• Zveřejněno: 10.05.2019

Datum: 10.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Stavební spořitelny poskytly letos do konce dubna úvěry za 15,2 miliardy korun, meziročně o třetinu méně. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření stoupl meziročně o dvě procenta na 163.600. Vyplývá to z výsledků tuzemských stavebních spořitelen, které má ČTK k dispozici.

Praha - Operátorovi O2 klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o sedm procent na 1,24 miliardy korun. Pokles způsobily vyšší investice do růstových oblastí v minulém roce, vedly k nárůstu odpisů hmotného majetku. Konsolidované provozní výnosy stouply o půl procenta na 9,25 miliardy Kč. Hlavními zdroji nárůstu byla mobilní data, finanční služby a O2 TV. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Praha - Veterináři spolu s policií zjistili v areálu libušské tržnice SAPA 80 kilogramů potravin bez dokladů o původu. Provozovateli hrozí 50milionová pokuta, šlo o sušené ryby, olihně nebo zmrazené kachny, část produktů byla plesnivých. ČTK to dnes sdělil za Státní veterinární správu Petr Majer.

Washington - Spojené státy počínaje půlnocí místního času (6:00 SELČ) zatížily dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard USD (4,6 bilionu Kč) clem ve výši 25 procent místo nynějších deseti. Čína podle agentury Reuters vyslovila nad zvýšením cel politování a uvedla, že bude nucena učinit odvetné kroky. Ve Washingtonu mezitím pokračují americko-čínské obchodní rozhovory, které za čínskou delegaci vede vicepremiér Liou Che.

New York - Americká společnost Uber Technologies oznámila, že své akcie nabídne za 45 dolarů (1032 korun). Cena, která je v dolní části předpokládaného pásma 44 až 45 dolarů, podle agentury DPA značí, že zájem o akcie je spíše zdrženlivý. S akciemi Uberu se bude na newyorské burze NYSE poprvé obchodovat dnes, bude to jedna z největších primárních veřejných nabídek (IPO) v historii.

Datum: 10.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Operátor O2 dnes zveřejní výsledky za první čtvrtletí. Firma podle odhadů ekonomů mírně zvýšila tržby na 9,3 miliardy korun. Čistý zisk naopak kvůli vyšším odpisům klesl o desetinu na 1,2 miliardy korun, soudí ekonomové.

Praha - Český statistický úřad dnes zveřejní informace, kolik se v letošním prvním čtvrtletí ubytovalo v tuzemských hotelových zařízeních turistů. Vydá také údaje o vývoji tržeb za služby v prvních třech měsících roku.

New York/Houston/San Ramon (USA) - Americká ropná společnost Chevron už nezvýší nabídku na převzetí menšího konkurenta Anadarko Petroleum, a uvolní tak cestu rivalovi Occidental Petroleum. Chevron tak ve čtvrtek reagoval na sdělení managementu Anadarka, že nabídka Occidentalu je lepší. Spojení Anadarka a Occidentalu tak bude jedním z největších v odvětví těžby ropy.

Brusel - Evropská komise (EK) zřejmě v příštích týdnech vyměří pokutu sedmi bankám za manipulaci s kurzy měn na devizovém trhu. S odvoláním na informované zdroje to ve čtvrtek uvedla agentura Reuters. EK, která případ vyšetřuje více než šest let, se ke zprávě odmítla vyjádřit. Za tyto praktiky byly některé banky už pokutovány ve Spojených státech.

New York - Americké akcie ve čtvrtek výrazně oslabovaly, do konce obchodování ale v reakci na komentář prezidenta Donalda Trumpa podstatnou část ztrát smazaly. Obchodníci čekají na klíčovou obchodní schůzku mezi delegacemi Spojených států a Číny, na které se dnes může rozhodnout, zda Spojené státy ještě ustoupí od chystaného zvýšení cel na zboží z Číny. Na devizových trzích oslaboval dolar.

