• Zveřejněno: 18.04.2019
Datum: 18.04.2019 08:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu nadále stoupaly. Benzin od minulé středy zdražil o 31 haléřů na 32,55 koruny za litr. Naftu tankují motoristé v průměru za 31,85 koruny za litr, o 15 haléřů víc než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Praha - Lékárnám Dr.Max stouply loni v Česku tržby za prodej zboží a služeb meziročně o 11 procent na 17,95 miliardy korun. V rozhovoru s ČTK to řekl Daniel Horák, generální ředitel společnosti Česká lékárna holding (ČLH), která síť Dr.Max provozuje. Společnost patří investiční skupině Penta. Hospodářský výsledek Horák nesdělil, uvedl pouze, že firma je dlouhodobě v zisku. Předloni činil čistý zisk ČLH podle údajů ze Sbírky listin 132 milionů korun.

Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - Světelské sklárny Crystalite Bohemia se chystají během tří až čtyř měsíců propustit přes 100 lidí. Firma má méně zakázek kvůli výpadku dodávek do Íránu, řekl dnes ČTK její majitel Lubor Cerva. V továrně zatím pracuje přes 700 lidí. Vloni v červnu Cerva informoval o tom, že se ji chystá prodat.

Praha - Vejce ve slevových akcích dva týdny před Velikonocemi byla nejdražší za posledních sedm let. Vyplývá to z analýzy letáků, kterou provedla společnost Česká distribuční doručující akční letáky od obchodních řetězců. Řetězce totiž častěji zařazují do slev prémiová vejce. Meziročně zlevněná vejce zdražila o 23 procent a průměrně stála 3,07 koruny za kus. Firma analyzovala letáky sedmi největších řetězců.

Varšava - Polské firmy dobývají německý trh, píše polský deník Rzeczpospolita. Na celkovém dovozu spotřebního zboží do Německa se loni podílely 12,4 procenta - o rok dříve to bylo jen 10,7 procenta a ještě v roce 2004, kdy země vstupovala do Evropské unie (EU), pouhá čtyři procenta.

Datum: 18.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

New York - Americké akcie ve středu mírně oslabily kvůli podnikům působícím ve zdravotnickém sektoru, které tlačily dolů obavy ohledně změn v systému zdravotního pojištění. Výraznějšímu poklesu akciového trhu však zabránily příznivé ekonomické údaje a firemní výsledky.

Washington - Ekonomika Spojených států na přelomu zimy a jara pokračovala v růstu. Řada firem se však potýkala s problémy při hledání kvalifikovaných zaměstnanců. Vyplývá to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou ve středu zveřejnila americká centrální banka (Fed).

New York - Americký provozovatel internetové sociální sítě Facebook pracuje na vlastní hlasové asistenční službě, která by konkurovala podobným službám, jako jsou Alexa společnosti Amazon, Siri firmy Apple či Google Assistant. Informoval o tom ve středu server televize CNBC s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Datum: 17.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Společnosti EP Infrastructure (EPIF), která je jednou z hlavních složek Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, klesl loni meziročně provozní zisk EBITDA o 5,6 procenta na 1,43 miliardy eur (36,6 miliardy korun). Konsolidované tržby stagnovaly na 3,1 miliardy eur (79,7 miliardy korun). Vyplývá to z výsledků, které dnes firma zveřejnila na svém webu.

Praha - Sněmovna pravděpodobně hladce schválí zákon, který má po vzoru mezistátních smluv zamezit dvojímu zdanění s Tchaj-wanem. Pochybnosti o vládním návrhu dnes vyjádřili jen poslanci KSČM mimo jiné kvůli vztahům s Čínou, zamítnutí předlohy ale nenavrhli. Normu před dalším kolem schvalování posoudí sněmovní zahraniční výbor, dostal na to měsíc namísto obvyklých dvou.

Praha - Česká pošta asi dostane od státu nejméně 800 milionů korun na úhradu ztrát, které jí vznikly poskytováním zákonných služeb v letech 2013 a 2014. Počítá s tím novela poštovního zákona, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování. Česká pošta schválení peněz uvítala.

