• Zveřejněno: 27.04.2019
Datum: 26.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Po předchozích třech dnech poklesů dnes pražská burza posílila. Index PX zpevnil o 0,54 procenta na 1091,47 bodu. Dařilo se hlavně akciím telekomunikační firmy O2 Czech republic a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, když index PX ubral 0,9 procenta na 1091,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím telekomunikační společnosti O2 CR, naopak nejvíce oslabily akcie pojišťovací skupiny VIG. Předcházející týden české akcie klesly o 0,3 procenta.

Praha - Česká měna po dvou dnech stagnace dnes k euru posílila o pět haléřů ke 25,70 Kč/EUR. Předchozí ztráty koruna mazala vůči dolaru, zpevnila o sedm haléřů na 23,03 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Praha - Pravidla taxislužby se zřejmě zjednoduší ve prospěch alternativních přepravců. Vozidla taxislužeb už nebudou muset mít povinně taxametr, ale postačí mobilní aplikace. Budou muset být vybaveny evidenční nálepkou, nikoli střešní svítilnou. Taxikáři navíc nebudou muset podstupovat zkoušky z místopisu. Změny přináší vládní novela o silniční dopravě, kterou dnes Sněmovna v prvním kole projednávání podpořila.

Praha - Do Česka aktuálně ropovodem Družba neteče žádná ropa kvůli jejímu znečištění organickým chloridem. ČTK to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Litvínovská rafinerie, která patří petrochemickému holdingu Unipetrol, má podle Švagra zásoby komodity přibližně na sedm dnů. Situaci označil za vážnou a komplikovanou. Zda budou zásoby Unipetrolu stačit, než se do Česka dostane neznečištěná ruská ropa, není jasné. Firma uvedla, že je zajištěno nepřetržité zpracování ropy v českých rafineriích.

Praha - Televize Barrandov a její majitel Jaromír Soukup nesmí pokračovat ve vysílání informací o firmě JCDecaux, které tato reklamní společnost považuje za nepravdivé. Předběžným opatřením o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Firma tvrdí, že televize zveřejnila nepravdivé informace o kauze reklamních ploch v Praze 1, kterou nyní řeší soud. JCDecaux proto televizi Barrandov a jejího majitele žaluje o odškodné 100 milionů korun. O předběžném rozhodnutí soudu dnes informovala společnost JCDecaux v tiskové zprávě. Vyjádření televize ČTK shání.

Minsk - Šéf ukrajinského podniku Ukrtransnafta Mykola Havrylenko podle agentur prohlásil, že se podařilo nalézt technické řešení problému se znečištěnou ruskou ropou v ropovodu Družba a že Kyjev očekává obnovení dodávek na počátku května.

Bratislava - Bratislavská rafinerie Slovnaft oznámila, že po zastavení dodávek ruské ropy ropovodem Družba kvůli jejímu znečištění organickým chloridem je připravena využít vlastní zásoby, aby nebyly ohroženy dodávky paliva na trh. V rafinerii dnes začínají dříve naplánované revize zařízení, během kterých podnik zpracovává méně ropy a je předzásoben ropnými produkty.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes klesly, neboť obchodníci vybírali zisky z předchozího růstu. Ten byl největší za nejméně rok. Zatímco ropa WTI o zisky tohoto týdne přišla, ropa Brent si navzdory dnešnímu oslabení zřejmě za celý připíše růst.

Stockholm/Praha - Piloti skandinávské letecké společnosti SAS zahájili dnes časově neohraničenou stávku. Jejich vyjednávání o výši platů a pracovní době se zaměstnavateli totiž skončila bez úspěchu. Podle agentury AP bylo dnes z důvodu stávky zrušeno 673 letů, což zasáhlo zhruba 72.000 cestujících. Rušení letů se týká i spojů SAS do Prahy. Podle mluvčí SAS se stávka protáhne minimálně do soboty.

Washington/New York - Tempo růstu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí prudce zrychlilo a dosáhlo 3,2 procenta. Na konci loňského roku činilo 2,2 procenta. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Výsledek je výrazně lepší, než čekali analytici, kteří v anketě agentury Reuters odhadovali růst na dvě procenta.