Datum: 09.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Čistá ruská ropa dorazí do České republiky kolem 20. až 22. května. Původní termín kolem 15. května vzal za své kvůli technickým problémům. České televizi to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Dodal, že Unipetrol tak s největší pravděpodobností požádá o další zápůjčku. Do ropovodu Družba, kterým teče ropa i do České republiky, se minulý měsíc dostala surovina znečištěná organickým chloridem. Ten může poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto dovoz ruské ropy zastavily.

Olomouc - Rozlehlý areál bývalých vojenských skladů v sousedství rušné Velkomoravské ulice v Olomouci, který už léta bez užitku chátrá, dnes v elektronické aukci vydražila za 353 milionů korun firma ze skupiny Unicapital podnikatele Pavla Hubáčka. Vyvolávací cena činila 300 milionů korun. ČTK informaci získala na portálu www.e-drazby.cz, který aukci areálu organizoval.

Praha - Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odmítla, že by plánovala zrušit některá územní pracoviště finančních úřadů. Řekla to dnes ve Sněmovně v odpovědi na interpelaci poslance ČSSD Václava Votavy. Podle poslance se v posledních týdnech pracovníci některých územních pracovišť dozvěděli, že mají být zrušena. Ministryně však potvrdila, že generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová zvažuje nové uspořádání územních pracovišť.

Praha - Koruna po sváteční středě mírně oslabuje k euru a posiluje vůči dolaru. Kolem 17:00 se obchodovala na 25,75 Kč/EUR a na 22,93 Kč/USD. Proti úternímu podvečeru tak k euru dva haléře ztratila, naopak k dolaru jich sedm získala. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Na dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu koruna nereagovala, míní analytici. Stavební výroba i přebytek zahraničního obchodu v Česku letos v březnu meziročně vzrostly, zatímco průmyslová výroba stagnovala.

Praha - Pražská burza dnes ztrácela. Index PX oslabil o 1,14 procenta na 1051,4 bodu. Dolů ho táhly především bankovní tituly, ke kterým se přidal mimo jiné ČEZ. Dařilo se naopak akciím likérky Stock nebo technologické společnosti Avast. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Středočeský kraj loni opravil přes 407 kilometrů silnic téměř za 1,9 miliardy korun. Bylo to více než předloni, kdy hejtmanství investovalo 612 milionů korun do rekonstrukce 240 kilometrů silnic. Novinářům to dnes řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Praha - Středočeský kraj jedná s Českými drahami o navýšení kapacit vlaků, které podle hejtmanství nyní jezdí naplněné na maximum. Nejhorší situace je na Berounsku a Benešovsku, řekla dnes novinářům hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Rokycany - Zimní údržba v Plzeňském kraji patřila v uplynulé sezoně z hlediska nákladů k průměrným. Silničáři na ni vydali téměř 210 milionů korun, o 660.000 méně než loni. Spotřeba posypových materiálů i většina dalších položek se ale zvýšily. ČTK to řekl mluvčí kraje René Zeithaml. Náklady za zimní údržbu byly nižší také kvůli tomu, že se v březnu oteplilo a zásahů bylo málo.

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) chystá prodej svého polovičního podílu ve společnosti Hradecká lesní a dřevařská společnost (HLDS). Kupujícím má být druhý akcionář HLDS, podnikatel v lesnictví František Dejnožka. "Ministerstvo zemědělství je připraveno udělit (Lesům ČR) souhlas k prodeji za cenu minimálně ve výši 60 milionů korun," uvedl dnes pro ČTK mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Washington - Obchodní deficit Spojených států se v březnu zvýšil o 1,5 procenta na 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Vývoz se zvýšil o 1,0 procenta na 212 miliard dolarů, dovoz o 1,1 procenta na 262 miliard USD. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Ostře sledovaný schodek v obchodování s Čínou ale klesl a dostal se na pětileté minimum.