Praha - Hospodářská komora navrhuje pro příští rok nulové navýšení minimální mzdy. Svůj plán postavila jako výchozí návrh proti požadavku odborů zvednout částku od ledna o 1650 na 15.000 korun. Podle komory by takové přidání ohrozilo zpomalující ekonomiku. Na dnešní tiskové konferenci to řekl prezident komory Vladimír Dlouhý. Vyzval vládu, aby tlaku odborářů nepodléhala a zlepšovala podmínky pro podnikání. Podle odborů patří česká minimální mzda v EU k nejnižším a je pod hranicí příjmové chudoby.

Praha - Koruna dnes stagnovala k euru i dolaru. Kolem 17:00 se obchodovala na 25,67 Kč/EUR a na 22,70 Kč/USD. K evropské měně získala proti úterku jeden haléř, k americké zakončila na úterních hodnotách. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes mírně rostla, index PX posílil o 0,1 procenta na 1096,97 bodu. Dařilo se zejména akciím pojišťovny VIG a Erste Bank. Výrazně se ale propadly cenné papíry tabákové společnosti Philip Morris ČR. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Praha - Nordic Telecom koupil od investiční skupiny DRFG zbývajících 50 procent v poskytovateli internetového připojení Libli. Polovinu již firma vlastnila od konce roku 2017. Oznámila to dnes v tiskové zprávě, cenu nezveřejnila.

Praha - Pracovní trh v Česku se při rekordně nízké nezaměstnanosti potýká s převisem poptávky po pracovní síle nad nabídkou. V Praze je největší nedostatek IT specialistů, pokladních, kurýrů, řidičů a problém s obsazováním pozic mají také zaměstnavatelé v gastronomii a pohostinství. Vyplývá to z informací pracovního portálu jenprace.cz.

Praha - Poplatek z ubytovacích kapacit by se mohl zvýšit razantněji, než jak v příslušné novele navrhla vláda. Sněmovna ji dnes projednala ve druhém čtení, schvalování přijde na řadu nejdříve v květnu. Poplatek by za hosty podle předlohy odváděli i ubytovatelé v soukromí, tedy pronajímatelé zapojení například do služby typu Airbnb.

Praha - Strojní fakulta ČVUT plánuje na začátek května spustit ostrý provoz vrtulové zkušebny leteckých motorů v Hradci Králové v rámci společného výzkumu turbovrtulových motorů se společností GE Aviation Czech. ČTK o tom dnes informoval Ladislav Lašek z ČVUT. Zkušebna je součástí souboru čtyř pozemních zkušeben leteckých motorů, které ČVUT buduje pro posílení vývojové a výzkumné infrastruktury v Česku a pro výuku budoucích leteckých expertů. Celkem si zkušebny vyžádají investici za více než dvě miliardy korun. V minulém týdnu spustili v Hradci Králové zkušební provoz.

Praha - Vláda asi bude do budoucna schvalovat všechny investiční pobídky, nejen velké strategické projekty. Pobídky chce do budoucna zaměřit na projekty s vyšší přidanou hodnotou a spojené s tvorbou kvalifikovanějších pracovních míst. Změny dnes poslali poslanci do závěrečného kola projednávání. Zřejmě je schválí přes výhrady ODS, podle níž by pobídky měly být zacíleny hlavně na malé a střední podniky.

Praha - Kontroly dovozu dřeva se zřejmě pozmění v návaznosti na předpisy EU, které se zaměřují hlavně na nezákonnou těžbu dřeva. Změny přinese novela o obchodování se dřevem, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování jen s dílčími úpravami.

Ostrava - Pokud dala Evropská komise (EK) ohledně prodeje ostravské huti společnostem Liberty House a ArcelorMittal podmínky, které požadovali odboráři, lze schválení transakce považovat za dobrý výsledek. ČTK to dnes řekl předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal Petr Slanina. Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že je důležité, aby finální dohoda pokryla zájmy zaměstnanců. A právě o ochraně zaměstnanců hutí by chtěl hovořit s novým ministrem průmyslu.

