• Zveřejněno: 13.06.2019

Datum: 13.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zlevnily. Cena benzinu klesla od minulé středy o 14 haléřů na 33,55 koruny za litr a nafta zlevnila v průměru o 17 haléřů na 32,53 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva přitom v Česku od poloviny února zdražovala, výraznější růst cen se zastavil na začátku června. Od února do začátku června cena benzinu stoupla na litru o více než tři koruny a nafty o téměř dvě koruny.

Praha - V pražské Opletalově ulici dnes ráno odstartoval závod historických vozidel 1000 mil československých. Na trať tříetapové orientační soutěže z Prahy přes Bratislavu do Piešťan a zpět se vydává více než stovka aut, mezi kterými budou převládat vozy z první republiky. Jejich návrat se očekává v sobotu odpoledne před Národním technickým muzeem.

Ostrava - Pohonné hmoty v Moravskoslezském kraji v uplynulém týdnu mírně zlevnily. Průměrná cena benzinu Natural 95 klesla o osm haléřů na středečních 33,30 Kč za litr a cena nafty o deset haléřů na 32,38 Kč. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Olomouc - Pohonné hmoty v Olomouckém kraji po několika týdnech zlevnily, na čerpacích stanicích ušetří oproti předchozímu týdnu jak řidiči benzinových, tak i naftových motorů. V obou případech cena paliv klesla o 12 haléřů. Natural 95 nyní v kraji stojí v průměru 33,59 koruny za litr, nafta vyjde na 32,68 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje. Ceny pohonných hmot se před prázdninami snížily i v celostátním průměru.

Karlovy Vary - Ceny pohonných hmot v Karlovarském kraji už druhý týden klesají. Benzin zlevnil o 14 haléřů na 33,39 koruny, nafta o 22 haléřů na 32,10 koruny. Klesly i průměrné ceny v celém Česku, u benzinu na 33,55 koruny, u nafty na 32,53 koruny, vyplývá z aktuálních údajů společnosti CCS.

Pardubice - V Pardubickém kraji po dlouhé době zlevnily pohonné hmoty. Cena benzinu klesla o 21 haléřů na 33,40 koruny za litr a cena nafty o 18 haléřů na 32,31 koruny za litr. Vyplývá to z údajů spolnčnosti CCS, která ceny sleduje.

Zlín - Pohonné hmoty ve Zlínském kraji v uplynulém týdnu zlevnily. Litr Naturalu 95 se nyní v kraji prodává průměrně za 33,31 koruny, před týdnem stál o 14 haléřů více. Nafta zlevnila o 21 haléřů na průměrných 32,23 koruny. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Řadu týdnů v kraji ceny pohonných hmot stoupaly, minulý týden benzin zdražil o pět haléřů a nafta o sedm haléřů zlevnila.

Datum: 13.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Plzeň - Přístavba školní družiny v Plzni-Újezdě, modernizace trati Rokycany - Plzeň a obnova Lobezského parku v Plzni se staly Stavbami roku Plzeňského kraje 2018. V 16. ročníku posuzovala odborná porota 20 staveb v sedmi kategoriích, udělila hlavní ceny ve třech - novostavby budov, dopravní a inženýrské stavby a veřejná prostranství. ČTK to ve středu řekla mluvčí soutěže Hana Kulawiaková.

Ženeva - Objem přímých zahraničních investic loni ve světě klesl o 13 procent na 1,3 bilionu dolarů (zhruba 29,5 bilionu Kč). Pokles tak vykázal už třetí rok za sebou. Uvedla to ve středu Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD). Za poklesem podle UNCTAD stály vládní zásahy, nejistota kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie a daňová i obchodní politika amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Frankfurt - Zhruba tři měsíce trvající dražba frekvencí pro komunikační síť páté generace (5G) v Německu vynesla 6,55 miliardy eur (téměř 168 miliard korun). Oznámil to ve středu spolkový regulační úřad BNetzA. Aukce tak státní pokladně vynesla mnohem více peněz, než se předpokládalo, napsala agentura DPA.