Minsk;Praha - Ruská ropa normálně poteče jižní větví ropovodu Družba nejspíše "ke konci první květnové dekády". Uvedl to šéf ukrajinského podniku Ukrtransnafta Mykola Havrylenko po dnešním jednání se svými protějšky z Ruska, Běloruska a Polska v Minsku. Podle něj se podařilo nalézt technické řešení problému se znečištěnou ropou v Družbě. Na její jižní větev je napojeno i Slovensko a Česko, kam aktuálně žádná ruská ropa kvůli jejímu znečištění neteče.

New York - Americký dolar dnes navzdory příznivým údajům o vývoji hrubého domácího produktu USA za první čtvrtletí oslabuje. Investoři se totiž spíše než na údaj o růstu zaměřili na dílčí ukazatel inflace, který se snížil.

Litoměřice - Litoměřice otevřely novou městskou tržnici, kterou pojmenovaly po rodákovi a čestném občanovi města Felixi Holzmannovi. Moderní tržnice na centrálním náměstí nahradila původní, která byla plná nevyhovujících stánků. ČTK to dnes řekl starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS).

Moskva - Měnový výbor ruské centrální banky na dnešním zasedání ponechal hlavní úrokovou sazbu beze změny na 7,75 procenta. Uvedl ale, že snížení úroků může nastat už v červnu.

Lublaň - Slovinský výrobce domácích spotřebičů Gorenje plánuje zrušit 270 pracovních míst, což představuje zhruba 6,4 procenta celkové domácí pracovní síly firmy. Uvedla to firma ve svém prohlášení. Gorenje loni v červnu převzala čínská firma Hisense a mimo jiné ovládá také českého výrobce varné a topné techniky Mora Moravia.

New York - Největší ruská internetová personální agentura HeadHunter Group plánuje vstup na americkou burzu. Pokud se jí podaří plány zrealizovat, bude to první primární nabídka ruské firmy v USA od zavedení sankcí vůči Moskvě kvůli ukrajinské krizi v roce 2014, uvedla agentura Bloomberg.

Datum: 26.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Kutná Hora - Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1600 korun. Částka zahrnuje i zhruba 220 Kč z nerozděleného zisku z minulých let. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Za rok 2017 akcionáři získali 1080 korun.

Praha - Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok výdajové rámce státního rozpočtu a státních fondů na 1,598 bilionu korun. V roce 2021 by to mělo být 1,661 bilionu korun a o rok později 1,730 bilionu Kč. Vyplývá to z návrhu Rozpočtové strategie sektoru veřejných institucí, kterou v pondělí projedná vláda. MF snížilo rámce proti jejich aktualizaci ve Střednědobém výhledu státního rozpočtu České republiky o šest miliard pro rok 2020 i 2021.

Praha - Do Česka aktuálně ropovodem Družba neteče žádná ropa. ČTK to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Litvínovská rafinerie, která patří petrochemickému holdingu Unipetrol, má podle Švagra zásoby komodity asi na sedm dní. Situaci označil za vážnou a komplikovanou. Unipetrol podle něj odmítl kontaminovanou ropu přijmout z logických důvodů, protože je v rafinerii nezpracovatelná. Ropa znečištěná organickým chloridem by mohla poškodit zařízení rafinerie.

Praha - V Česku rychle přibývá zahraničních zaměstnanců. Na konci loňska jich v Česku pracovalo 568.700. Tvořili tak téměř 11 procent zaměstnaných v zemi. Za poslední rok se počet zvedl o pětinu. I za nejvyšší konjunktury před deseti lety bylo číslo poloviční. Od vstupu ČR do EU se pak zvýšilo víc než pětkrát. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) a ministerstva práce.

Praha - Pravidla taxislužby se zřejmě zjednoduší ve prospěch alternativních přepravců. Vozidla taxislužeb už nebudou muset mít povinně taxametr, ale postačí mobilní aplikace. Budou muset být vybaveny evidenční nálepkou, nikoli střešní svítilnou. Taxikáři navíc nebudou muset podstupovat zkoušky z místopisu. Změny přináší vládní novela o silniční dopravě, kterou dnes Sněmovna v prvním kole projednávání podpořila.

Praha - Vlastníci silnic a veřejných parkovišť možná získají širší práva odstraňovat z nich odstavené automobily. Sněmovna v dnešním úvodním kole podpořila předlohu skupiny poslanců ANO, podle níž by mohli odvézt také vozidla, která nebudou mít déle než půl roku platnou technikou prohlídku. Nyní je možné podle zákona nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor.