Olomouc - Bezmála patnáctimilionovou dotaci chce poskytnout olomoucká radnice státnímu podniku Povodí Moravy. Město chce tímto způsobem vyřešit problém se stejně vysokým poplatkem, který mu Povodí Moravy muselo zaplatit za užívání veřejného prostranství při stavbě protipovodňových opatření nedaleko centra Olomouce. Návrh smlouvy o poskytnutí dotace v závěru dubna projedná městské zastupitelstvo. ČTK dnes informaci získala z důvodové zprávy pro zastupitele.

Plzeň - Nové jaderné bloky v ČR musí především nahradit pomalu dosluhující uhelné zdroje a pokrýt rostoucí spotřebu elektrické energie. Na plzeňské konferenci Jaderné dny to dnes řekl bývalý ministr průmyslu Miroslav Grégr. Do budoucna bude podle něj elektřiny nedostatek kvůli politice Německa, která zavírá jaderné elektrárny a přiklání se k jiným zdrojům. Spotřeba elektřiny bude prudce stoupat i kvůli boomu elektromobility, míní někdejší ministr.

Mariánské Lázně (Chebsko) - Dlouhodobě stoupá počet návštěvníků Mariánských Lázní. Projevilo se to především v lázeňských zařízeních, které jsou ve městě hlavním poskytovatelem hotelových služeb. Do města nově míří i hosté z jiných než tradičních zemí, přibývá i česká klientela, zaznělo na dnešní tiskové konferenci k blížícímu se zahájení sezony, které bude letos 10. až 12. května.

Pardubice - Celkem 375 milionů korun získají dopravní projekty Hradce Králové a Pardubic z dotačního programu Integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace. Téměř čtvrt miliardy korun bude směřovat na inteligentní dopravní systém v Hradci Králové. Podobný projekt připravují i Pardubice, uvedl v tiskové zprávě manažer ITI Hradecko-pardubické aglomerace Miroslav Janovský.

Brusel/Ostrava - Britská společnost Liberty House je vhodným zájemcem o několik hutí společnosti ArcelorMittal, a může je tedy převzít. Uvedla to dnes Evropská komise (EK). Dodala, že její prověřování bylo v této věci rozsáhlé a důkladné a zohlednilo názory řady zainteresovaných stran. Transakci, která se týká rovněž oceláren v Ostravě, proto komise povolila.

Londýn/New York - Americký dolar dnes mírně oslabuje, překvapivě příznivé údaje o vývoji čínské ekonomiky totiž podpořily zájem o rizikovější aktiva. Euro si vůči dolaru kolem 16:30 SELČ připisovalo zhruba 0,1 procenta na 1,1295 USD.

Washington - Obchodní deficit Spojených států v únoru překvapivě klesl na osmiměsíční minimum, zejména díky nižšímu schodku v obchodování s Čínou. Americké ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že celkový deficit se snížil na 49,4 miliardy dolarů (1,1 bilionu Kč) z lednových 51,1 miliardy dolarů.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes zvyšují, podpořily je zejména údaje o stabilním růstu čínské ekonomiky a o nečekaném poklesu zásob suroviny v USA. To podle analytiků signalizuje silnou poptávku v čase, kdy dodávky na trh zůstávají omezené. Severomořská ropa Brent se v průběhu dne dostala nad hranici 72 dolarů, a dosáhla tak svého letošního maxima.

Datum: 17.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Kraje budou o penězích pro nemocnice s ministerstvem zdravotnictví dál jednat, schůzky mají naplánované. Podle analýzy většina krajů peníze na navýšení odměn zdravotním sestrám dostala prostřednictvím úhradové vyhlášky, méně zřejmě má podle prvotních propočtů Vysočina a Moravskoslezský kraj. ČTK to po jednání zdravotnických odborů s premiérem, ministerstvem a Asociací krajů ČR řekli hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně asociace Jana Mračková Vildumetzová (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle odborů v nemocnicích na platy a mzdy chybí tři miliardy korun, v sociálních službách 3,1 miliardy. Podfinancované jsou podle nich také hygienické stanice nebo zdravotnické záchranné služby.