Londýn/New York - Americký dolar dnes kvůli obavám z eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou oslabuje, obchodníci dávají přednost takzvaným bezpečným měnám, jako je například japonský jen a švýcarský frank. Japonská měna tak vůči dolaru během dne vystoupila na nejvyšší úroveň za tři měsíce, švýcarský frank na měsíční maximum.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes klesají. Investoři se obávají, že se Spojeným státům a Číně nepodaří uzavřít obchodní dohodu dříve, než se v pátek zvedne clo na čínské výrobky dovážené do USA. To by mohlo poškodit hospodářský růst a snížit poptávku po surovině.

Berlín - Německá vláda bude mít do roku 2023 k dispozici o 74,1 miliardy eur (1,9 bilionu Kč) daňových příjmů méně, než ještě na podzim loňského roku očekávala. Ukazuje to její prognóza, kterou dnes v Berlíně představil ministr financí Olaf Scholz (SPD). Koaliční vláda konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) tak bude zřejmě muset lépe zvažovat některé své výdaje, pokud bude chtít nadále udržet vyrovnaný rozpočet.

Dubaj - Aerolinky Emirates vykázaly ve finančním roce 2018/2019 nejnižší zisk za deset let. Příčinou jsou vysoké ceny ropy, silný americký dolar a vyšší konkurence. Čistý zisk jedné z největších leteckých společností světa klesl o 69 procent na 871 milionů dírhámů (5,4 miliardy Kč).

Milán (Itálie) - Italské bance Monte dei Paschi di Siena, kterou v roce 2017 musel kvůli nedostatku kapitálu zachraňovat stát, v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 85 procent na 28 milionů eur (720,6 milionu Kč). Vyplývá to z dnešního vyjádření banky. Důvodem je především pokles příjmů.

Datum: 09.05.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Růst ekonomiky v Česku mírně zpomaluje, zásadnější obrat ekonomiky a průmyslu české firmy nečekají. Vyplývá to z pravidelného šetření Svazu průmyslu a České národní banky mezi téměř 150 podniky. Průmyslová výroba v březnu podle údajů Českého statistického úřadu výrazně zpomalila meziroční růst na 0,1 procenta z únorových 1,5 procenta.

Praha - Stavební firmy v Česku zahájily v prvním čtvrtletí stavbu 3373 bytů v bytových domech, meziročně o 83 procent více. Nejvíce jich bylo v Praze, kde počet zahájených staveb stoupl téměř čtyřnásobně. Počet zahájených staveb rodinných domů v Česku meziročně vzrostl o desetinu. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Praha - Poslanci Pirátů předloží příští týden návrh, podle kterého by u staveb vznikajících na základě zákona o veřejných zakázkách v budoucnosti byla povinnost vést stavební deník v elektronické podobě. Novela, která by to uzákonila, má podporu KDU-ČSL, STAN a některých poslanců ANO a SPD. Piráti upozornili, že stavební zakázky činí zhruba 15 procent všech veřejných výdajů.

Praha - PPF bance loni stoupl čistý zisk meziročně o 45 procent na 2,2 miliardy korun. Bilanční suma banky dosáhla 235 miliard korun, informovala dnes banka ČTK. Celkem bankám a spořitelnám v Česku loni stoupl podle dat České národní banky čistý zisk meziročně o devět procent na 82,1 miliardy korun.

Praha - Česká platební aplikace Twisto získala od investorů 11,5 milionu eur (zhruba 300 milionů Kč), investovaly do ní mimo jiné fondy Finch Capital a Velocity Capital. Do posledního investičního kola se zapojily také společnosti ING a UNIQA, které do firmy už předloni v říjnu investovaly pět milionů eur. Jedním z investorů nadále zůstává skupina Enern. Twisto to dnes oznámilo ČTK.