New York - Americké akcie ve středu oslabily. Energetické společnosti se dostaly pod tlak kvůli prudkému poklesu cen ropy, zatímco na finanční podniky měly negativní vliv vyhlídky na to, že americká centrální banka (Fed) přikročí ke snížení úrokových sazeb.

New York - Hodnota čistého majetku amerického prezidenta Donalda Trumpa se za poslední rok zvýšila o pět procent na tři miliardy USD (téměř 68 miliard Kč). Pomohl k tomu růst hodnoty podílu ve dvou kancelářských budovách. Uvedla to agentura Bloomberg, která sleduje změny hodnoty majetku světových miliardářů svým indexem.

Datum: 12.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Česká měna dnes mírně posilovala. Vůči euru si polepšila o haléř na 25,61 Kč/EUR. K dolaru koruna zpevnila o čtyři haléře, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,60 Kč/USD.

Praha - Pražská burza po třech dnech růstu oslabila, index PX dnes klesl o 0,93 procenta na 1051,99 bodu. Dolů ho táhly především energetická společnost ČEZ a bankovní emise v čele s Komerční bankou. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - V posledních pěti let podniká stále více žen, počet podnikatelek stoupl loni o zhruba 10.000 na 735.000. Ženy nejčastěji podnikají v obchodu, stavebnictví, výrobě a profesních, vědeckých a technických činnostech. Své firmy soustřeďují v okolí větších měst. Vyplývá to z analýzy, kterou každoročně připravuje Asociace malých a středních podniků v rámci projektu Podnikavá žena.

Praha - Senát dnes vyjádřil souhlas s dohodou o ochraně investic mezi EU, jejími členskými státy a Singapurem. Má především zajistit vysokou úroveň investic, zlepšit prostředí pro investice a nahrazuje dosavadní dvoustranné dohody členských států. Sněmovna by souhlas s touto dohodou měla teprve dát, zatím ji podpořil sněmovní zahraniční i rozpočtový výbor. Senát už začátkem května vyslovil souhlas se související dohodou o strategickém partnerství mezi EU a Singapurem.

Praha - Vedení Prahy se domluvilo se společností Lime provozující elektrické koloběžky na přípravě pravidel jejich provozu. Město tak chce odstranit problém často špatně zaparkovaných koloběžek a také zamezit jejich vjezdu do přetížených zón v centru. V tiskové zprávě to dnes oznámil pražský magistrát. Zeleno-bílé koloběžky začaly v Praze jezdit na konci září loňského roku. S jejich provozem jsou spojeny stížnosti, lidé kritizují především to, že jezdí a parkují na chodnících.

Praha - Federace židovských obcí kritizovala část sněmovních stran za snahu zvolit činovníka spolku Akce D.O.S.T Michala Semína do Rady ČTK. Semín podle ní vystupuje antijudaisticky a dohled nad veřejnoprávní tiskovou agenturou by neměl být svěřován lidem s fundamentalistickým viděním světa. Semín na dotaz ČTK uvedl, že z teologického hlediska je k židovství kritický, je ale stoupencem náboženské snášenlivosti a ve veřejném působení je motivován pozitivními postoji.

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podpoří v rámci Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech 66 projektů, rozdělí mezi ně 90 milionů korun. Projekty jsou zaměřené na rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu a na marketingové aktivity. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Vilém Frček.

Buštěhrad (Kladensko) - V Buštěhradu u Kladna dnes oficiálně začala stavba logistického centra obchodní společnosti Lidl. Bude patřit k největším v Evropě, zaměstná až 500 lidí. Společnost letos plánuje otevřít v tuzemsku 15 nových prodejen. Celkové investice do centra i prodejen přesáhnou tři miliardy korun. Novinářům to dnes při zahájení stavby logistického centra řekl ředitel společnosti Lidl ČR Pavel Stratil.

Frankfurt/Londýn - Americká investiční společnost KKR vstupuje do nejvlivnějšího německého vydavatelství Axel Springer. S hlavním akcionářem, vdovou po zakladateli firmy Friede Springerovou, a s generálním ředitelem Mathiasem Döpfnerem se KKR dohodla, že učiní nabídku na odkup akcií od minoritních akcionářů. Springerová a Döpfner po poklesu akcií za poslední rok chtějí, aby se vydavatel nejčtenějšího německého listu Bild stal znovu soukromou firmou a doufají, že jim nový akcionář pomůže financovat další růst, uvedla agentura Bloomberg.

