• Zveřejněno: 13.03.2021

Rakouský kancléř Sebastian Kurz chce zavést v zemi takzvané zelené pasy pro očkované, vyléčené a negativně testované na koronavirus i v případě, že se na tomto plánu neshodne celá Evropská unie. Podle Kurzových představ by tyto certifikáty měly začít fungovat již na jaře. Dnes o tom informovala agentura APA.

„Tento projekt musí být každopádně realizován na jaře. Když ne v celé Evropě, tak na národní úrovni s odpovídajícími dohodami s dalšími státy, kde bude platit něco podobného,“ řekl Kurz před začátkem dnešního videosummitu, na němž unijní lídři debatují o dalším společném postupu proti koronavirové nákaze.

Podle Kurze tuto myšlenku podporují například Řecko, Itálie a Španělsko, kde hraje stejně jako v Rakousku velkou roli cestovní ruch. Státy západní Evropy to ale považují za předčasné a zdůrazňují, že případné zavedení zelených pasů nesmí diskriminovat neočkované lidi. Ve společném prohlášení lídrů po dnešním summitu se proto patrně objeví pouze výzva k dalšímu hledání jednotných kritérií.

Zelené pasy by umožnily znovuotevřít nejen turistiku, ale i sportovní či kulturní akce a gastronomii, řekl kancléř s tím, že vzorem pro Rakousko je v tomto ohledu Izrael, kde je podobný systém již v provozu. Hlavním cílem podle Kurze je „nezůstat v trvalém lockdownu“.

Námitky kritiků, že neočkovaní budou kráceni na svých právech, odmítl kancléř s tím, že tito lidé budou mít stále možnost nechat se otestovat na koronavirus. „Nehovoříme o vakcinačním pasu, ale o digitálním zeleném pasu,“ zdůraznil. Očkování podle něj bude jen jednou z možností, jak na zelený pas dosáhnout. Nárok na něj budou mít jak vyléčení, kteří jsou nějaký čas proti covidu-19 imunní, tak i negativně testovaní.

https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/news/rakousko-chce-zavest-zelene-pasy-pro-ockovane-a-negativne-testovane-i-bez-dohody-na-urovni-eu/

  • Zdroj: Euractiv.cz