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji by mohly vznikat nové solární elektrárny. O jejich výstavbu by v regionu měla zájem česká společnost Solar Global. Fotovoltaickou elektrárnu dnes zprovoznila v Schönwaldu, na německé straně hranice jen pět kilometrů od Aše. Elektrárna tam je v prostoru bývalé skládky, v Karlovarském kraji by firma pro fotovoltaiku chtěla využít například rekultivované bývalé výsypky nebo brownfieldy, řekl ČTK mluvčí společnosti Roman Binder.

Napajedla (Zlínsko) - Majitel hřebčína v Napajedlech na Zlínsku, společnost Sygnum se sídlem v sousedních Otrokovicích, zvažuje, že část pastvin využije ke stavbě bytových domů. Požádal proto zastupitele města o změnu územního plánu, aby se část plochy zemědělské změnila na plochu hromadného bydlení a občanského vybavení.

Jihlava - Havlíčkův Brod může dostat ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) až 12,6 milionu korun na stavbu dalšího úseku cyklostezky podél řeky Sázavy. O uskutečnění akce za více než 20 milionů korun budou orgány města ještě jednat, řekl dnes ČTK havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Městys Nové Veselí dostal z fondu dotaci na nový most přes silniční obchvat za 23 milionů Kč.

Brno - Zhruba 1000 kusů skotu, prasat, ovcí, koz a koní přivezou chovatelé na Národní výstavu hospodářských zvířat, která v neděli začíná na brněnském výstavišti. Ve stejný den tamtéž začne i veletrh Animal Tech a Národní výstava myslivosti. Pořadatelé to uvedli na tiskové konferenci.

Strašice (Rokycansko) - Vojenské lesy a statky ČR (VLS) zrekonstruují v Brdech lovecký zámeček Tři trubky, který spadá do okresu Rokycany. Vybudují v něm společně s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR návštěvnické a informační centrum pro turisty pro celé Brdy. Dále tam bude centrum lesní pedagogiky pro děti, dům přírody s edukativními prvky a zahradami, multifunkční sál, parkoviště. Náklady určitě dosáhnou desítek milionů korun, řekl mluvčí VLS Jan Sotona.

České Budějovice - Turisté z Rakouska jsou podle statistického úřadu v pořadí cizinců, kteří přenocují v Jihočeském kraji, na čtvrtém místě. Více nocí v ubytovacích zařízeních v regionu stráví Němci, Číňané a Nizozemci. Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) chce proto přilákat do kraje více rakouských turistů, také proto představí jižní Čechy v Linci. Na několika místech zde od 16. do 18. května nabídne na 90 jihočeských vystavovatelů ukázky kultury, gastronomie, řemesel nebo architektury kraje. Novinářům to dnes řekl ředitel JCCR Jaromír Polášek.

Hodonín - U Bzence na Hodonínsku začalo očekávané líhnutí milionů chroustů maďalových, jejich larvy v následujících letech poškodí kořenový systém stromů. Jen za poslední čtyři roky je škoda na stromech vyčíslena na 21 milionů Kč. Podle Lesů ČR by pomohl letecký postřik, znalec ho však označil za rizikový, řekl dnes na tiskové konferenci krajský ředitel společnosti Libor Strakoš. U Bzence se chrousti naposledy rojili v roce 2015. Podle ochránců přírody by postřik nezabil jen chrousty.

Basel - Švýcarská farmaceutická společnost Novartis dnes oznámila, že převezme za 3,4 miliardy dolarů (78 miliard Kč) oční lék Xiidra. Koupí jej od konkurenční japonské Takedy. Podle agentur Reuters a DPA má Xiidra potenciál stát se takzvaným blockbusterem, tedy dosahovat obratu více než miliardy dolarů ročně.

Tokio - Japonská automobilka Mitsubishi Motors v uplynulém finančním roce, který skončil 31. března, zvýšila provozní zisk o 14 procent na 111,8 miliardy jenů (23,4 miliardy Kč). Firma to dnes oznámila zároveň s informací, že v nynějším finančním roce počítá s poklesem zisku téměř o pětinu na 90 miliard jenů.

