• Zveřejněno: 08.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Průmysl v České republice loni v listopadu zpomalil meziroční nárůst na 0,4 procenta z říjnových 1,3 procenta. K růstu produkce nejvíce přispěla výroba aut, pomohla i sílící zahraniční poptávka. Podle zpravodajství České televize to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební výroba naopak v listopadu zpomalila meziroční pokles na 8,4 procenta z 10,5 procenta v říjnu. Meziměsíčně vzrostla o 0,9 procenta.

Průmyslová produkce v listopadu mírně překonala úroveň loňského roku, a to díky automobilovému segmentu, ve kterém významnou roli hraje zahraniční poptávka,“ uvedl ČSÚ. Přičemž zároveň uvedl, že ve výrobě chemických látek a přípravků, která měla rovněž vliv na listopadový nárůst průmyslové produkce, se podle dlouhodobých plánů výrazně navýšily výrobní kapacity.

Automobilová výroba si v listopadu připsala meziroční nárůst 3,6 procenta a chemická výroba vzrostla o 12 procent. Odvětví výroby ostatních nekovových minerálních výrobků zaznamenalo proti listopadu 2019 nárůst produkce o osm procent.

Naopak o 4,5 procenta klesla výroba strojů a zařízení. O téměř pětinu se snížila výroba nápojů a o zhruba osm procent nižší produkci vykázaly opravy a instalace strojů a zařízení.

Hodnota nových zakázek vzrostla meziročně o 1,1 procenta, přičemž rostly zakázky z tuzemska, zatímco ze zahraničí klesly. K celkovému nárůstu nových zakázek přispěla především výroba počítačů a elektronických přístrojů, ostatních dopravních prostředků a chemických látek.

Průmyslové podniky v listopadu zaměstnávaly o 3,8 procenta méně lidí než o rok dříve, průměrná mzda zaměstnanců stoupla o 3,4 procenta.

Podle České televize analytici uvedli, že se český průmysl už adaptoval na druhou vlnu pandemie. Firmy přijaly opatření, aby mohly v nové situaci fungovat, komentovali listopadové výsledky. Za celý loňský rok však očekávají propad průmyslu o více než osm procent. 

„Průmysl si v listopadu udržel pověst premianta mezi sektory české ekonomiky, na kterou již těžce doléhala druhá vlna pandemie. Dynamika produkce však oproti říjnu lehce ztratila dech, ale i tak vykázala po očištění o pracovní dny druhý nejlepší výsledek letošního roku,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Solidní kondice českého průmyslu, podle něho, navazuje na zlepšující se stav v odvětví výroby nejen v Česku, ale i v dalších vyspělých zemích.

Příznivý vývoj v průmyslu zůstává nadějí, že druhá vlna přinese menší ekonomické ztráty než jarní lockdown, doplnil analytik Deloitte David Marek. Tuto naději podporuje růst nových zakázek o 1,1 procenta. Tentokrát k tomu přispělo zejména zvýšení domácích objednávek o 5,1 procenta. Za celý loňský rok by se měla průmyslová výroba snížit zhruba o osm procent, odhadl David Marek.

Tuzemský průmysl by měl v posledním čtvrtletí 2020 mírně růst, a bude tak brzdit propad ekonomiky způsobený druhou vlnou pandemie a následnými ekonomickými restrikcemi, míní analytik ING Bank Jakub Seidler. Předstihové ukazatele podle něj naznačují, že si průmysl vedl poměrně dobře i v prosinci. Za celý rok 2020 by měl průmysl klesnout o 8,5 procenta.

Růst zahraniční poptávky by měl průmyslovou výrobu v nejbližších měsících podporovat, nicméně nepříznivý průběh pandemie může mít negativní dopad na výrobní kapacity, upozornil analytik Komerční banky Michal Brožka. Za celý rok 2020 by i podle něj pokles průmyslu mohl dosáhnout osmi procent.

Zpráva ČSÚ dále konstatuje, že stavební výroba v České republice loni v listopadu zpomalila meziroční propad. Snížila se o 8,4 procenta, zatímco v říjnu to bylo o 10,5 procenta. Pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku propadlo o 11,6 procenta. Inženýrské stavitelství, tedy zejména dopravní výstavba, klesla o 1,3 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 0,9 procenta, vyplývá z údajů ČSÚ.

„Situace ve stavebnictví se v listopadu mírně zlepšila. Produkce je sice stále v meziročním poklesu, ale ve srovnání s říjnem zaznamenala meziměsíční růst,“ uvádí ČSÚ. Podle statistiků je tahounem i nadále inženýrské stavitelství, které vychází ze segmentu velkých firem. Stavební úřady v listopadu doháněly manko z předchozích měsíců, počet i objem povolení rostl, stejně jako bytová výstavba.

Stavebních povolení vydaly úřady v listopadu 7262, meziročně o 3,7 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 36,9 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 vzrostla o 22,9 procenta.

V listopadu začala výstavba 2792 bytů, což bylo meziročně o sedm procent více. Zvýšila se zejména výstavba v bytových domech, a to o 84 procent, naopak v rodinných domech výstavba bytů o devět procent klesla. Stavbaři v listopadu dokončili 3771 bytů, meziročně o 7,5 procenta více. O třetinu se zvýšil počet dokončených bytů v bytových domech, bytů v rodinných domech mírně ubylo.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se loni v listopadu meziročně snížil o 1,9 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda proti listopadu 2019 vzrostla o 6,6 procenta.

  • Zdroj: Český statistický úřad