Wolfsburg (Německo)/Stockholm - Německá automobilka Volkswagen investuje zhruba 900 milionů eur (23 miliard Kč) do společných aktivit se švédským výrobcem baterií Northvolt. Německý podnik dnes oznámil, že v rámci investice získá ve švédské společnosti zhruba pětinový podíl.

Frankfurt - Dva z nejvlivnějších ekonomických lídrů světa dnes varovali před znepokojujícím vývojem ohledně růstu obchodních bariér a cel. Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi a výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová se shodli, že obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou, ale i hrozící obchodní spor USA s Evropou a dalšími průmyslovými zeměmi, mohou zpomalit ekonomický růst. V této souvislosti zmiňují i Českou republiku, pro kterou mohou být vážným nebezpečím americká cla na evropská auta.

Londýn/New York - Americký dolar dnes mírně posiluje, euro vůči němu ztrácí zhruba desetinu procenta na 1,1320 USD. V centru pozornosti investorů zůstává napětí v obchodních vztazích a rovněž měnová politika americké centrální banky (Fed).

New York/Londýn - Ceny ropy dnes na trzích výrazně klesají. Důvodem je nečekaný růst zásob suroviny ve Spojených státech a výhled slabší poptávky po ropě. Kolem 17:55 SELČ cena severomořské ropy Brent odepisovala 2,3 procenta na 60,86 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI byla levnější skoro o tři procenta a prodávala se za 51,70 dolaru za barel.

Bratislava - Slovenská společnost Tatry Mountain Resorts (TMR), která kromě jiného provozuje horská střediska na Slovensku, v České republice a v Polsku, koupila v Rakousku ledovcové lyžařské středisko Mölltaler Gletscher a jeho sesterský skiareál Ankogel - Mallnitz. Kupní cenu firma ve své dnešní zprávě neuvedla.

Frankfurt - Celosvětový odbyt nových automobilů by se mohl v letošním roce snížit o více než pět procent na 79,5 milionu. To by představovalo nejprudší pokles od globální finanční krize z roku 2008. Vyplývá to z nejnovější analýzy centra pro automobilový výzkum na univerzitě Duisburg-Essen.

Hongkong - Čínská společnost Huawei Technologies kvůli restrikcím na nákup amerických součástek zrušila uvedení nového notebooku na trh. Pozastavila také výrobu v divizi osobních počítačů, napsal dnes s odvoláním na zdroj obeznámený se situací ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Wolfsburg (Německo)/Stuttgart - Odbyt osobních automobilů německých značek Volkswagen a Mercedes-Benz v květnu pokračoval v poklesu. Vyplývá to z dnešních tiskových zpráv výrobců.

Datum: 12.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Globální poptávka po zlatě v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o sedm procent, a to především díky zájmu centrálních bank. Celosvětově se prodalo 1053 tun zlata. Nákupy investorů za tři měsíce vzrostly o tři procenta na 298 tun, zájem o obchodovatelné fondy kryté zlatem vzrostl meziročně o 49 procent. Vyplývá to z informací Světové rady pro zlato. S rostoucí nervozitou na světových trzích bude podle odborníků cena zlata i přes občasné výkyvy dlouhodobě růst.

Plzeň - V Plzni se začala stavět důležitá nová silnice I/20 za téměř 600 milionů Kč s DPH. Jde o část východního okruhu na mezinárodním tahu E49 Vídeň - České Budějovice - Plzeň - Karlovy Vary - Magdeburg. Úsek mají otevřít v květnu 2021, odlehčí přetížené Karlovarské třídě i frekventované silnici u Boleveckého rybníka. ČTK to řekl Zdeněk Kuťák, ředitel plzeňské oblasti Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je s krajem a městem investorem stavby téměř tří kilometrů silnic. Jde o největší silniční stavbu v Plzni za posledních pět let.

