• Zveřejněno: 17.08.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Senát v novele o dodatečném zvýšení důchodů o tři sta korun od příštího roku možná upraví předčasné penze pracovníků integrovaného záchranného systému. Podle zpravodajství České televize to doporučil garanční sociální výbor. Senátní plénum bude o důchodové předloze hlasovat na schůzi, která začne ve středu dopoledne. Novela obsahuje také příspěvek pět set korun k penzi za každé vychované dítě od roku 2023. Očekává se, že senátoři budou prosazovat i další pozměňovací návrhy.

Možnost předčasného odchodu do důchodu až o pět let bez sankce prosadili pro pracovníky integrovaného záchranného systému poslanci vládního hnutí ANO. Senátní zpravodaj Miroslav Adámek (za ANO) uvedl, že ustanovení v původním znění návrhu zákona z Poslanecké sněmovny je sepsáno tak, že by se nedalo využít a žádosti záchranářů by byly zamítány.

Adámek proto v senátním výboru prosadil pozměňovací návrh, který stav napravuje a zužuje také okruh lidí, kteří by do předčasného důchodu bez postihu mohli odejít. Jednalo by se, podle něho, o zaměstnance ve výjezdových skupinách a v operačních střediscích a o horské záchranáře. Senátor Jiří Vosecký (SLK) se pozastavil nad tím, že sněmovnu opustil „zmetek“.

Senátní ústavně-právní výbor doporučil už minulý týden plénu schválit důchodovou novelu beze změn. Senátor Adámek v úterý uvedl, že na plénu budou patrně předneseny pozměňovací návrhy na úplné vypuštění úpravy předčasných důchodů záchranářů a na zrušení části novely o třísetkorunovém zvýšení penzí nad zákonnou valorizaci.

Senátorka Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09 uvedla, že v diskusi je úprava, která by navýšení navrhované vládnou nahradila růstem penzí seniorů starších 80 let o pět set korun. Předloha by mohla čelit také návrhu na zamítnutí, uvedl k tomu dále senátor Adámek.

„Cílem návrhu zákona je další posílení příjmů důchodců,“ řekla senátorům náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Dana Roučková. Zákonná valorizace penzí bude v lednu podle nynějších předpokladů zhruba o polovinu nižší než v předchozích letech, přičemž inflace vzrostla, podotkla.

Podle zákonných pravidel by penze rostly na základě současných odhadů v průměru o 497 korun, tedy o 3,2 procenta, uvedla Roučková. V případě schválení dodatečného zvýšení o tři sta korun by podle ní stouply o 5,2 procenta, konkrétně o 797 korun. Průměrná penze by v lednu činila 16 275 korun.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a polovinu růstu reálné mzdy. Valorizace tak už odráží zdražování za určité období i část navyšování výdělků.

  • Zdroj: Česká televize