• Zveřejněno: 05.01.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda
Schodek 28,5 miliardy korun představuje finální účet loňského hospodaření vlády. Podle opozičních kritiků nejhorší za poslední čtyři roky, ale podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) naopak čtvrtý nejlepší za dvacet let. Podle člena bankovní rady ČNB a bývalého poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) Aleše Michla jde o investice s tím, že pokud ty meziročně vzrostly o 23 miliard, což se zhruba kryje se schodkem, který byl vykázán, pak je to v pořádku, uvedl v sobotu v pořadu Události, komentáře České televize.

„Máme tedy celkově vyrovnané finance i za rok 2019, a to čtyři roky po sobě, dluh jde dolů vzhledem k HDP, pro mě je to tedy v pořádku,“ říká ekonom Aleš Michl.

„Nečekám od politické opozice nic jiného, než že řekne, že vláda hospodaří špatně, to je přece legitimní postoj politické opozice,“ vyjádřil k danému schodku státního rozpočtu makroekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a současný poradce premiéra Jaroslav Ungerman. Zároveň uvedl, že myšlenka, kterou někteří ekonomové a politici opakují, že by se mělo šetřit a myslet na zadní vrátka, to jsou, podle Jaroslav Ungermana, pouze profesorské a učitelské poučky. „V reálném životě v podstatě nikdy neplatí, ten je vždy složitější. Ať mi někdo z těch lidí řekne, kde by naškrtal 40 miliard, jestli chce mít vyrovnaný rozpočet,“ dodal Jaroslav Ungerman.

Opozice ovšem navrhovala například jako jedno z konkrétních úsporných opatření - zrušit slevu důchodcům a studentům na jízdné – ušetřilo by se šest miliard.

Tento návrh odmítá Jaroslav Ungerman s tím, že pokud bychom se bavili o tom, že nezvýšíme důchody nebo platy učitelům, tak co z toho potom zbyde? Položil si makroekonomický expert ČMKOS řečnickou otázku. Zároveň si odpověděl, že „copak si nikdo neuvědomuje, že platy jsou také součástí poptávky a že to táhne ekonomiku nahoru?“.

To, že se české ekonomice daří, je, podle Jaroslava Ungermana, také výsledek práce vlády. Česká republika se těší poměrně dlouhému období ekonomické prosperity, od roku 2012 ekonomika neustále roste. Na druhé straně připouští, že ne tak rychle jako ve visegrádských zemích, i tam to má však svá „ale“. Třeba Polsko roste rychleji, ale je tam dluh, který vzrostl na 50 procent HDP. Slovensko zase pociťuje už teď problémy s útlumem automobilového průmyslu.

„Vláda hospodaří rozumně, využívá příznivé situace v ekonomice, která funguje, a snaží se vytvářet investiční příležitosti,“ dodává Jaroslav Ungerman. Je však přesvědčen, že by se mělo více investovat. V tomto bodě tedy souhlasí s kritikou opozice. Ovšem dodává, že on by si, na rozdíl od ní, na investice klidně i půjčil.

K dalšímu vývoji české ekonomiky pak ekonom Aleš Michl uvádí, že pokud bude vláda skutečně v investicích pokračovat, může se jí dařit třeba tlumit i zpomalování automobilového průmyslu, které přichází a není pro českou ekonomiku dobrou zprávou. „Například v roce 2009 přišla recese a my jsme začali škrtat a zvýšili daně, tak jsme si v letech 2012/13 způsobili další recesi, navíc v období, kdy USA i Německo už rostly,“ dodává Aleš Michl.

Podle Jaroslava Ungermana je současná vláda, na rozdíl od ostatních, schopná se přizpůsobit reálné situaci. „V roce 2012 byly sníženy platy lidí ve státní sféře. Lidé pak neměli za co nakupovat. Tím se prohloubila krize. Takže ekonomika poklesla jenom hloupou politikou,“ varuje ekonomický poradce premiéra. Zároveň upozorňuje, že důchody jsou vázány na růst mezd. Pokud se nebudou zvedat mzdy, bude to brzdit růst důchodů. K dispozici má kabinet ještě úspory ušetřené z minula, asi 30 miliard korun jako přebytek důchodového účtu. „Pak už je to předmětem politického vyjednávání. Tato vláda má mandát do roku 2021 a pak se uvidí,“ dodává Jaroslav Ungerman.

Ovšem naděje na to, že by se ještě mohla zvládnout důchodová reforma, už podle něho není. „Stihnout se to nedá. Kdybychom to chtěli stihnout, tak už máme v tuto dobu nějaké návrhy na stole. Důchodová komise je ale zatím nepředložila,“ vysvětluje makroekonomický expert ČMKOS Jaroslav Ungerman.

  • Zdroj: Česká televize