Praha - Česká pošta asi dostane od státu nejméně 800 milionů korun na úhradu ztrát, které jí vznikly poskytováním zákonných služeb v letech 2013 a 2014. Počítá s tím novela poštovního zákona, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.

Praha - Nové osobní vozy na českém trh v prvním čtvrtletí meziročně zdražily podle výbavy o 3,9 až 4,5 procenta. V kategorii SUV zdražily vrcholné varianty vozidel v průměru o 49.000 Kč. Nabídka aut s benzinovým i naftovým motorem je stále poznamenaná loňským zavedením homologačních testů WLTP, kvůli kterým automobilky výrazně omezily množství prodávaných variant aut. Vyplývá to z údajů poradenské firmy EY.

Praha - Na dnešním česko-vietnamském podnikatelském a investičním fóru v Praze bylo uzavřeno několik dohod mezi firmami z obou zemí. Mezi nejvýznamnější patří memorandum o porozumění na spolupráci při přípravě přímého letu mezi hlavními městy Prahou a Hanojí, kterou podepsali zástupci Letiště Praha a Bamboo Airways. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by byl velice rád, kdyby se přímé spojení spustilo do Vánoc. Akce se zúčastnilo přes 100 českých a přes 60 vietnamských firem.

Praha - Hospodářská komora navrhuje jako výchozí návrh pro jednání o růstu minimální mzdy v roce 2020, aby se minimální mzda nezvyšovala. Návrh odborů na růst minimální mzdy o 1650 na 15.000 korun ohrožuje ekonomiku a navíc přichází v době, kdy se podmínky pro podnikání zhoršují, řekl na dnešní tiskové konferenci prezident komory Vladimír Dlouhý.

Praha - Na českém trhu se podle veterinářů objevily další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska se salmonelou. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. Jedna ze zásilek, ve které bylo 2,25 tuny chlazených kuřat, byla zákazníky nejspíš po tepelné úpravě masa snědena. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že bude chtít o situaci jednat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou a kontaktuje polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského.

Úsilné (Českobudějovicko) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes začalo stavět část obchvatu Českých Budějovic, 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné-Staré Hodějovice. Bude součástí dálnice D3. Náklady jsou 5,28 miliardy Kč. S úsekem Staré Hodějovice-Třebonín, který už se staví, tvoří stavba obchvat Budějovic, který z města odvede tranzitní dopravu. Téměř celý úsek bude z takzvaného tichého asfaltu, který může snížit hluk proti běžnému asfaltu až o čtyři decibely.

Znojmo - Odboráři ve firmě ZDS-Psota, která zajišťuje autobusovou dopravu ve Znojmě a na Znojemsku, vyhlásili od 18. dubna stávkovou pohotovost. Již na začátku října přišli s návrhem nové kolektivní smlouvy, který vedení odmítlo a dosud nepřišlo s protinávrhem, uvedl v tiskové zprávě předseda Základní organizace Odborového svazu dopravy Dopravního podniku města Brna Libor Weinstein, která zaměstnance znojemského dopravce zastupuje. Vyjádření vedení firmy ČTK zjišťuje.

Brusel - Britská společnost Liberty House je vhodným zájemcem o několik hutí společnosti ArcelorMittal, a může je tedy převzít. Uvedla to dnes Evropská komise (EK). Dodala, že její prověřování bylo v této věci rozsáhlé a důkladné a zohlednilo názory řady zainteresovaných stran. Transakci, která se týká rovněž oceláren v Ostravě, proto komise povolila.

Stockholm - Švédský výrobce komunikačního zařízení Ericsson hospodařil v prvním čtvrtletí letošního roku s provozním ziskem 4,9 miliardy švédských korun (12,1 miliardy Kč). Ve stejném období loňského roku firma vykázala ztrátu 312 milionů SEK. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků díky silnému růstu v Severní Americe a snížení nákladů a akcie firmy stouply v reakci na výsledky až na nejvyšší hodnotu za čtyři roky.

