• Zveřejněno: 28.06.2019

Datum: 27.06.2019 08:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada loni zvýšil tržby meziročně o 48 procent na 11,5 miliardy korun. Hrubý provozní zisk vzrostl o 43 procent na 1,9 miliardy korun. O konsolidovaných hospodářských výsledcích holdingu dnes informoval deník E15.

Praha - Nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Česku se loni opět stal Pražský hrad. Do jeho areálu zavítalo 2,44 milionu osob, meziročně o 2,8 procent více. Ani pořadí dalších dvou míst se oproti předloňsku nezměnila. Jako druhá se umístila lanová dráha na Petřín, kam přišlo 2,03 milionu lidí. Třetí je pražská zoologická zahrada, kterou zhlédlo 1,43 milionu návštěvníků. Pražské destinace ale na čtvrtém místě nově doplnila technická památka Moravskoslezského kraje Dolní Vítkovice s 1,36 miliony návštěvníky. ČTK o tom informovala agentura CzechTourism.

Praha - Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům dividendu 24 korun za akcii před zdaněním. Dnes ráno o tom po téměř 19 hodinách jednání rozhodla valná hromada firmy. Jde o nejnižší dividendu za posledních 12 let. Mezi akcionáře bude rozděleno 12,9 miliardy korun z loňského zisku firmy, stát jako majoritní akcionář získá zhruba devět miliard korun. Návrh podalo představenstvo ČEZ.

Praha - Obrat společností, které se zabývají přímým prodejem, jako je Amway, Mary Kay, Oriflame nebo Vorwerk, vzrostl loni v Česku o 9,5 procenta na 7,67 miliardy korun. ČTK to dnes sdělili zástupci Asociace osobního prodeje ČR. Nejvíce se prodává kosmetika a produkty pro osobní péči, které dohromady představují zhruba třetinu trhu, následují se skoro 31 procenty výrobky pro domácnost a zboží dlouhodobé spotřeby, třetí nejprodávanější skupinou je wellness a doplňky stravy.

Praha - Energetická společnost ČEZ mění strategii svého směřování, chce se ještě více soustředit na český trh. V zahraničí se do budoucna zaměří hlavně na služby související s moderní decentrální energetikou. Rozhodla o tom dnes ráno po téměř 20 hodinách jednání valná hromada firmy, která schválila aktualizaci koncepce firmy.

Praha - Pohonné hmoty v ČR od minulého týdne znovu zlevnily, průměrné ceny benzinu a nafty klesly shodně o 14 haléřů. Natural 95 se nyní prodává v průměru za 33,14 koruny za litr. Nafta zlevnila na průměrných 32,21 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva v Česku od poloviny února zdražovala, růst cen se zastavil na začátku června.

Praha - Novým členem dozorčí rady energetické společnosti ČEZ je šéf výboru pro audit firmy Jan Vaněček. Nahradil Šárku Viklerovou. Rozhodla o tom dnes po více než 20 hodinách jednání valná hromada společnosti. Změnu navrhlo ministerstvo financí, přes které vlastní stát majoritu ve firmě. Některá média dříve uvedla, že Vaněček má podporu předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Komunisté tolerují koaliční vládu ANO a ČSSD, při dnešním hlasování o nedůvěře kabinetu se zdrželi hlasování. Akcionáři ČEZ dnes dále rozhodli, že Vaněček zůstane i ve výboru pro audit firmy.

Praha - Česká národní banka uložila pokutu deset milionů korun úvěrové společnosti Fair Credit International. Firma podle regulátora v dřívějších letech mimo jiné nabírala stamiliony korun pro svůj byznys prostřednictvím dluhopisů, aniž nabídla investorům dostatečnou informační podporu pro jejich investici ve formě takzvaného prospektu. Firma považuje trest za neadekvátní. Napsal to dnes deník E15.

Zlín - Pohonné hmoty ve Zlínském kraji v uplynulém týdnu zlevnily. Litr Naturalu 95 nyní stojí průměrně 32,88 koruny, před týdnem byl o 13 haléřů dražší. Nafta zlevnila o čtyři haléře na průměrných 31,98 koruny. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Pohonné hmoty v kraji začaly zlevňovat před třemi týdny, předtím řadu týdnů ceny stoupaly.