Varšava - Největší polská rafinerská společnost PKN Orlen očekává, že dodávky ropy prostřednictvím ropovodu Družba do Polska budou obnoveny během května. Uvedl to dnes podle agentury PAP předseda představenstva podniku Daniel Obajtek.

Varšava - Polští zaměstnanci Amazonu by chtěli, aby se jejich mzdy zdvojnásobily. "Vyděláváme třikrát méně než pracovníci v Německu a pracujeme déle," řekla dnes agentuře Reuters Maria Malinowska z tamního odborového svazu. Podle Malinowské Amazon nemůže zneužívat nižší mzdové hladiny v Polsku. Odbory varují, že pokud firma jejich požadavky do týdne nesplní, začnou podnikat kroky, které by mohly vyústit až ve stávku.

Milán - Největší italská banka UniCredit v letošním prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 25 procent na 1,4 miliardy eur (zhruba 36 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která působí rovněž v České republice.

Datum: 09.05.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Průmyslová výroba v Česku v březnu výrazně zpomalila meziroční růst na 0,1 procenta z únorových 1,5 procenta. Růst podporovala produkce v automobilovém průmyslu, k poklesu působila energetika. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla průmyslová výroba reálně nižší o 0,1 procenta.

Praha - Stagnace průmyslové výroby souvisí s celkovým útlumem české ekonomiky a s negativním vývojem u obchodních partnerů v čele s Německem. Shodli se na tom analytici. Z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, vyplývá, že odvětví v březnu v ČR výrazně zpomalilo meziroční růst na 0,1 procenta z únorových 1,5 procenta. Růst podporovala produkce v automobilovém průmyslu, opačně působila energetika. Meziměsíčně byla průmyslová výroba reálně nižší o 0,1 procenta.

Praha - Stavební výroba v Česku letos v březnu meziročně posílila o 11,6 procenta. Vzrostla i za celé první čtvrtletí roku, a to meziročně o 2,3 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). V březnu i prvním čtvrtletí meziročně posilovalo jak pozemní stavitelství, tedy výstavba bytů i nebytových budov, tak inženýrské stavitelství, které zahrnuje třeba dopravní stavby.

Praha - Růstu českého stavebnictví pomáhají hlavně evropské dotace, které směřují zejména na výstavbu dopravní infrastruktury. Nadějný je také objem nových zakázek. Uvedli to analytici, které dnes ČTK oslovila. Podle údajů Českého statistického úřadu stavebnictví za první čtvrtletí meziročně vzrostlo o 2,3 procenta. Za letošní rok analytici čekají růst zhruba tři až čtyři procenta, brzdou bude hlavně nedostatek pracovníků. Za celý loňský rok stavebnictví vzrostlo o 9,2 procenta.

Praha - Přebytek zahraničního obchodu Česka v březnu meziročně stoupl o 4,1 miliardy korun na 21,8 miliardy Kč. Bilanci příznivě ovlivnil vývoz motorových vozidel a lepší výsledky obchodování s ostatními dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy, letadla nebo jízdní kola. Naopak negativně se na ní podepsal obchod s počítači a elektronickými přístroji a s ropou a zemním plynem. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Praha - Operátor T-Mobile zvýšil v prvním čtvrtletí tržby o 2,1 procenta na 6,7 miliardy Kč. Hrubý provozní zisk EBITDA klesl o 0,4 procenta na 2,84 miliardy Kč. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Praha - Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním čtvrtletí 2019 čistý zisk 80 milionů eur (dvě miliardy Kč), což je meziroční růst o 3,4 procenta. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila mateřská společnost banky.

Praha - Meziroční inflace v dubnu zůstala na březnových třech procentech, vyplývá z odhadů většiny analytiků oslovených ČTK. V dubnu k růstu cen podle ekonomů přispěly potraviny nebo alkohol. Naopak v dubnu již zřejmě dále nerostly ceny energií pro domácnosti. Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci v pondělí 13. května.