Stockholm/Praha - Piloti skandinávské letecké společnosti SAS zahájili dnes časově neohraničenou stávku. Jejich vyjednávání o výši platů a pracovní době se zaměstnavateli totiž skončila bez úspěchu. Podle agentury AP bylo dnes z důvodu stávky zrušeno 673 letů, což zasáhlo zhruba 72.000 cestujících. Rušení letů se týká i spojů SAS do Prahy.

Frankfurt - Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Puma vykázal za první čtvrtletí rekordní tržby i provozní zisk, především díky poptávce v Číně a v Severní a Jižní Americe. Tržby se zvýšily o téměř 17 procent na 1,32 miliardy eur (33,9 miliardy Kč), provozní zisk pak o 27 procent na 143 milionů eur (3,7 miliardy Kč), uvedla dnes firma.

Tokio - Japonská automobilka Nissan Motor i japonská vláda odmítly návrh francouzské automobilky Renault, aby podniky vytvořily holding. S odkazem na informovaný zdroj to dnes uvedl server listu Financial Times (FT). Japonský list Nikkei předtím napsal, že Renault se takovou nabídku chystá učinit. Francouzi se o spojení s Nissanem snažili i dříve, obě firmy spolu nyní tvoří jen alianci.

Moskva/ Minsk - Rusko věří, že se mu brzy podaří vyřešit problém se znečištěnou ropou v ropovodu Družba, kvůli čemuž ji přestala odebírat řada evropských zemí včetně Česka. Dnes o tom informuje agentura Reuters.

Frankfurt - Německý energetický koncern RWE ukončí investice do výroby elektřiny z uhlí a zaměří se na oblast obnovitelných zdrojů. Ruší tak i plánovanou výstavbu hnědouhelné elektrárny poblíž Kolína nad Rýnem, vyplývá z dnešního sdělení RWE.

New York - Americká společnost Uber Technologies nabídne své akcie za cenu 44 až 50 dolarů. Firma to uvedla v povinném oznámení před vstupem na burzu, a potvrdila tak informace médií. Tržní hodnota Uberu, který provozuje alternativní taxislužbu, se tak může pohybovat až kolem 90 miliard dolarů (2,1 bilionu Kč). Půjde tak o jednu z největších nabídek akcií v historii. Ve zprávě také stojí, že Uber v prvním čtvrtletí opět vykázal ztrátu, tentokrát zhruba jednu miliardu dolarů.

Washington/New York - Tempo růstu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí prudce zrychlilo a dosáhlo 3,2 procenta. Na konci loňského roku činilo 2,2 procenta. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Výsledek je výrazně lepší, než čekali analytici, kteří v anketě agentury Reuters odhadovali růst na dvě procenta.

New York - Americkým ropným firmám Exxon Mobil a Chevron klesl v prvním čtvrtletí letošního roku zisk, hlavně kvůli nižším cenám ropy a plynu, slabší výkon vykázaly ale i další aktivity obou firmy. Čistý zisk největší americké ropné firmy Exxon Mobil se snížil o 49 procent na 2,35 miliardy USD (54,2 miliardy Kč) a Chevronu o 27 procent na 2,65 miliardy USD (61,1 miliardy Kč). Uvedly to firmy ve svých prohlášeních.

Datum: 26.04.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Kutná Hora - Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1600 korun. Částka zahrnuje i zhruba 220 Kč z nerozděleného zisku z minulých let. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Za rok 2017 akcionáři získali 1080 korun.

Frankfurt - Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil zisk po zdanění o 67 procent na 201 milionů eur (5,2 miliardy Kč). Tržby největší německé banky, která ve čtvrtek oznámila krach jednání o fúzi s Commerzbank, ale ve srovnání s předchozím rokem klesly o devět procent na 6,4 miliardy eur (164,7 miliardy Kč). S jejich růstem banka podle svého dnešního sdělení letos už nepočítá.

Stuttgart (Německo) - Provozní zisk německé automobilky Daimler klesl v prvním čtvrtletí meziročně o 16 procent na 718 milionů eur (18,5 miliardy Kč). Výrobce osobních vozů Mercedes-Benz se potýká s vysokými náklady a slabším odbytem, v prvních třech měsících roku mu také na 39,7 miliardy eur klesly tržby. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení.