Liberec - Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji už třetí týden klesají, stále jsou ale nad celostátním průměrem. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 prodávají čerpací stanice průměrně po 33,23 Kč, před týdnem byl o 16 haléřů dražší. O dalších 14 haléřů na litru zlevnila nafta. Aktuálně řidiči za litr dají v průměru 32,38 Kč. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, byly před rokem pohonné hmoty v kraji ještě zhruba o 20 haléřů na litru levnější.

Brno - Pohonné hmoty na jihu Moravy od minulé středy znovu zlevnily. Nejprodávanější Natural 95 zlevnil v průměru o 15 haléřů na 33,27 koruny, cena nafty se snížila o 16 haléřů na 32,39 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která vývoj cen sleduje.

Londýn - Výroba osobních aut v Británii se v květnu propadla o 15,5 procenta na 116.035 vozů a pokles zaznamenala již dvanáctý měsíc za sebou. Kromě snižující se poptávky doma i v zahraničí k tomu přispěly změny ve výrobě modelů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil britský Svaz výrobců a prodejců aut (SMMT).

Datum: 27.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Valnou hromadu energetické společnosti ČEZ prodlužují žádosti o vysvětlení a dotazy minoritních akcionářů. Jednání začalo ve středu v 11:00, jen schvalování programu valné hromady trvalo asi hodinu a půl. O dividendě, aktualizaci strategie firmy ani o případných změnách v dozorčí radě firmy se do půlnoci nehlasovalo. Valná hromada ČEZ se protáhla hluboko přes půlnoc už loni v červnu, letos je scénář podle všeho podobný.

Washington - Americký Federální úřad pro letectví (FAA) našel nové, potenciálně rizikové problémy letounů Boeing 737 MAX, které musí výrobce napravit, než se stroje budou moci vrátit do letového provozu. Vedení FAA to ve středu sdělilo agentuře Reuters.

Londýn/Hongkong - Kybernetická měna bitcoin ve středu poprvé od loňského ledna překonala hranici 13.000 dolarů (zhruba 330.000 Kč). Od prosince se tak její hodnota již více než ztrojnásobila, píše agentura Bloomberg. Bitcoin těží mimo jiné z nedávno ohlášeného plánu internetové společnosti Facebook vytvořit vlastní digitální platidlo, který oživil zájem o kryptoměny.

Brusel/Curych - Politický spor mezi Evropskou unií a Švýcarskem ohledně dohody o vzájemných vztazích zřejmě již za několik dnů povede k omezením v obchodování s akciemi. Pokud na poslední chvíli nenastane průlom, přestane Evropská unie na konci týdne považovat švýcarská burzovní pravidla za ekvivalentní vlastním pravidlům.

New York - Americké akcie uzavřely středeční obchodování bez výraznějších změn. Technologické společnosti nicméně posílily, těžily z nadějí na zlepšení obchodních vztahů mezi Spojenými státy a Čínou i z příznivých čtvrtletních výsledků výrobce čipů Micron Technology.

Datum: 26.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Souhrnná vyvolávací cena frekvencí v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz pro mobilní sítě 5G v chystané aukci bude 6,3 miliardy Kč. Navrhované podmínky soutěže dnes ČTÚ zveřejnil k připomínkám. Oznámil to v tiskové zprávě.

Praha - Valnou hromadu energetické společnosti ČEZ prodlužují žádosti o vysvětlení a dotazy minoritních akcionářů. Jednání začalo dnes v 11:00, jen schvalování programu valné hromady trvalo asi hodinu a půl. O dividendě, aktualizaci strategie firmy ani o případných změnách v dozorčí radě firmy se zatím nehlasovalo.

Praha - Hospodaření České televize (ČT) loni skončilo vyrovnaně s náklady i výnosy přes 6,7 miliardy korun. Proti rozpočtu schválenému Radou ČT byly náklady i výnosy nižší o 467 milionů korun. Rada ČT dnes na základě hospodářského výsledku i dalších parametrů schválila generálnímu řediteli televize Petru Dvořákovi za loňský rok odměnu 2,4 milionu korun. Vyplývá to ze zápisu z jednání rady zveřejněného na jejím webu.