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) chystá v letošním roce dvě výluky v provozu metra na trase C kvůli výměně pražců. První bude na přelomu června a července v úseku Pražského povstání a Pankrác a druhá v říjnu mezi stanicemi Pražského povstání a Vyšehrad. ČTK to dnes sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. DPP letos již vyměňoval pražce o Velikonocích mezi Pražského povstání a Budějovickou.

Mirošovice (u Prahy) - Tuto sobotu se začne nanovo opravovat problematický úsek dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem na Vysočině, oznámil dnes ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Čtrnáctikilometrový úsek dálnice opraví Skanska za zhruba 640 milionů korun. Celá modernizace D1 má být hotová v roce 2021, uvedl ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavol Kováčik.

Olomouc - Rozlehlý areál bývalých vojenských skladů v sousedství rušné Velkomoravské ulice v Olomouci, který už léta bez užitku chátrá, byl dnes v elektronické aukci vydražen za 353 milionů korun. Vyvolávací cena byla 300 milionů korun. ČTK informaci získala na portálu www.e-drazby.cz, který aukci areálu organizoval. Jméno vydražitele nebylo zatím zveřejněno. Realitní transakci připravil insolvenční správce Net Media Group Jan Klváček. Firma Net Media Group pozemky a budovy vojenských skladů vlastní, přičemž od října 2017 je v konkurzu.

Ostrava - Kvůli pracím v kolejišti na Ruské ulici ve Vítkovicích se o víkendu v Ostravě změní trasy tramvajových linek číslo 2, 3, 12 a 19. Cestující budou jezdit oklikou, nebo budou muset přestupovat na náhradní autobusy, a to i několikrát. Oznámil to Dopravní podnik Ostrava.

Slaný (Kladensko) - Slaný chce dohodu s firmou Koma, která postavila městský parkovací dům. Podle radnice nemá dům slibované parametry, na jeho ceně se neshodnou ani odborné posudky. Celkově mělo Slaný platit firmě téměř 90 milionů korun, uhradilo zhruba 50 milionů korun a poté pozastavilo splácení. O zbývající částku se firma s městem soudí, nyní od ní dostalo vedení města nabídku dohody, rozhodnou o ní zastupitelé. Na dotaz ČTK to uvedl slánský zastupitel a předseda výboru pro parkovací dům Michal Kozelka (za ANO).

Peking/Washington - Čína dnes popřela, že by porušila sliby učiněné v rámci obchodních rozhovorů se Spojenými státy. Ty údajným porušením závazků zdůvodňují plánované páteční zvýšení cel na čínské zboží. "Čína dodržuje své sliby a to se nikdy nezměnilo," citovala agentura AFP mluvčího čínské ministerstva obchodu.

Londýn - Británie se poprvé od průmyslové revoluce v 19. století obešla celý jeden týden bez elektřiny vyrobené z uhlí. Podle provozovatele britské rozvodné sítě bylo tohoto nového rekordu dosaženo ve středu odpoledne.

Canberra - Na nově vydaných australských bankovkách v hodnotě 50 australských dolarů je špatně napsané slovo "zodpovědnost". V anglickém výrazu "responsibility" chybí jedno měkké i. Australská rezervní banka (RBA) uvedla, že v příštím vydání omyl napraví; 46 milionů bankovek s nesprávným výrazem "responsibilty" už je ale v oběhu, informoval dnes zpravodajský server BBC News.

Bratislava/Košice - Řidiči městského dopravce v Košicích (DPMK) na východním Slovensku během dnešní ranní dopravní špičky uspořádali dvouhodinovou stávku za vyšší mzdy. Učinili tak den před zahájením hokejového mistrovství světa, které kromě Košic hostí také Bratislava. Podle medií protest ve městě ochromil hromadnou dopravu. Odbory pohrozily stávkou také v průběhu samotného šampionátu.