Hradec Králové - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil v pondělí správní řízení ve věci tendru Královéhradeckého kraje na autobusové dopravce pro roky 2020 až 2030. Návrh k ÚOHS dala společnost Autobusová doprava Podbořany. ČTK to řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Informaci přinesl server zdopravy.cz. Zakázka je s odhadovanou cenou 7,7 miliardy korun největší v historii kraje. Nabídky do ní v polovině května podalo devět firem. Podle kraje je námitka firmy na soutěž neoprávněná.

Bratislava - Slovensko nestihne na začátku července plošně spustit hlavní fázi plnohodnotné elektronické evidence tržeb podnikatelů, jak stát původně plánoval. Vláda dnes proto změnou zákona navrhla odpustit podnikatelům pokuty, které by jim hrozili v případě, že by takzvaný systém eKasa podle původního harmonogramu nezavedli. Obdobný systém evidence tržeb spustilo Česko v roce 2016.

Brusel - Na hlavních rysech budoucího rozpočtového nástroje eurozóny by se podle názoru Evropské komise měli koncem příštího týdne shodnout premiéři a prezidenti členských zemí EU. Komise dnes před červnovým summitem EU vybídla šéfy států a vlád bloku k několika konkrétním krokům směrem k větší integraci evropské hospodářské a měnové unie (EMU).

Frankfurt nad Mohanem - Americká investiční společnost KKR chce koupit akcie menšinových akcionářů německého mediálního gigantu Axel Springer. Podle dohody s hlavními akcionáři jim dnes nabídla 63 eur (1615 Kč) za akcii. Firmu, která vydává například nejčtenější list Bild, nabídka oceňuje na 6,7 miliardy eur (téměř 172 miliard Kč), napsal list Financial Times.

Washington - Spotřebitelské ceny v USA se v květnu ve srovnání s předchozím měsícem zvýšily o 0,1 procenta. Tempo růstu zpomalilo z 0,3 procenta v dubnu, zejména kvůli levnějšímu benzinu, který překonal i růst cen potravin. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Mírná inflace by mohla zvýšit tlak na centrální banku (Fed), aby ještě letos snížila úrokové sazby.

Rijád - Největší ropné firmě na světě, saúdskoarabské Saudi Aramco, stoupl v loňském roce čistý zisk na 111,1 miliardy USD (2,5 bilionu Kč) ze 75,9 miliardy USD v roce 2017. Celkové příjmy se díky růstu cen ropy zvýšily o téměř 35 procent na 355,9 miliardy USD. Vyplývá to z dnešního prohlášení firmy.

Datum: 12.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Mladá Boleslav - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v květnu zákazníkům 104.900 vozů, meziročně o 6,6 procenta méně. Důvodem je především pokles prodejů na největším trhu značky v Číně, kde klesly dodávky o 31,5 procenta na 21.100 vozů, což podle firmy odráží situaci na tamním trhu s osobními vozy. Škoda Auto to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Praha - Odstavení letadel Boeing 737 MAX mírně zpomalilo prodej zájezdů, přesto však některé cestovní kanceláře hlásí až o čtvrtinu více prodaných zájezdů než loni. Zhruba o deset procent kvůli kauze s letadly podražily last minute pobyty, kterých bude o prázdninách v nabídce méně. Vyplývá to z odpovědí cestovních kanceláří, které oslovila ČTK.

Ortvínovice (Českobudějovicko) - Při záchraně srnčat ohrožených při kosení luk pomáhají v jižních Čechách i dobrovolníci s drony a termovizí. Když s jejich pomocí objeví srnče, zvíře vynesou, případně ho vyplaší. Jihočeská univerzita dělá tuto prevenci čtyři roky. Jihočeská agrární komora začala jednat s ministerstvem zemědělství o tom, aby v jižních Čechách s touto prevencí pomohlo. Novinářům to dnes řekli zástupci školy a komory. Při senosečích v ČR ročně zahyne 50.000 až 60.000 srnčat. Dnes dobrovolníci pátrali u Ortvínovic na Českobudějovicku.

Praha - Česká mapová služba Mapy.cz se propojila s globálním webem poskytujícím ubytování Booking.com. Nově tak lidé přímo v aplikaci najdou až 1,6 milionu objektů, jako jsou hotely, apartmány či penziony, včetně jejich fotografií a recenzí. Oznámil to dnes Seznam.cz, kterému Mapy.cz patří.