Bratislava - Slovenská divize německé automobilky Volkswagen loni zvýšila výrobu aut, letos plánuje v rámci zvyšování produktivity snížit zaměstnanost o 3000 pracovníků. To by znamenalo pokles zaměstnanosti asi o pětinu, firma také očekává pomalejší růst mezd. Letošní rok označili zástupci slovenské továrny automobilky za klíčový pro její budoucnost v rámci koncernu. Vedení společnosti Volkswagen Slovakia to dnes oznámilo na tiskové konferenci.

Berlín - Německá vláda již podruhé za tři měsíce zhoršila svůj odhad růstu domácí ekonomiky na letošní rok. Podle nové prognózy se má hrubý domácí produkt v letošním roce zvýšit jen o 0,5 procenta místo doposud očekávaného jednoho procenta.

New York - Zisk amerického výrobce nápojů PepsiCo vzrostl v prvním čtvrtletí o více než pět procent na 1,41 miliardy USD (32 miliard Kč). Hospodaření podpořil hlavně výkon divize lehkého občerstvení Frito-Lay v Severní Americe, na zahraniční operace měl negativní dopad vývoj směnných kurzů. Vyplývá to z dnešního prohlášení firmy.

Datum: 17.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Veterináři objevili na českém trhu další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska, ve kterých byly bakterie salmonely. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. Jedna ze zásilek, ve které byla chlazená kuřata o celkové hmotnosti 2250 kilogramů, byla zákazníky nejspíš po tepelné úpravě masa zkonzumovaná. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Praha - Kraje budou o penězích pro nemocnice s ministerstvem zdravotnictví dál jednat. Mají naplánované jednotlivé schůzky. Podle analýzy většina peníze na navýšení odměn zdravotním sestrám dostala prostřednictvím úhradové vyhlášky, méně zřejmě má podle prvotních propočtů Vysočina a Moravskoslezský kraj. ČTK to po jednání zdravotnických odborů s premiérem, ministerstvem a Asociací krajů ČR řekli hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně asociace Jana Mračková Vildumetzová (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Praha - Regionální samosprávy by měly podle premiéra Andreje Babiše (ANO) přijmout opatření k odpovědnému nakládání s vodou a nečekat na pokyny vlády. Rychlé změny k lepšímu v boji se suchem se podle něj nedají očekávat, je nutná dlouhodobá systémová práce na změně situace. Premiér to dnes uvedl na konferenci Ochrana vody v přírodě, kterou pořádají zemědělští odboráři dohromady s Agrární komorou ČR.

Praha - Česká národní banka může mít v letošním roce prostor pro jedno zvýšení úrokových sazeb. To by se mohlo uskutečnit spíše v první polovině roku, protože ve druhé polovině má nastat odložený odchod Británie z Evropské unie. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to řekl člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub.

Praha - Průměrná úroková sazba hypoték v březnu klesla na 2,90 procenta z únorových 2,99 procenta. Je to největší meziměsíční propad od března roku 2015. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to na 1,77 procenta. Od té doby vesměs rostla. Nižší sazby přilákaly v březnu do bank více klientů než v předchozích měsících.

Praha - Společnost ČEZ bude o prodeji svých bulharských aktiv vyjednávat s bulharskou finanční skupinou Eurohold, které nabídla exkluzivitu. Jako druhá v pořadí v prodejním procesu zůstává India Power, od které firma před časem rovněž obdržela závaznou nabídku na odkup bulharských aktiv. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Praha - Na česko-vietnamském podnikatelském a investičním fóru v Praze jedná od rána přes 100 českých a přes 60 vietnamských firem. ČTK to sdělil Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), který akci pořádá společně s Vietnamskou obchodní a průmyslovou komorou u příležitosti návštěvy vietnamského premiéra Nguyen Xuan Phuca a členů tamní vlády v ČR. V rámci akce bude podepsáno několik memorand.

