozóny nyní čelí nejistotě kvůli vývoji světového obchodu, zatímco domácí poptávka zůstává silná.

Stockholm - Centrálu Swedbank ve Stockholmu dnes prohledávali vyšetřovatelé. Podle agentury Reuters bylo důvodem podezření, že se tato švédská banka podílela na praní špinavých peněz prostřednictvím svých poboček v pobaltských státech. Finanční ústav, jehož akcie se v reakci na zprávu propadly o sedm procent, razii potvrdil a uvedl, že s úřady spolupracuje.

Londýn - Britské podniky v době rostoucí nejistoty kolem odchodu země z Evropské unie výrazně omezily plány na příjímání nových zaměstnanců a investice. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu Konfederace pro nábor pracovníků a zaměstnanost (REC), který se uskutečnil v období od 11. prosince do 21. února.

Bratislava - Vydavatel slovenského listu Denník N připravuje spuštění nového ekonomického deníku. Denník N dnes na svém webu napsal, že projekt nabude konkrétní obrysy v příštích měsících. Nový list by mohl konkurovat například slovenskému ekonomickému deníku Hospodárske noviny, který patří vydavateli Mafra Slovakia z české skupiny Agrofert.

Praha - Novou slovenskou prezidentkou bude podle bookmakerů jednoznačně právnička Zuzana Čaputová. Na její vítězství vypsali kurzy od 1,01:1 do 1,04:1. Nejpravděpodobnější podle nich je, že ve druhém kole voleb získá 62 procent hlasů. Favorizuje ji také většina sázkařů. Je však nemálo těch, které lákají vysoké kurzy na eurokomisaře Maroše Šefčoviče (11:1 až 18:1). Vyplývá to z odpovědí zástupců sázkových kanceláří, které dnes ČTK oslovila. Druhé kolo voleb se koná v sobotu.

Olomouc - Nejlepší podmínky podnikatelům v Olomouckém kraji nabízí Prostějov. Následuje Olomouc a poté Hranice na Přerovsku. Vyplývá to z výsledků letošního výzkumu Město pro byznys, které dnes organizátoři ze společnosti Communa zveřejnili v Olomouci. Loni byl nejlepším městem pro podnikání v Olomouckém kraji také Prostějov.

Liberec - Veterináři v Libereckém kraji při kontrolách potravin živočišného původu v souvislosti s jejich dovozem z Polska odhalili jen méně závažné nedostatky. Od začátku února do dneška provedli 148 kontrol u odběratelů a přepravců. ČTK dnes o výsledcích informoval krajský ředitel Státní veterinární správy (SVS) Roman Šebesta. V České republice dnes o půlnoci skončily plošné kontroly polského hovězího masa.

Jeseník - Členové představenstva Technických služeb Jeseník odvolali minulý pátek ředitele Jaroslava Ryčla, který funkci zastával od roku 2016. O své místo přišel podle nich kvůli některým údajně předraženým investicím, nedotaženým plánům a nedostatečné iniciativě. Ve funkci jej nahradí Patrik Tomáš Pavlíček, bývalý právník jesenické radnice a dosavadní ředitel akciové společnosti Podniky města Šumperka, informoval dnes ČTK mluvčí radnice Richard Kapustka.

 

5. Souhrn ekonomických zpráv ČTK 27. března 12:00

Datum: 27.03.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) musí víc využívat své kompetence k nápravě situace na trhu s mobilními službami. Na twitteru to dnes uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). S vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou se shodl na potřebě větší regulace v této oblasti, která by měla podle premiéra zvýšit konkurenci a snížit ceny i pro spotřebitele. Babiš to uvedl po schůzce s předsedou Asociace českých virtuálních operátorů Pavlem Humpolíkem. Vyjádření telekomunikačního úřadu ČTK zjišťuje.

Praha - Vedení české banky Expobank CZ odhaduje, že za rok 2018 dosáhla zisku přibližně 200 milionů korun. V roce 2017 banka vykázala ztrátu 71 milionů Kč. Auditované výsledky by se neměly výrazně lišit, informovala dnes banka ČTK. Na rok 2019 banka plánuje další investice do digitalizace svých služeb.

Praha - Česká republika již není pro investory nejatraktivnější zemí v regionu střední a východní Evropy. Po třech letech ji na špici 15 zemí vystřídalo Estonsko. Česko skončilo druhé před Polskem. Vyplývá to z konjunkturálního průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory, který zjišťuje náladu mezi investory a manažery. V Česku nyní vyhlížejí horší časy. Oslabují vyhlídky hospodářství i vlastního podnikání.

Ostrava - Skupina Veolia Energie ČR, která patří v Česku mezi přední výrobce a dodavatele tepla a elektřiny, investovala loni do ekologických opatření více než 600 milionů korun. Významně díky tomu snížila emise z výroby tepla a elektřiny. Nejvýrazněji, téměř o čtvrtinu, klesly emise oxidů dusíku. K poklesu ale přispěl i pokles výroby tepla vzhledem k mírnější zimě. ČTK to dnes sdělila mluvčí firmy Jana Dronská.

