• Zveřejněno: 19.05.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Meziroční růst cen výrobců v průmyslu a stavebnictví v dubnu opět zpomalil, v zemědělství se téměř zastavil. V průmyslu ceny proti loňskému dubnu stouply o 6,4 procenta, stavební práce zdražily o 7,8 procenta a ceny v zemědělství vzrostly o 0,1 procenta. Růst cen tržních služeb pro podniky zrychlil na 6,6 procenta. Podle zpravodajství České televize to vyplynulo z údajů, které zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

„Na dnešních výsledcích je vidět, že inflační vlna začíná konečně odeznívat,“ okomentoval zveřejněná data analytik Banky Creditas Petr Dufek. K tomuto vývoji, podle něho, přispěla nejen silnější koruna, ale hlavně zklidnění situace na energetických a dalších komoditních trzích. Tlak, podle Petra Dufka, ale přichází i ze strany slabší poptávky, která stále více tlačí na normalizaci ceníků.

ČSÚ dále uvádí, že v zemědělství meziroční růst cen výrobců zpomalil z březnových 11,6 procenta. Ve sledovaném měsíci klesly poprvé od října 2020 ceny v rostlinné výrobě, a to o 12 procent. O 31 procent byly meziročně levnější olejniny, o 15 procent ovoce a o 12 procent obiloviny. Ale, na druhé straně, o téměř 100 procent zdražila čerstvá zelenina a o čtvrtinu brambory. V živočišné výrobě byly ceny meziročně vyšší o pětinu, více se platilo za vejce, drůbež, prasata, mléko a skot.

„Ceny rostlinných komodit, které klesají už od minulého roku, se nám začínají promítat i do cen živočišných komodit a dalších potravin. To bude dále pokračovat, jsme v situaci, kdy cena obilí se propadla na čtyři tisíce korun, což je cena před invazí na Ukrajinu, takže ani nepokrývá výrobní náklady,“ uvedl v pořadu Byznys ČT 24 předseda ZČR Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Podotkl, že pokles cen živočišných komodit záleží i na tom, jak se moc do výroby promítají ceny vstupů a jak velký podíl nákladů činí například energie.

Dodal, že zemědělci očekávají obtížný rok, protože ceny vstupů jsou stále vysoké. „Například krmivo pro krávy jsme vyráběli v době, kdy všechny ceny kulminovaly – ceny energií byly hodně vysoko, ceny pohonných hmot i ceny rostlinných komodit, takže to se nám samozřejmě promítne i do nákladů produkce mléka, ale cena mléka klesá a může se stát, že se dostaneme pod výrobní náklady,“ prohlásil.

ČSÚ dále konstatuje, že růst cen průmyslových výrobců meziročně zpomalil z březnových 10,2 procenta. Zlevnil koks a rafinované ropné produkty, chemické látky, základní kovy, dřevo a dřevěné i kovodělné výrobky.

Poradce premiéra Petra Fialy, ekonom BH Securities, Štěpán Křeček upozornil na zprávu statistického úřadu, který uvádí, že při hodnocení, podle hlavních průmyslových skupin, byly vyšší zejména ceny zboží krátkodobé spotřeby o 15,5 procenta, a energií o 8,6 procenta. V této zprávě ČSÚ se dále uvádí, že ceny potravinářských výrobků meziročně stouply o 16,6 procenta.

Podle Štěpána Křečka dynamika cen v průmyslu, jejichž meziroční růst se poprvé od září 2021 opět dostal pod dvouciferné hodnoty, přitom zvolnila výrazněji, než analytici předpokládali. „Situace kolem cen průmyslových výrobců se začíná zlepšovat, což bude tlumit inflační tlaky v naší ekonomice,“ konstatoval Štěpán Křeček.

Podobného názoru je i hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Zmínil ale i to, že i když ceny producentů základních kovů, chemického nebo dřevozpracujícího průmyslu začínají meziročně výrazně klesat, v páteřních odvětvích průmyslu, v čele se sektory automotive a strojírenství, je inflace setrvalá. Celkově ale vyznívají čísla z průmyslu pro další směřování spotřebitelské inflace příznivě, dodal Bureš.

Také analytik Cyrrusu Vít Hradil předpokládá, že uklidňování výrobních cen v průmyslu bude pokračovat a za celý letošní rok by průmyslová výrobní inflace mohla být kolem pěti procent, zatímco v roce 2022 to bylo přes 24 procent. Následně by se tento vývoj měl propisovat i do poklesu spotřebitelské inflace, podotkl.

Podle ČSÚ se ve stavebnictví, v průběhu dubna, zpomalil růst cen prací i materiálu. V březnu byly ceny stavebních prací podle zpřesnění meziročně vyšší o devět procent a materiálu o 10,2 procenta, zatímco v dubnu byly stavební práce meziročně dražší o 7,8 procenta a materiál a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví o šest procent.

Zpráva ČSÚ dále uvádí, že růst cen zrychlil rovněž u tržních služeb pro podniky, když v březnu byly meziročně vyšší o 5,7 procenta. V dubnu zdražily služby v pozemní dopravě, v oblasti zaměstnání, programování a nemovitostí, poštovní a kurýrní služby a reklamní služby.

V meziměsíčním srovnání statistici zaznamenali v zemědělství i průmyslu pokles cen výrobců, a to o 3,3 procenta, respektive 1,2 procenta. Naopak ve stavebnictví ceny mírně stouply o 0,3 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly proti březnu vyšší o 1,4 procenta.

  • Zdroj: Česká televize