Znojmo - Odboráři ve firmě ZDS-Psota, která zajišťuje autobusovou dopravu ve Znojmě a na Znojemsku, vyhlásili od 18. dubna stávkovou pohotovost. Již na začátku října přišli s návrhem nové kolektivní smlouvy, který vedení odmítlo a dosud nepřišlo s protinávrhem, uvedl v tiskové zprávě předseda Základní organizace Odborového svazu dopravy Dopravního podniku města Brna Libor Weinstein, která zaměstnance znojemského dopravce zastupuje. Vyjádření vedení firmy ČTK zjišťuje.

Praha - Americká investiční firma TPG Capital koupila většinový podíl v portfoliu moderních skladů a výrobních hal české developerské společnosti Contera. Hodnota prodaných nemovitostí činí 2,4 miliardy korun. TPG a Contera zároveň vytvořily společný podnik, který se zaměří na akvizice a výstavby dalších projektů ve střední Evropě. Na tiskové konferenci to dnes oficiálně oznámili zástupci obou firem.

Ústí nad Labem - Ústecký kraj podá rozklad proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zakázal Dopravní společnosti Ústeckého kraje (DSÚK) nákup 161 autobusů za více než miliardu korun. S rozhodnutím ÚOHS kraj nesouhlasí, je připraven bránit se i soudně. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jaroslav Komínek (KSČM). Rozhodnutí úřadu není pravomocné, smlouvy na dodávku platí a autobusy, které mají vozit cestující na severu Čech, se už vyrábí.

Bratislava - Slovenská divize německé automobilky Volkswagen loni zvýšila produkci aut meziročně o 12,8 procenta na 408.208 vozů. Letošní rok označila za klíčový pro budoucnost bratislavské továrny v rámci koncernu, která chce získat produkci dalšího modelu. Informovali o tom dnes zástupci společnosti Volkswagen Slovakia.

Brusel - Tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v březnu meziročně zpomalilo na 1,4 procenta z 1,5 procenta v únoru, inflace se tak dále vzdálila dvouprocentní cílové úrovni Evropské centrální banky (ECB). V celé Evropské unii roční míra inflace zůstala v březnu na únorových 1,6 procenta. Konečná data za březen dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Brusel - Prodej nových aut v Evropské unii se v prvním čtvrtletí snížil o 3,3 procenta na 4,03 milionu vozů. Vyjma Německa se prodej propadl na všech hlavních evropských automobilových trzích. Nižší byl prodej i v samotném březnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Berlín - Německá vláda již podruhé za tři měsíce zhoršila svůj odhad růstu domácí ekonomiky na letošní rok. Podle nové prognózy se má hrubý domácí produkt v letošním roce zvýšit jen o 0,5 procenta místo doposud očekávaného jednoho procenta.

Berlín - Škody v celkové výši 78 miliard eur (dvou biliónů korun) způsobili podle německých vyšetřovatelů někteří manažeři koncernu Volkswagen svým podílem na emisním skandálu. Údaj obsahuje obžaloba z konce minulého týdne, která směřuje i proti bývalému šéfovi německého koncernu Martinu Winterkornovi a o které informovaly deník Süddeutsche Zeitung a rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR.

Peking - Hrubý domácí produkt Číny v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o 6,4 procenta. Tempo růstu bylo stejné jako v předchozím kvartále, údaj je však lepší než odhady analytiků, kteří se báli dalšího zpomalení. Růst podpořila hlavně průmyslová výroba, která prudce vzrostla. Známky zlepšení vykazuje i spotřebitelská poptávka, uvedla agentura Reuters s odvoláním na vládní údaje.

San Francisco - Největší placené internetové televizi Netflix přibyl v letošním prvním čtvrtletí na celém světě rekordní počet 9,6 milionu zákazníků, firma tak překonala prognózu vlastní i analytiků. Předpokládá ale, že ve druhém kvartále se příliv klientů zpomalí. Koncem srpna jich firma měla téměř 149 milionů.