Brno - Budova brněnského hlavního nádraží se začne po dlouhých přípravách opravovat. Společnost Brno New Station Development, která ji má pronajatou od Českých drah do roku 2048, začne ve čtvrtek s opravou prvního nástupiště a začátkem července plánuje zahájit i opravu odjezdové haly. Obě etapy chce firma stihnout letos, řekl ČTK její ředitel Ivo Vrzal. Pro cestující bude oprava znamenat především hezčí prostředí než dosud.

Praha - Obyvatelé některých příbramských částí se obávají zvýšeného hluku po výstavbě jihovýchodního obchvatu města. Žádají zastupitele, aby se zasadili o instalaci protihlukových stěn, uvedl dnes v tiskové zprávě osadní výbor Zdaboř. Reakci vedení města ČTK zjišťuje.

Pardubice - Pardubický kraj opraví silnici z obce Rozstání do Městečka Trnávka na Svitavsku. Stavební firma začne s opravami úseku dlouhého 2,8 kilometru v srpnu, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě.

Praha - V ČR roste zájem o vkládání nemovitostí do svěřenských fondů. Těch je nyní evidováno přes 1600, přičemž ve zhruba každém sedmém je vložený nějaký nemovitý majetek. Největší počet vkladů nemovitého majetku do svěřenského fondu se týká domů, bytů a pozemků na území Prahy. Vyplývá to z analýzy dostupných dat katastru nemovitostí společnosti Norfolk Asset Management, jež se zabývá zakládáním a správou svěřenských fondů.

Praha - Nejrychleji v tuzemsku rostou diskontní prodejny, menší supermarkety a drogerie, neboť zákazníci při nakupování upřednostňují komfort a rychlost nákupu na menší prodejní ploše. Tržby v maloobchodu v prvních třech měsících letošního roku zaznamenaly meziročně nárůst o 3,5 procenta, což ovlivnily vyšší ceny a mírný růst spotřeby. Tuzemský maloobchod přitom výrazně táhnou čerstvé potraviny. Vyplývá to z aktuální studie Nielsen Shopper Trends, kterou dnes na tiskové konferenci představila společnost Nielsen se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR.

Ústí nad Labem - Krajský úřad Ústeckého kraje souhlasí se stavbou přeložky silnice I/13 na východním okraji Děčína. V souhlasném závazném stanovisku k posouzení vlivů na životní prostředí uvádí, že vybudování obchvatu bude znamenat snížení imisní zátěže pro obyvatele města, zjistila ČTK. Stanovisko bylo zveřejněno dnes. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) počítá se zahájením stavby po roce 2025.

Frankfurt nad Mohanem - Americká investiční společnost KKR chce koupit akcie menšinových akcionářů německého mediálního gigantu Axel Springer. Podle dohody s hlavními akcionáři jim dnes nabídla 63 eur (1615 Kč) za akcii. Firmu, která vydává například nejčtenější list Bild, nabídka oceňuje na 6,7 miliardy eur (téměř 172 miliard Kč), napsal list Financial Times.

Peking - Prodej automobilů v Číně se v květnu meziročně snížil o 16,4 procenta na 1,91 milionu automobilů, což byl dosud nejhorší měsíční propad. Největší světový trh motorových vozidel je v poklesu už jedenáct měsíců. Uvedl to dnes Čínský svaz výrobců automobilů (CAAM).

Paříž - Francouzská technologická společnost Dassault Systemes se dohodla na koupi americké softwarové firmy Medidata Solutions, která se zaměřuje na sféru klinického hodnocení. Hodnota obchodu činí 5,8 miliardy dolarů (131,37 miliardy Kč). Oznámila to dnes francouzská společnost, pro níž jde o rekordní obchod.

Bratislava - Slovensko částečně odškodní farmáře za ztráty, které jim v roce 2017 způsobilo výrazné sucho. Stát na tento program vyčlenil 17 milionů eur (435 milionů korun), informovalo ministerstvo zemědělství. V Česku mohli zemědělci žádat kompenzace za předloňské sucho již loni.