Praha - Řidiči se zřízenou datovou schránkou nebo elektronickou občankou mohou nově zjišťovat informace o svých přestupcích, uložených zákazech řízení či profesní způsobilosti na internetu. Údaje budou dostupné na Portálu občana. Lidé už tak kvůli toho nebudou muset na úřad. Uvedlo to dnes ministerstvo dopravy. Své údaje si prostřednictvím portálu ověřovalo přes 68.000 řidičů.

Praha - Česká měna dnes zpevnila k euru o osm haléřů na 25,43 Kč/EUR. Tak silná byla koruna vůči jednotné evropské měně naposledy loni v září. Na dolar si koruna od úterý polepšila o sedm haléřů na 22,34 Kč/USD. Vyplývá to z informací webu Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes pokračovala v poklesu, který byl ale mírnější než v úterý. Index PX ztratil 0,51 procenta na 1034,74 bodu. Dolů šly akcie energetické společnosti ČEZ, Komerční banky i telekomunikačního operátora O2. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká měna opět zpevnila k euru i dolaru.

Plzeň - Pražská akciová společnost AMESIDE, která připravuje v centru Plzně výstavbu multifunkční městské čtvrti, předložila krajskému úřadu k posouzení studii vlivu projektu na životní prostředí (EIA). Jde o první z několika kroků v rámci povolovacího řízení, na který budou navazovat žádosti o vydání územního rozhodnutí a následně stavebního povolení, řekl dnes ČTK mediální zástupce společnosti Karel Samec. Začít stavět by se mohlo v roce 2022. Nová čtvrť zhruba za 2,5 miliardy korun by mohla stát do čtyř až pěti let.

Liberec - Na vrchol Ještědu v Liberci začne téměř po čtvrt roce jezdit kabinová lanovka. Původně měla výluka skončit už před týdnem, za prodloužením bylo řešení problémů spojených se statickou elektřinou při bouřkách. Znovu v provozu bude lanovka od čtvrtka 8:00, řekl dnes ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Pňovany (Plzeňsko) - Cyklistům a pěším se dnes otevřela 210 metrů dlouhá lávka na železničním mostě přes přehradu Hracholusky, největší vodní nádrž v Plzeňském kraji. Po desítkách let, kdy chodili nelegálně po kolejích, se jim propojil sever Plzeňska a Tachovsko. Ocelová lávka stála včetně daně 12,7 milionu korun, z čehož deset milionů Kč dal Státní fond dopravní infrastruktury. Dalších 3,5 milionu vydal kraj na stometrová napojení lávky na cyklotrasy vedoucí po obou stranách přehrady. ČTK to řekl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

Brusel - Evropská komise začala vyšetřovat, zda americký výrobce čipů Broadcom neomezuje hospodářskou soutěž na trhu s čipy pro set-top boxy a modemy. Komise v dnešní tiskové zprávě rovněž uvedla, že v rámci vyšetřování hodlá firmě nařídit, aby okamžitě pozastavila některé své praktiky. Chce tak zabránit nebezpečí, že konkurence utrpí vážnou a nenapravitelnou újmu.

Stockholm - Zakladatelé Oriflame zpětně odkoupí veškeré akcie této švédské kosmetické firmy. Vlastník třetiny akcií rodina Jochnickových navrhl ostatním akcionářům za zbývajících 60,5 procenta v květnu devět miliard švédských korun (téměř 22 miliard Kč) a ti jeho nabídku nyní přijali. Vyplývá to ze sdělení, které dnes uveřejnila společnost Walnut Bidco, která rodině patří.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes výrazně rostou a jsou nejvýše od konce května. Reagují na nečekaně silný pokles jejích amerických zásob a výpadek hlavní rafinérie na východním pobřeží Spojených států.

New York/Londýn - Americký dolar dnes oslabuje vůči euru, ale roste vůči japonskému jenu. V centru pozornosti investorů stojí politika americké centrální banky (Fed) a obchodní spor mezi Spojenými státy a Čínou.