New York - Americká společnost Uber Technologies nabídne své akcie za 44 až 50 dolarů. Tržní hodnota firmy, která provozuje alternativní taxislužbu a která konkuruje společnosti Lyft, by se tak pohybovala mezi 80 a 90 miliardami dolarů (1,8 až dva biliony Kč). Tvrdí to zdroje, na které se odvolávají zahraniční agentury. Šlo by o jednu z největších nabídek akcií v historii.

Seattle/New York - Americká společnost Amazon v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 125 procent na rekordních 3,56 miliardy dolarů (82,2 miliardy Kč). Zisk překonal odhady analytiků a na rekordu je už čtvrté čtvrtletí za sebou. Tržby internetového prodejce a provozovatele cloudových služeb se zvýšily o 17 procent na 59,7 miliardy dolarů (1,38 bilionu Kč), rostly ale pomaleji a jejich odhad pro druhé čtvrtletí zaostal za očekáváním.

Detroit/New York - Automobilce Ford Motor v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 34 procent na 1,15 miliardy dolarů (26,6 miliardy Kč), překonal však očekávání. Akcie druhého největšího výrobce aut ve Spojených státech tak v reakci zpevnily až o devět procent. Letošní rok by měl podle automobilky být příznivější než ten loňský.

Londýn/Washington - Americká společnost Cubic Corporation si nechala patentovat systém, který v hromadné dopravě dokáže na dálku změnit nastavení telefonu, například jej přepnout na tichý chod či zcela vypnout. Technologie má znemožnit cestujícím, kteří například hlasitě telefonují nebo se z jejich přístroje line hudba, obtěžovat ostatní pasažéry, napsal britský deník The Times.

Bratislava - Na Slovensku dokončují ve spolupráci s autorem původního návrhu funkční prototyp vozu Tatra 603X Coupé, který na první otočení klíčkem čeká již více než půl století. "Bude to velká událost a svátek pro slovenský design," řekl listu Pravda Maroš Schmidt, vedoucí Slovenského muzea designu v Bratislavě, kde "první slovenské kupé s osmiválcem" vzniká.

Praha - Končící člen vedení Českých drah Michal Heřman se má v polovině května stát předsedou představenstva důlní společnosti OKD, uvedl dnes server Lidovky.cz. Heřman, který měl v Českých drahách na starosti správu majetku, oznámil svou rezignaci ve čtvrtek po třech měsících ve funkci. Důvody firma nezveřejnila. Skončí 14. května, hned o den později má podle serveru nastoupit do vrcholné manažerské funkce v OKD.

Praha - Sněmovna zvolila do Rady České tiskové kanceláře bývalou ministryni práce a sociálních věcí za ČSSD Michaelu Marksovou. V dnešní tajné volbě porazila nominanta Pirátů, ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josefa Šlerku. Výsledky dnes oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Praha - Ve všech pražských tramvajích je ode dneška možné platit jízdné bezkontaktní platební kartou. Dosud to šlo pouze v některých vozech. Strojky, u nichž si cestující jízdenku koupí, jsou vždy u prostředních dveří vozů. Pražský dopravní podnik (DPP) loni v listopadu podepsal čtyřletou smlouvu se společností Bankovní informační technologie, která přístroje do tramvají instalovala. Firmě patřící ČSOB zaplatí DPP provizi 1,99 procenta z ceny jízdenky. V několika českých městech platba kartou v MHD funguje už delší dobu.

Choceň (Orlickoústecko) - Státní podnik Lesy České republiky dnes představil novou administrativní budovu Lesní správy Choceň. Výstavba moderního objektu v Okružní ulici v lokalitě Tocháčkův kopec stála téměř 28,1 milionu korun bez DPH, uvedla dnes mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Zaměstnanci v ní budou úřadovat od května.

Kroměříž - Kroměřížská radnice otevře v úterý 30. dubna odpoledne zrekonstruovanou lávku pro pěší přes řeku Moravu. Její oprava stála zhruba sedm milionů korun, řekl dnes novinářům starosta Jaroslav Němec (Nezávislý). Lávku nechalo město z bezpečnostních důvodů uzavřít v prosinci 2017 poté, co se v Praze-Troji zřítila lávka postavená podobným způsobem.