• Zveřejněno: 24.09.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká obuvnická a kožedělná asociace (ČOKA), Zlínský kraj, zlínská univerzita a pracovní úřad uzavřely dohodu, na základě které chtějí popularizovat a podpořit obory zabývající se na školách výchovou budoucích obuvníků. Mladí kvalifikovaní zaměstnanci totiž firmám chybějí. Cílem je také zvýšit spolupráci škol a firem, a pozdvihnout tak úroveň technického vzdělávání. Uvedla to v pondělí ve svém zpravodajství Česká televize.

Mezi mladými lidmi je zájem o obuvnický obor malý. „Bohužel kvůli tomu, jak obuvnická výroba upadala, se snížil i zájem. Ale v poslední době opět narůstá,“ řekla České televizi tajemnice ČOKA Vlasta Mayerová. Podle ní podepisují podobné dohody i v jiných krajích.

Kvalifikovaných zaměstnanců se nemůže dočkat například slavičínská firma Prabos, která vyrábí pracovní a volnočasovou obuv a boty pro bezpečnostní složky. „Staří vyučení ševci vymírají. Nejen my, ale i ostatní firmy mají problém sehnat kvalitní lidi,“ potvrdila zástupkyně firmy Prabos.

Učňovský obor obuvník je jen ve Zlíně

Před několika lety se ve Zlíně opět otevřel učňovský obor obuvník, který nabízí zlínská střední škola Academic School. Podle jejího jednatele Ivo Mitáčka je ve třech ročnících oboru nyní dvacítka studentů a uplatnitelnost absolventů je velká. O vyučené obuvníky mají zájem firmy, někteří rovněž začínají sami podnikat. „Velký zájem je rovněž ze strany dospělých lidí, nabízíme také rekvalifikační kurzy,“ řekl Ivo Mitáček.

„Znalosti a dovednosti zde jsou, jsou zde šikovní lidé, kantoři, kteří jsou schopni znalosti předávat. Nejdůležitější je, abychom odborné školství udrželi a dál ho rozvíjeli. Jakmile bychom ztratili základnu a potenciál ve školách, pak to je složitější pro firmy, protože nemají kde brát kvalifikované pracovníky,“ uvedla Vlasta Mayerová.

Zlínský kraj výchovu nových obuvníků podporuje i stipendii. Ve Zlíně je vychovává také Střední průmyslová škola polytechnická, která nabízí maturitní obor zaměřený na design a zpracování výrobků. Designem obuvi se zabývá i Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště a studenti pak mohou ve studiu pokračovat na zlínské Univerzitě Tomáše Bati.