Basilej (Švýcarsko) - Německá distribuční firma Brenntag vyvezla do Sýrie přes Švýcarsko několik tun chemikálií, z nichž lze vyrábět bojové plyny. Společnost čelí podezření, že tím vědomě obešla embargo Evropské unie, uvalené na Sýrii kvůli tamní občanské válce, napsal dnes deník Süddeutsche Zeitung (SZ).

Datum: 26.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Důvodem rozhodnutí je podle ekonomů především nejistý vývoj v zahraničí, který souvisí s výkonem německé ekonomiky. Dalším důvodem je postupné zpomalování růstu české ekonomiky a s tím očekávaný pomalejší růst cen. Pro dnešní rozhodnutí nechat úrokové sazby beze změny hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady. Jeden hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Na tiskové konferenci po jednání rady to uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Praha - Dnešní valnou hromadu energetické společnosti ČEZ přerušil na 45 minut protest aktivistů ekologické organizace Greenpeace. Do sálu kongresového centra Cubex, kde se akce koná, vniklo ve 12:45 šest aktivistů. Další dvacítka zůstala stát v přísálí nad schodištěm. Protestovali proti možnému prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady. Na výzvu policie budovu v poklidu opustili.

Praha - Česká pošta v rámci restrukturalizace během šesti let sníží počet pracovních míst o 7000 ze stávajících 30.000. Nahradí je moderními technologiemi. Restrukturalizace, která také bude znamenat rozdělení podniku na tři samostatné divize, vyjde na několik miliard korun. Roční investice se budou pohybovat mezi jednou a dvěma miliardami Kč. Vyplývá to z informací zástupců České pošty na dnešní tiskové konferenci. Odboráři propouštění odmítají.

Hradec Králové - Dotovanou autobusovou dopravu na Jičínsku zajistí pro Královéhradecký kraj společnost BusLine KHK a na Rychnovsku Konsorcium - Rychnovsko složené z firem Transdev Morava a Audis Bus. Rozhodla o tom dnes rada kraje. Z osmi oblastí tak kraj určil vítěze zatím v sedmi. Kraji zbývá vybrat vítěze soutěže pro oblast Královéhradecka. Soutěž na zajištění autobusové dopravy pro roky 2020 až 2030 má celkovou odhadovanou cenu 7,7 miliardy korun a je finančně největší v historii kraje.

Praha - Dopravní a logistická skupina C.S.CARGO loni navýšila meziročně tržby o 100 milionů korun na 4,8 miliardy Kč. Provozní zisk klesl o devět milionů korun na 262 milionů korun. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Klíčovým byl podle firmy silniční transport.

Ostrava - Společnost Veolia Energie ČR, která je v Česku mezi předními výrobci a dodavateli tepla a elektřiny, vyplatí letos na dividendách jako podíl na zisku 786,6 milionu Kč. Na akcii připadne před zdaněním deset Kč, loni to bylo 12,92 Kč. Schválila to dnes valná hromada společnosti

Praha - První novinová společnost loni zvýšila výnosy o 350 milionů na 3,24 miliardy Kč. Zisk před zdaněním vzrostl zhruba o dvě pětiny na 46,5 milionu korun. Výsledky, které ovlivnila akvizice společnosti Mediaservis, dnes schválila valná hromada. Firma to oznámila v tiskové zprávě. Valná hromada dále schválila převedení hospodářského výsledku za loňský rok ve výši 22 milionů Kč na účet nerozděleného zisku minulých let.

Lechovice (Znojemsko) - Zhruba pět kilometrů dlouhý obchvat Lechovic na Znojemsku dnes zprovoznilo Ředitelství silnic a dálnic. Obchvat, který z centra Lechovic odvádí hustou dopravu mezi Brnem a Znojmem, stál 270 milionů korun a je součástí silnice I/53, která spojí Pohořelice se Znojmem.

Brno - Zástupci Brna a zhotovitelů dnes podepsali smlouvu na výstavbu téměř kilometrové tramvajové trati k univerzitnímu kampusu. Náklady přesahují 1,4 miliardy korun. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) řekla, že by trať měla být hotová v roce 2022. Do lokality, kde je vedle kampusu také fakultní nemocnice a obchodní centrum, jezdí kolem 40.000 lidí denně. Dostávají se tam trolejbusy a autobusy a tramvaj má zlepšit jejich cestování.