Praha - Novým šéfem tuzemské pobočky přepravní společnosti Bolt (dříve Taxify) se stal Jakub Dvořák. Ve funkci nahradí Romana Sysla, který se posunul na pozici regionálního manažera společnosti pro střední Evropu. Firma o tom dnes informovala ČTK. Fungování Boltu i další alternativní taxislužby Uber v Česku kritizují taxikáři, v dubnu plánují další protesty.

Praha - Z programu Re:Start, který je zaměřen na restrukturalizaci Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje, byly do konce loňského roku na schválené projekty uvolněny téměř tři miliardy korun. Na letošní rok je připraveno dalších víc než šest miliard korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. V programu může být postupně uvolněno přes 60 miliard korun.

Praha - Pražská teplárenská (PTAS) investuje letos 20 až 30 milionů korun do ekologizace zdroje TMA3 v areálu malešické teplárny, který spaluje zemní plyn. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Firma vymění nynější plynové hořáky za nízkoemisní a upraví přívod plynu a vzduchu k hořákům. Roční emise oxidů dusíku díky tomu klesnou o 43 procent, uvedla společnost. Další stovky milionů korun dá firma do rekonstrukce a modernizace své sítě.

Třeboň (Jindřichohradecko) - Třeboňský pivovar Regent měl loni výstav 77.653 hektolitrů. Meziročně je to růst zhruba o 150 hektolitrů. Pivovaru stoupá o desítky procent prodej plechovek. Letos koupí nové zařízení na pasterizaci sudového piva, vylepší vodárnu i rozvody vody. Investuje asi sedm milionů Kč. Loni zmodernizoval sudárnu. Mírně vzrostl export. ČTK to dnes řekl sládek Jaromír Čeleda. Pivovar patří akciové společnosti Bohemia Regent ze skupiny Stasek.

Frýdlant (Liberecko) - Rekonstrukce mostu u základní školy v Havlíčkově ulici zkomplikuje od dubna dopravu ve Frýdlantu na Liberecku. Most je kvůli špatnému technickému stavu už od loňska pro nákladní dopravu uzavřený, vjet na něj už mohly jen osobní automobily. Teď se zhruba na čtyři měsíce pro dopravu zcela uzavře. Pro pěší bude přes Řasnici provizorní lávka, auta ale budou muset po objížďkách. ČTK o tom dnes informovala mluvčí města Martina Petrášková.

Paříž/Tokio - Francouzská automobilka Renault hodlá během 12 měsíců obnovit jednání o fúzi s japonským partnerem Nissan Motor. Následně chce usilovat o převzetí další automobilky, mezi preferované cíle patří italsko-americká skupina Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Informoval o tom dnes list Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s plány francouzského podniku.

Madrid - Japonská automobilka Nissan Motor propustí v Barceloně 600 lidí. tedy asi 20 procent pracovní síly svého tamějšího závodu. S odkazem na zdroj z firmy o tom dnes informoval deník El País, ze kterého cituje agentura Reuters. Plán, který společnost představila odborům, je podle vedení nutným předpokladem chystané investice ve výši 70 milionů eur (1,8 miliardy Kč) na vybudování nové lakovny.

Maskat - Pro české podnikatele se v Ománu otevřely slibné obchodní kontakty v oblasti energetiky, strojírenství a stavebnictví, zdravotnických technologií, turismu nebo potravinářského průmyslu. Oznámila to dnes tisková tajemnice Senátu, jehož předseda Jaroslav Kubera je v těchto dnech spolu s početnou delegací podnikatelů na návštěvě tohoto sultanátu. Třímilionový Omán senátní zdroje označují za perspektivní trh a bránu do arabského světa.

Varšava - Největší polská banka PKO BP se zajímá o možné akvizice v zahraničí, a to mimo jiné v České republice a na Slovensku. Uvedl to šéf banky Zbigniew Jagiello v rozhovoru s polským listem Puls Biznesu. Potenciální cíle pro převzetí banka podle něj hledá rovněž v Německu a pobaltských zemích.

Londýn - Britské podniky v době rostoucí nejistoty kolem odchodu země z Evropské unie výrazně omezily plány na příjímání nových zaměstnanců a investice. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu Konfederace pro nábor pracovníků a zaměstnanost (REC), který se uskutečnil v období od 11. prosince do 21. února.

Štrasburk - Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani zrušil dnešní plánované hlasování o nových pravidlech pro vysílání pracovníků v mezinárodní silniční dopravě. K takzvanému silničnímu balíčku, který je klíčový pro české dopravce a který rozděluje členské země EU, totiž přišlo kolem 1600 pozměňovacích návrhů. Tajanimu takový krok umožňuje jednací řád.

Paříž - Důvěra francouzských spotřebitelů se v březnu vyšplhala nejvýše za uplynulých sedm měsíců. Podle agentury Reuters je to znamení, že se druhá největší ekonomika eurozóny vzpamatovává z protivládních protestů takzvaných žlutých vest. Index důvěry spotřebitelů vystoupil podle dnes zveřejněných údajů francouzského statistického úřadu INSEE na 96 z únorových 95 bodů.

  • Zdroj: ČTK