• Zveřejněno: 14.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Schodek státního rozpočtu v příštím roce přesáhne čtvrt bilionu korun, potvrdil České televizi vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Důvodem jsou jak propad daňových příjmů – způsobený mimo jiné zrušením superhrubé mzdy – tak i rostoucí výdaje na důchody nebo na platy učitelů. Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) vysoký deficit pro příští rok připouští, přesnější číslo ale zatím neřekla.

Podle zpravodajství Česká televize premiér Andrej Babiš uvedl, že při přípravě rozpočtu na rok 2021 je cílem, aby byl deficit nižší než letos, uvedl Babiš

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) připouští, že po letošním schváleném půlbilionovém deficitu bude vláda příští rok hospodařit s historicky druhým nejvyšším schodkem. „Můj odhad je, že to bude hodně přes 250 miliard. Sociální demokracie celou dobu říká, že je připravená mluvit i o příjmové stránce rozpočtu. Navrhujeme vlastní řešení, ať to je sektorová daň, ať to byla daňová progrese,“ říká Jan Hamáček.

Podle vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové (nestr. za ANO) bude schodek určitě větší. „Navíc, on pan vicepremiér nakonec vycházel z novely zákona o rozpočtové odpovědnosti, kde máme určitý limit, který je větší než tato částka,“ dodává Alena Schillerová.

Česká televize ve svém zpravodajství dále konstatovala, že o podpoře rozpočtu pro příští rok je z nevládních stran zastoupených v Poslanecké sněmovně ochotna jednat zatím jen KSČM s tím, že i ona zatím vyčkává, jaký deficit rozpočtu vláda navrhne. Podle předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslavy Vostré (KSČM) není ale v tuto chvíli daná žádná konkrétní částka, maximální schodek, který je strana ochotná podpořit.

V závěru svého zpravodajství Česká televize uvedla, že o státním rozpočtu bude ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš (ANO) jednat příští neděli v Lánech s prezidentem ČR Milošem Zemanem. Vláda bude návrh schvalovat v říjnu.

  • Zdroj: Česká televize