Pardubice - Zhruba na podzim by Pardubice mohly vypsat výběrové řízení na zhotovitele autobusového nádraží s označením terminál B. Bude u vlakového nádraží. Novinářům to dnes řekl primátor Martin Charvát (ANO). Město tím soustředí tři druhy dopravy na jedno místo, vlaky a MHD už jsou vedle sebe, zbývá doplnit linkovou autobusovou dopravu.

New York - Obchodního dohoda mezi Spojenými státy a Čínou je zhruba z 90 procent hotová. V rozhovoru s televizí CNBC to dnes řekl americký ministr financí Steven Mnuchin. Je přesvědčen, že americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching mohou tento víkend během setkání na summitu skupiny 20 největších ekonomik světa (G20) pokročit v jednáních, která nyní stagnují. Trump následně v rozhovoru s televizí Fox nevyloučil, že dohoda může být uzavřena na summitu.

Berlín - Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí téměř stagnovala, když přidala jen 0,1 procenta. Ve svém odhadu výkonu největšího evropského hospodářství to píše německý institut pro hospodářský výzkum DIW.

Berlín - Německo by mělo mít v příštím roce už posedmé v řadě státní rozpočet bez deficitu. Počítá s tím návrh, který dnes schválila vláda velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie. Vyrovnaný by měl státní rozpočet být i v letech 2021 až 2023.

New York - Obnovitelné zdroje energie ve Spojených státech vyrobily v dubnu poprvé více elektřiny než elektrárny na uhlí. Vodní elektrárny, solární panely a větrné turbíny vyprodukovaly rekordních téměř 68,5 milionu megawatthodin elektřiny. Naproti tomu uhelné elektrárny vyrobily 60 milionů megawatthodin, což bylo nejméně elektřiny vyrobené spalováním uhlí za několik let. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na údaje amerického státního Úřadu pro energetické informace.

Datum: 26.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Česká pošta do své restrukturalizace investuje 7,5 miliardy korun, částečně ji chce financovat prodejem nemovitostí. Do roku 2021 se chce vrátit k zisku v řádu desítek milionů Kč. Pošta také sníží počet pracovních míst o 7000 ze stávajících 30.000 během šesti let. Restrukturalizace má přinést jednodušší a rychlejší fungování služeb a pošty bez front. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl generální ředitel Roman Knap.

Praha - Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS vzrostl v letošním prvním čtvrtletí meziročně zisk před zdaněním o 3,6 procenta na 1,28 miliardy korun. Významněji stouply celkové výnosy, a to o 23,1 procenta na 6,45 miliardy korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí firmy Hana Klímová.

Praha - Česká měna dnes před rozhodnutím České národní banky o sazbách dále posiluje vůči euru. Ráno zpevnila proti úternímu závěru o tři haléře na 25,48 Kč/EUR, hodinu před polednem část zisků ztratila a obchodovala se za 25,50 Kč/EUR. Euro tak lze nyní nakoupit za koruny nejlevněji od loňského září. Vyplývá to z informací webu Patria Online. ČNB zveřejní rozhodnutí o sazbách ve 13:00.

Praha - Kvůli nadcházejícímu zrušení karenční doby přibude firem, které pro své zaměstnance zavedou takzvané sick days, tedy volné dny k využití při krátkodobé nemoci. Nyní tuto možnost nabízí 43 procent českých společností. O zavedení sick days nebo rozšíření placeného volna při krátkodobé nemoci je rozhodnuto šest procent firem, více než 13 procent tuto možnost zvažuje. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred.

Praha - Odborníci na stavebnictví sdružení v České komoře autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) nesouhlasí s postupem vedení Prahy, které zrušilo původní plán nahradit Libeňský most novým a rozhodlo o jeho rekonstrukci. Oprava bude podle zástupců sdružení drahá, pomalá a výsledné parametry mostu budou horší než v případě výměny. Kvůli materiálům se podle nich konstrukce může zhroutit už při rekonstrukci a navíc hrozí, že město přijde o stavební povolení a bude muset projekt roky připravovat znovu. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) v reakci uvedl, že nejde o nezávislé odborníky.

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) nepřiznal odkladný účinek stížnostem antimonopolního úřadu a ministerstva dopravy v kauze tendru na výběr elektronického mýtného. Podle sporného verdiktu krajského soudu má Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu prošetřit námitky společnosti Kapsch.

Pardubice - S žádostmi o evropské dotace uspěly v hradecko-pardubické aglomeraci také firmy, které se zaměřují na vývoj hi-tech materiálů pro kosmický průmysl či na radarové systémy pro detekci pozemních a vzdušných cílů. Na 21 projektů firmy dostanou 273 milionů korun. V tiskové zprávě to uvedl pardubický magistrát.

Jičín - Výrobce sprchových koutů SanSwiss z Jičína v uplynulém účetním roce od dubna 2018 do konce března 2019 zvýšil tržby meziročně o tři procenta na 616 milionů korun. Vyššímu odbytu pomohl především export, který vzrostl o pět procent na 450 milionů korun. Hlavním trhem je Francie. ČTK to dnes sdělila finanční ředitelka podniku Bernadeta Sýkorová.

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) - Stavbaři letos opraví most přes Rožnovskou Bečvu v Hrachovci, místní části Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Náklady přesáhnou 19,2 milionu korun. Práce začnou 1. července, potrvají do konce listopadu. Po dobu rekonstrukce zůstane most uzavřený pro dopravu, objízdná trasa povede přes centrum Valašského Meziříčí, uvedlo dnes na svých webových stránkách Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), které se v regionu stará o silnice nižších tříd.

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila ve dvou šaržích cukrovinek vyšší obsah arašídů, než uváděl obal. Týkalo se to čokoládových bonbonů Magnat a hořké čokolády Millenium Dark Praline. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Inspekce podle něj doporučuje lidem s alergií nebo intolerancí na arašídy, aby uvedené výrobky nejedli.

Kroměříž - Kroměřížská radnice získala platné stavební povolení pro parkovací dům v Havlíčkově ulici. Tento týden skončila lhůta pro podání odvolání proti jeho vydání, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Jan Vondrášek. Se zahájením výstavby parkovacího domu, který bude stát zhruba 115 milionů korun, město počítá příští rok. Téměř 51 milionů korun z odhadovaných nákladů pokryje dotace z evropských fondů.

Berlín - Nálada německých spotřebitelů se dál zhoršuje. Hlavním důvodem je zpomalení hospodářského růstu, které má negativní dopad na očekávání dalšího vývoje příjmů spotřebitelů. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK. Výdaje domácností se v posledních letech staly hlavním zdrojem růstu největší evropské ekonomiky díky rekordní zaměstnanosti, růstu mezd, který je vyšší než inflace, a nízkým nákladům na úvěry, které zvýšily domácí poptávku.

Šanghaj - Asijští mobilní operátoři mezi roky 2018 a 2025 investují do výstavby nových mobilních sítí páté generace (5G) zhruba 370 miliard USD (8,3 bilionu Kč). Na celkových investicích do nových mobilních sítí v regionu se budou sítě 5G podílet téměř dvěma třetinami. Vyplývá to z analýzy svazu GSMA, který reprezentuje zájmy mobilních operátorů zveřejněné na zahájení veletrhu mobilní komunikace MWC v Šanghaji.

Tokio - Daňové příjmy v Japonsku v uplynulém fiskálním roce stouply na rekordních 60,4 bilionu jenů (JPY; 12,6 bilionu Kč). Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na informace zdrojů z vlády. V prosinci vláda odhadovala, že daňové příjmy ve fiskálním roce do konce března 2019 budou činit 59,9 bilionu JPY.

Londýn - Až 20 milionů pracovních míst ve zpracovatelském průmyslu nahradí po celém světě do roku 2030 roboti. To odpovídá téměř jedné desetině míst ve zpracovatelském sektoru. Nejvíce ohrožená jsou pracovní místa s nízkými příjmy v rozvinutých zemích. Vyplývá to z analýzy zveřejněné analytickou společností Oxford Economics.